Порада дня: перевірте емоційну обстановку, якщо дитина несподівано став «копушею»

495

Коли у активних батьків зростає повільний дитина, вони часто «закипають». А все тому, що не розуміють, як можна так довго застібають гудзики, взувати черевики, є суп або пити чай. Вони ж «моторчики», чому дитина така?

Для початку видихніть і заспокойтеся! І усвідомте, що діти — маленькі чоловічки, які в силу свого віку ще не вміють робити все так швидко, як дорослі.

У них менше досвіду, навичок, вони ще не досягли досконалості в тому, з чим ми давно впоралися, і тепер нам здається, що ми вміли це майже з народження. Така сповільненість — це лише певний період розвитку дитини, — пояснює психолог Ганна Скавитина.

Читайте також:Визначення типу темпераменту дитини

Фахівець звертає увагу на те, що іноді й активні діти несподівано стають «копухами». І ось тут вже точно не треба злитися, а розбиратися в причині і допомагати малюкові. Психолог бачить корінь проблеми в значних проблемах, що відбулися або відбуваються в дитячому житті.

Це може бути, наприклад, розлучення батьків, переїзд, конфлікти в сім’ї або в дитячому садку та школі, з однокласниками або вчителями, — перераховує Ганна Скавитина. — Уповільнення —спосіб заглушити тривожність. Якщо небезпека минула, ситуація повернулася до прийнятної для дитини, ви відмітите, як він відновить свою активність.

Ще один варіант тимчасового уповільнення: батьки багато працюють, але дуже відповідально ставляться до своєї батьківської ролі. І коли приходять додому, то сідають з дитиною за уроки, а на будь-яку іншу спільну діяльність часу у них просто фізично і психічно не вистачає. Дитина намагається продовжити миті присутності батьків поруч — так що робить уроки повільно-повільно. Навіть якщо батьки незадоволені, вони хоча б поруч, а не на роботі. У цій ситуації важливо переглянути види спільної діяльності з дітьми, придумати якісь ігри, прогулянки, заняття — те, що можна робити разом, щоб уроки перестали розтягуватися до нескінченності.

Іноді тривожні батьки хвилюються і з іншого приводу: не відображається на повільність розумових здібностях дітей? Психолог Ганна Скавитина поспішає заспокоїти:

Повільні діти нітрохи не дурніші швидких. Вони всі те ж саме, але їм потрібно трохи більше часу. І у них є свої переваги! Вони повільніше думають, але не беруть емоційних імпульсивних рішень. Вони повільніше роблять, але часто роблять більш ретельно і грунтовно.

Енергійні батьки завжди плекають надію, що їх повільні діти стануть швидше рухатися, думати, в цілому вести себе активніше. Як раз для них Ганна Скавитина дає відповідь в особистому блозі:

З роками швидкість психічної діяльності у дитини може зрости, адже мозок розвивається, змінюється. Найчастіше повільний дитина починає вирівнюватися з іншими дітьми за темпом до кінця третього класу або початку четвертого.

Читайте також:10 порад, які допоможуть розбудити дитину швидко і без сліз

Фахівець відзначає такий факт:

Багатьом з них більшу користь надасть робота з нейропсихологами, які з допомогою спеціальних нескладних фізичних вправ допоможуть натренувати рухливість нервових процесів. Але і самі шкільні заняття дають такий ефект тренування.

Підводячи підсумок темі маленьких «копуш» в родині, зазначимо: не квапте дитину, будьте на його боці! Бачачи вашу підтримку, малюк не буде засмучуватися, що він все робить дуже повільно, і це мотивує його виконувати ті чи інші завдання більш активно. І пам’ятайте – це нешвидкий процес.

А у вас в родині маленький «копуха» або «моторчик»?

Всі фото: Depositphotos