Ознаки стрибків зростання у немовлят

1895

Зміст:

  • Як проявляється стрибок зростання у грудних дітей
  • Календар стрибків розвитку у немовлят
  • Як правильно розраховувати календар стрибків зростання
  • У перші три роки після народження дитина розвивається в прискореному темпі. За кілька місяців він повинен оволодіти багатьма навичками, що не може вислизнути від уваги батьків. З-за не до кінця сформованою нервової системи стрибки зростання у немовлят супроводжуються примхливим поведінкою.

    Як проявляється стрибок зростання у грудних дітей

    Самий швидкий ріст дитини спостерігається на першому році життя. У середньому малюки виростають за цей період на 25 см і додають у вазі понад 7 кг. По тижнях можна спрогнозувати, коли чекати черговий стрибок у розвитку. Зміни в організмі малюка проходять так стрімко, що не можуть пройти безсимптомно.

    Стрибки зростання у немовлят можна сплутати з хворобою

    Симптоми стрибків зростання у малюків можуть бути наступними:

  • Збільшення числа годувань. Під час активного росту дитина може практично всю ніч смоктати груди. Навіть якщо у матері налагоджено годування по годинах, варто задовольнити потребу малюка. Дитина просить груди з кількох причин. Стрибок зростання є досить енергоємним для немовлят, тому їм потрібно більше їжі. Також за допомогою смоктального рефлексу дитина задовольняє свою потребу в заспокоєнні.
  • Страх залишитися на самоті. Материнське тепло для малюка — краще підмога, щоб пережити дискомфорт у ростучих кістках і м’язах. При скачках зростання потреба в мамі у дитини зростає в рази. Він може цілодобово проситися на ручки і болісно сприймати розставання навіть на кілька хвилин. Зв’язок матері і дитини в перший рік життя найбільш міцна, вона створює атмосферу безпеки для дитини.
  • Підвищена примхливість. Навіть дуже спокійні діти під час стрибків зростання можуть вести себе нестерпно. Заспокоїти малюка може бути дуже складно, навіть якщо раніше таких проблем не виникало.
  • Чуйний сон. Неспокійний малюк може спати уривками і дуже часто прокидатися для годування. Укласти дитину в ліжечко в цей період може бути надто складно.
  • Відмова від прикорму. Незважаючи на підвищений інтерес до грудей, від іншої їжі малюк може відмовлятися. Якщо введення прикорму збіглося зі стрибком зростання, найкраще відкласти нове блюдо на кілька днів.
  • У кожного малюка симптоми стрибків у розвитку можуть відрізнятися в залежності від особливостей фізіології та емоційного зростання.

    Календар стрибків розвитку у немовлят

    У перші 12 місяців життя зазвичай присутні вісім стрибків зростання у немовлят.

    Перший з них припадає на початок другого місяця життя. В цей період малюк додає у вазі близько кілограма, а також виростає на 4-5 див. У дитини починають працювати слізні залози і крик може супроводжуватися цим плачем. Удосконалюється система травлення, завдяки чому дитину рідше турбують коліки. Також малюк починає активно зригувати.

    Відбуваються зміни і в мозковій активності дитини. Він починає вивчати новий світ, прислухатися до нових звуків, розглядати все навколо. Вже на початку другого місяця життя діти можуть здобувати перші звички. Наприклад, проявлятися особливий інтерес до чийогось голосу або до певної картинці.

    КалендарьКалендар стрибків зростання є приблизними, у кожного малюка свій графік

    Другий стрибок зростання у немовлят з’являється на початку третього місяця. Дитина, почувши різкий звук, може повернути голову в бік джерела шуму. Також малюк починає активно рухати ручками і ніжками. Кількість емоцій, які висловлює дитина, різко зростає. У цей період дитина вчиться володіти своїм тілом. Він пробує робити неспішні й усвідомлені руху. Також малюк вивчає і можливості свого голосу. Дитячий лепет в цей період стає цікавіше, ніж раніше. Малюк може почати брати високі ноти, а іноді, навпаки, переходити на шепіт.

    19 тижнів — новий етап у житті дитини. В цей стрибок зростання зміцнюється опорно-руховий апарат дитини. Багато діти до п’яти місяців вчаться повзати, що відкриває для дитини величезний простір для досліджень. Інтелект маляти також розвивається. Він вивчає нові рухи, навчається обмацувати і розглядати предмети з різних сторін.

    У шість місяців зростання дитини в нормі знаходиться в діапазоні від 63,5 до 69,8 див.

    Півроку — період, коли дитина активно розвивається в емоційному плані. У цьому віці легко можна визначити настрій дитини. Він бурхливо висловлює радість, показує злість і плаче від образи або смутку. У 6 місяців дитина освоює координацію рухів. Він вже з легкістю оцінить масштаби приміщення, приблизно розрахувати відстань, яку йому хотілося б подолати. Малюк віддає перевагу використовувати для гри кілька предметів, вивчаючи, як вони можуть діяти один на одного.

    В 8 місяців дитина може близько 3-х тижнів бути примхливим і плаксивою. Це пов’язано з тривалим стрибком зростання. На 37 тижні йде активний розвиток інтелектуальних здібностей малюка. Він вивчає текстуру різних предметів, цікавиться іграшками з кількома деталями. Дитина починає вибудовувати причинно-наслідкові зв’язки, а також порівнює різні речі між собою.

    На дев’ятому місяці життя у дитини починає формуватися самостійність. Він може грати сам із собою тривалий час. Малюк ставить свої перші цілі і досягає їх. Наприклад, перекладає іграшки з однієї коробки в іншу. Також він вирішує логічні завдання по об’єднанню декількох предметів. Хребет малюка стає ще сильніше, завдяки чому він самостійно сідає, присідає, а також робить свої перші кроки.

    Звичка малят кидати речі на підлогу — теж одна з особливостей тривалих стрибків зростання після півроку.

    Рік — перша серйозна дата в житті малюка, до якої він опановує величезною кількістю нових навичок. Малюк починає активно наслідувати дорослим. Він пробує сам приміряти одяг, розчісуватися, проявляє інтерес до предметів побуту. Дитина вчиться будувати діалог з іншими людьми, спілкуючись за допомогою жестів, звуків, а також невеликого запасу перших слів.

    Як правильно розраховувати календар стрибків зростання

    Відлік періодів, в які малюк активно росте, починається не з дати народження, а з передбачуваної дати пологів. Щоб найбільш точно знати, коли очікувати змін у характері малюка, варто відрахувати рівне 280 днів з моменту зачаття. Саме після такого терміну плід є повністю доношеним і готовим до народження.

    Найбільш точно ПДР можна розрахувати, якщо жінка знає, коли у неї була овуляція. До дати додається 280 днів. Інший спосіб розрахунку передбачуваної дати — це відлік від дня останньої менструації. Від числа віднімається 3 місяці і необхідно додати 7 днів. Якщо малюк народився раніше терміну, стрибки зростання можуть бути із запізненням на кілька тижнів. Якщо дитина перебувала в утробі більше 9 місяців, ознаки прискореного розвитку з’являться раніше.

    симптомыДо напівроку тривалість стрибків розвитку у дітей від кількох днів переходить до тижня

    Стрибки в розвитку у грудних дітей є непростим періодом в житті малюка, так і для його батьків. У цей час дитині як ніколи потрібно материнське тепло і увагу рідних, щоб він відчував себе в безпеці.

    Дивіться далі: як правильно розвивати дитину