Порада дня: допоможіть дитині вчитися на власних помилках

671

Той факт, що вчаться в тому числі і на помилках, заперечувати не можна. Як показує практика, це досить ефективний метод. І мудрі батьки можуть успішно його використовувати. Головне – не нервувати!

Читайте також:Порада дня: зверніть увагу на свій настрій, якщо дитина вередує

Психолог Ольга Федоненкова навела приклад, як пролитий дитиною сік може стати прикладом навчання на помилках. Завдання мами – продемонструвати, що це може стати відкриттям. «Відкриттям чого?» – запитаєте ви. Відповідаємо, до яких це призводить наслідків.

Одна мама розповіла про те, як її трирічний син, розмовляючи з нею, тряс чашку з соком. Несподівано кришка з чашки злетіла, і сік пролився на сорочку хлопчика і на підлогу. Хлопчик почав істерично ридати.

– Семмі, – урочисто промовила мати, – ти зробив відкриття!

Хлопчик перестав плакати і здивовано на неї подивився.

Дуже розмірено мати сказала:

– Ти тільки що виявив, що, коли ти трясешь закриту чашку, кришка може злетіти, і тоді сік розплескати! – зазначила фахівець в якості прикладу уривок з книги «Ідеальні батьки за 60 хвилин. Експрес-курс від світових експертів з виховання».

© магазин

А адже як часто діти роблять речі, які мами справедливо вважають неправильними… наприклад, коли діти починають самостійно їсти, вони то і справа ставлять чашку з соком або чаєм на край столу. І всі вмовляння, що так робити не можна, не допомагають.

Читайте також:35 фото, які доводять, що не варто залишати дітей без нагляду

Чашки падають, мами засмучуються. А якщо запропонувати дитині зробити відкриття? Наприклад:

  • якщо поставити чашку з соком (чаєм) на край столу – вона може впасти;
  • якщо чашка впаде – вона розіб’ється і будуть осколки, якими можна поранитися;
  • рідина, що впала була в чашці, намочить підлогу. У підсумку потрібно буде проводити екстрену прибирання.
© Depositphotos

Вміння спокійно реагувати на вчинки дитини і докладно пояснювати причину і наслідок – запорука того, що малюк навчиться аналізувати свою поведінку. І, що дуже важливо, буде зростати у комфортному емоційній обстановці.

А ви готові перетворити дитячі пустощі в відкриття?

Фото на анонс: Depositphotos