Порада дня: «домальовувати» в дитині його кращі риси характеру

784

Часом батьки нарікають на те, що їх малюки дуже боязкі, не можуть постояти за себе. Дорослі побоюються, що ця обставина заважає їм у майбутньому. Тому мами і тата намагаються розвивати в дітях впевненість. Роблять це різними способами, наприклад, записують дитину в спортивні секції, радяться з психологами.

Читайте також:Порада дня: перестаньте сваритися за допомогою методу «позитивної картини»

Спробуйте застосувати метод «домальовування», автором якого є академік РАО, професор і видатний педагог Шалва Олександрович Амонашвілі. Сенс методу в тому, щоб побачити в дитині найкраще.

О методе «дорисовывания» Ш. А. Амонашвили© Depositphotos

Діти дуже відчувають те, як про них думають батьки. Адже нашими думками ми можемо або йому допомагати, живити його впевненість або, навпаки, сіяти в дитині сумніви, страхи та невпевненість.

Пам’ятайте, розфарбування з дитинства – ми брали пензлик і фарби – і самі вибирали кольори, в які розфарбовували…. Ось також і в житті, ми самі обираємо свої думки і настрій про себе, про своє життя, і звичайно про дитину. Домальовувати і тоді ваші відносини будуть поліпшуватися, – розшифровують слова професора Амонашвілі автори психологічного блогу.

О методе «дорисовывания» Ш. А. Амонашвили© Depositphotos

У кожної людини є свої «плюси» і «мінуси». У відносинах дуже важливо, коли, як і на чому ми робимо акцент. Якщо будемо робити акцент на «мінуси», на те, що у людини не так або не виходить, це буде його турбувати і вбивати мотивацію і натхнення. І навпаки, якщо ми будемо бачити в ньому позитивне, робити акцент і вірити в те, що він може бути краще, ніж зараз спостерігаємо, ми забезпечимо його додатковою енергією, дамо йому сили, і він стане більш впевненим у собі.

Те ж саме відбувається у взаємодії з вашою дитиною. Коли ми по-справжньому віримо в те, що наш син/дочка можуть бути ще краще – більш відповідальними, більш ввічливим, більш зібраним, краще вчитися, тим самим, ми ніби беремо пензлик і домальовували своєї дитини. Найцікавіше, що рано чи пізно, саме таким він і буде.

О методе «дорисовывания» Ш. А. Амонашвили© Depositphotos

А адже насправді ефективний метод. І доступний кожній мамі. Адже так просто сказати дитині: «Ти сьогодні правильно вирішила завдання», «Розумниця, добре почистила зубки», «Пишаюся тобою, не злякався і зробив щеплення», «Спасибі, що допоміг розкласти покупки у холодильник».

Діти цінують, коли батьки їх хвалять і намагаються бути сильними, сміливими, помічниками.

А ви дорисовываете в дітях кращі риси характеру?

Читайте також:

  • Монолог мами: «Я зрозуміла, що якщо зараз не обійму дочка, втрачу щось цінне»
  • Порада дня: у вихованні дитини застосовуйте метод «Світлофор»
  • Порада дня: ведіть з примхливим дитиною «Переговори навпаки»
Фото на анонс: © Depositphotos, VK