Порада дня: не «відрізати» себе від батьків емоційно, навіть якщо вони токсичні

1012

Токсичні батьки… Як часто це визначення звучить в інтернет-обговореннях у молодих матусь. Вони діляться спогадами зі свого дитинства, розповідають, що виховували їх неправильно. «Мама доводила своїми причіпками», «Тато пив», «Мама ніколи мене не хвалила»… І подібних фраз багато. Подруги підтримують матусь і радять у майбутньому не повторювати поведінку батьків.

Читайте також:Правді в очі: як хороша мама перетворюється на шкідливу свекруха

А ось ТЕО-терапевт Анна Федотова пропонує подивитися на ситуацію інакше, щоб зробити своє життя простіше, тобто позбавитися від вантажу, який лежить на душі ще з дитинства.

Як це сумно, коли слово «токсичні» («отруйні») стоїть поряд зі словом «Батьки», — ділиться своїми емоціями фахівець. — Ті, хто з’явився нашими провідниками в життя, раптом стали отруйними, тобто отруйними життя.

А знаєте, що я думаю? Що будь батьків в принципі можна назвати токсичними. Занадто м’які — не підготували до реального життя, суворі — не дали базового відчуття безпеки. Сварилися один з одним — показали шаблон некоректних внутрішньосімейних відносин.

Читайте також:Порада дня: не мовчіть, коли гнівайтесь!

Анна Федотова перераховує різну реакцію молодих матусь на непрості відносини з батьками і допомагає знайти рішення, яке буде оптимальним.

Можна все життя ображатися, злитися, сумувати і пред’являти претензії. Можна навіть роками ходити до психолога і смакувати свої дитячі травми, витягуючи їх як коштовності одну за одною: «я нездатний до творчості, тому що коли мені було п’ять років, мама викинула мій виріб», «я не можу бути ніжним з жінками, тому що мій батько ніколи не був ніжний з мамою».

І можна повісити назавжди на своїх батьків цей жахливий ярлик «Токсичні Батьки». Прямо заявляти з деякою навіть гордістю «у мене токсичні батьки».

А ще можна вимагати від батьків — помінятися, прозріти, відчути і визнати їх провину, вибачитися перед нами, почати жити по-іншому. І дуже страждати від того, що нашу вимогу (висловлене чи не висловлена) не виконується.

Є ще варіант — на якомусь з етапів (наприклад, не отримавши від батьків необхідного усвідомлення того, як вони були неправі) відрізати себе від батьків. Немов перерубати з ними зв’язок.

ТЕО-терапевт Ганна Федотова переконана, що всі ці спроби вирішити питання з непростими стосунками не можуть бути продуктивними. На думку фахівця, вони:

…абсолютно руйнівно впливають, насамперед, на саму людину і на його життя. Відрізаючи емоційно себе від батьків, він як би відрізається від себе шматки себе. Заперечує частини себе. А заперечуючи частину себе, ви ніколи не будете в світі з собою. Не станете по-справжньому цільними.

Матусі відгукнулися на пораду фахівця. Виявилося, що у всіх такі різні історії…

Я зараз якраз на стадії прийняття, — зізналася одна з користувачок Мережі.

А я на стадії повної сепарації (відділення) і тільки так можу вільно дихати! Не чуючи звинувачень і не захлинаючись в нестерпному почутті провини! Що взяти?!!! Нескінченні наїзди, претензії та вимоги? Я не кажу про те, що було в дитинстві. Я кажу тільки про сьогодення, — поділилася емоціями передплатниць.

Краще фізично віддалитися. І на видаленні працювати над своїм ставленням до ним, — порадила Ганна Федотова.

Якщо і у вас непрості відносини з батьками, є відчуття, що вони образили, не дали, перегнули в чомусь, постарайтеся зрозуміти: чи готові ви прийняти їх такими? Щоб далі будувати нове життя без болю в серці. Адже негатив до батьків так чи інакше відбивається на тому, як ви ставитеся до своєї дитини, які переживання передаєте, що хочете дати, чого не було у вашому дитинстві. Будьте просто люблячою і доброю мамою!

А як ви ставитеся до терміну «токсичні батьки»?

Всі фото: Depositphotos