Порада дня: довіряйте своїй інтуїції

464

Коли на світ з’являється малюк, його мама вчиться доглядати за ним. Період знайомства з крихіткою непростий і цікавий. У маленького чоловічка свій характер, звички і уподобання. І вони, часом, можуть йти врозріз з тим, що пишуть в книгах по вихованню та розвитку дітей. І небезпека в тому, що молоді матусі вірять думку експертів, не помічаючи тих сигналів, які їм надсилають діти.

Про це розповідає психотерапевт Ліза Марчіано:

Можливо, ми даємо їм (дітям) не те, що правильно, на думку «експертів», але у нас є душевний та емоційний зв’язок на найглибшому рівні, яка підказує, що насправді потрібно дитині. Нам варто довіритися голосу материнської інтуїції, незважаючи на сумніви сторонніх. Звичайно, лікарі, вчителі і психологи знають багато чого з того, чого не знаємо ми, і до їх порад теж важливо прислухатися, коли ми стоїмо на роздоріжжі, не знаючи, як вчинити. Але думка експерта не повинна заглушати наш власний мудрий внутрішній голос.

Історія, якою поділилася одна з матусь в Мережі, демонструє, як важливо слухати свою інтуїцію, яка підказує – малюкові зараз потрібно саме це, а зовсім не те, що рекомендує фахівець.

Така знайома багатьом історія – матуся довго не могла укласти дитину спати і звернулася до сомнолога. Але результат виявився зовсім не тим, на який сподівалася мати.

Вона коротко сказала: «Ось що ми робимо. Покладіть його в ліжечко перед сном і покиньте кімнату. Якщо він заплаче, зачекайте не менше двох хвилин, перш ніж заспокоїти його. Не чіпайте його. Продовжуйте цю техніку очікування, щоб заспокоїти, а потім збільште час між відвідуваннями. Досягнувши 10 хвилин, переходьте на 15 хвилин або поки він не засне. Використовуйте відеомонітор (якщо це можливо) і робіть нотатки кожну ніч».

Молода матуся розповіла про те, з якими труднощами дитина переносив цю «тренування» самостійного засипання. А в один з днів малюка знудило, і мама встигла помітити це крихітний екран відеоняні.

Я швидко підняла його і очистила дихальні шляхи, вдячна за те, що прислухалася до своїх інстинктів, а не порадою до спеціаліста з сну. І в цей момент моя інтуїція настійно припустила, що традиційні тренування сну можуть бути не для нас, – підвела підсумок мати.

Насправді інтуїція, звичайно, існує, – підтверджує Джона Лерер, американський нейробіолог. – Наші переваги – результат складної обробки даних, отриманих завдяки життєвому досвіду. Мозок аналізує вихідні знання самостійно, видаючи правильну відповідь у вигляді почуттів і відчуттів. Нам залишається тільки прислухатися до них.

Навіть найкращий фахівець не знає про вашому малюку те, що ви розумієте. Тому не поспішайте приміряти на своїй дитині все, що розповідають світила медицини та психології. Підводячи підсумок темі материнської інтуїції, скажімо – довіряйте їй!

А ви прислухаєтеся до своєї інтуїції?

Читайте також:

  • У допомогу мамі-домогосподарці: як не розбитися об побут
  • Порада дня: як підняти власну самооцінку
  • Монолог мами: «Я зрозуміла, що якщо зараз не обійму дочка, втрачу щось цінне»
Фото на анонс: © Depositphotos