Порада дня: застосовуйте метод сценаріїв, щоб запобігти дитячі капризи

716

Батьки знають, як непросто здійснювати покупки, відвідувати офіційні установи, виконувати якісь справи разом з дітьми. Гарантовані капризи, голосіння кшталт «я втомився», «я хочу їсти», «я хочу спати»…

Читайте також:Порада від Вікторії Макарской: як відвернути увагу дитини в дитячому магазині

Маленькі діти в силу віку не можуть сприймати завдання дорослих людей. І час для них не летить, а тягнеться. Особливо, якщо треба не заважати, не відволікати, а стояти або сидіти мовчки. Психолог Наталія Городуліна пропонує батькам попереджати дитячі капризи, що виникають у подібних ситуаціях.

Формуйте у дитини добрі наміри. Озвучуйте сценарії гарної поведінки, — радить фахівець. — Наприклад: вирушаючи у відпустку за кордон потрібно пройти реєстрацію, огляд, митницю, часто це пов’язано зі стоянням у довгій черзі. Звичайно, дітям нудно 30-50 хвилин тупцювати на місці. Вони влаштовують метушню, біганину. Всю цю ситуацію можна розповісти дитині заздалегідь. «Ми будемо довго стояти, тобі будете нудно, ти можеш вийти і побігати у вільній зоні, не заважаючи іншим людям. Але як тільки я тебе покличу — треба терміново прийти. У нас будуть перевіряти документи, стій спокійно, щоб нас пропустили в іншу країну». Так дитині буде набагато зрозуміліше, що відбувається.

Читайте також:Порада дня: подивіться на капризи дитини під іншим кутом

Наталія Городуліна визначила цей прийом як «бути мамою-сценаристом». З’ясувалося, що його успішно застосовують дбайливі матері, про що вони розповіли в Мережі:

Намагаюся все пояснювати, як краще вести і відреагувати в різних ситуаціях. Особливо це стосується відносин з дітьми в саду. Перед поїздкою і перед походом в гості, або приходом гостей теж проводжу бесіди

Перед поїздкою починаємо підготовку за кілька тижнів, перед походом куди-небудь, перед відвідуванням лікаря і т. п.

Я роблю так постійно! Доньці 3 роки. Навіть коли збираємося на шоу, завжди кажу, що там буде і як треба/можна себе вести. Наприклад, нещодавно перед шоу з динозаврами розповіла, і навіть показала фрагменти з інтернету. Ми взяли з собою її коханого ти-рекса і шоу пройшло шикарно! Вона висиділа спокійно всі 1,5 години з антрактом! Я їй його коментувала під час всього шоу, щоб їй було все зрозуміло. «Це малюк кличе маму, а мама динозавр проганяє інших динозаврів»… На вулиці, на прогулянці, намагаюся заздалегідь сказати, куди ми йдемо, скільки нам йти і що буде в підсумку)

А ви буваєте мамою-сценаристом?

Всі фото: Depositphotos