Порада дня: запропонуйте дитині безпечне русло для виходу його енергії

466

Малюки мають невичерпною фантазією на пустощі. Вони можуть придумувати те, що дорослим навіть в голову не прийде. Мережа рясніє подібними витівками, які, відверто кажучи, проробляють пролом у сімейному бюджеті.

Наприклад, юні художники малюють на плазмовому телевізорі, і він після цього відправляється на смітник. Або грають у м’яч, який залітає в скляні дверцята шафи. Катаються на фіранках, які відриваються. І цей перелік нескінченний…

Читайте також:Заряджайтеся позитивом: смішні дитячі слова і вислови

Автор блогу про психології радить батькам ефективний спосіб, який допоможе мінімізувати ризик від таких витівок улюблених чад. Він хороший тим, що підходить дітям будь-якого віку.

Використовуйте заміну, — радить блогер. — Якщо дитина робить не те, що потрібно, займи його тим, чим потрібно. Дітей необхідно вчити тому, як, де і коли правильно себе вести. Дитині недостатньо сказати: «Так робити не слід». Йому треба пояснити, як діяти в такому випадку, тобто показати альтернативу. Ось кілька прикладів:

  • Якщо дитина малює олівцем на дивані, дайте йому книжку-розмальовку.
  • Якщо донька бере мамину косметику, купіть їй дитячу косметику, яка легко змивається.
  • Якщо дитина кидається камінням, пограйте з ним в м’яч.
  • Коли ваша дитина грає з чимось крихким або небезпечним, просто дайте йому взамін іншу іграшку.

Читайте також:Порада дня: застосовуйте ці прийоми, щоб дитина відчував батьківський авторитет

Діти легко захоплюються новим, якщо це їм цікаво, знаходять вихід своєї творчої і фізичної енергії. Матусі поділилася в Мережі власними прикладами, що демонструють, як працює цей психологічний прийом:

Я шию будинку, донька, зрозуміло, бавиться. Пропоную їй теж пошити. Даю шматочок щільного фетру і вона робить стібки. Безпечної голкою, звичайно ж.

Коли син колобродять в кухні, а я готую, даю йому ганчірочку і він протирає меблі. Іноді прошу розсортувати каструльки. З радістю їх викладає і перекладає.

Діти іноді руйнують квартиру. У цьому випадку приношу їм чернетки, прошу зробити «сніжки. І дають тазик. Вони кидають папірці сніжки і радіють, коли потрапляють.

Ваше вміння швидко знайти заміну небажаної поведінки дитини може вберегти від багатьох проблем, — підводить підсумок автор блогу про психології. Спробуйте і ви цей прийом!

Всі фото: Depositphotos