Порада дня: застосовуйте техніку «в обхід», щоб малюк прислухався до ваших прохань

724

Коли дитина вередує і не погоджується виконувати батьківську прохання, мами і тата засмучуються, а потім починають нервувати. А так як діти часто демонструють твердість у відмові на запрошення піти погуляти, потім повернутися додому з прогулянки, поснідати, пообідати, повечеряти, зібрати іграшки, почистити зубки, батькам впору запасатися заспокійливі засоби. Але це лише в тому випадку, якщо дорослі ще не знають про мудру техніці, яка називається «в обхід».

Читайте також:Порада дня: як умовити маленької впертого

Це приблизно як в народній мудрості про те, що «розумний в гору не піде, розумний гору обійде». Ось і батькам потрібно вміти обходити прояви дитячої впертості і примх. Як працює техніка, розповідає психолог Сабіна Ламанна:

Ми вже не раз обговорювали , що звернення безпосередньо, як це прийнято у дорослих з дітьми часто не працює . Вони можуть просто не почути вас або навіть зробити навпаки. Особливо часто це відбувається під час криз розвитку (1,3,7 років).

Можна з тим же проханням звернутися не до дитини, а, наприклад, до іншого члена сім’ї або іграшці. До 6 років з іграшкою все працює відмінно. Важливо, щоб дитина побачила ваше взаємодія з іграшкою і звернув увагу на слова. Для цього слід говорити артистично, відповідати від імені іграшки, міняти голос, використовувати різні інтонації. Це дуже допомагає.

Спеціаліст поділилася власним досвідом, як вона застосовує техніку «в обхід» у спілкуванні з сином:

Нещодавно я хотіла пограти з Максиком в гру на розвиток пам’яті. Йому ідея не сподобалася, не завжди дітям хочеться сісти і займатися, і це НОРМАЛЬНО. Їм хочеться ГРАТИ.

Що я зробила?

Взяла іграшкових тигра і лева. І стала грати з ними, вірніше почала розігрувати перед Максиком весь процес гри на розвиток пам’яті. «Тигр, привіт! Хочеш пограти зі мною?»

«Ну, не знаю».

«Ну, давай! Це дуже цікава гра. Дивись давай ось перевернемо цю картку. Тут мавпочка. Тепер давай перевернемо картку з цієї стопки. Тут банан! Відмінно. Мавпочка любить банан. Тигрик,,ти можеш забрати ці дві картки собі»

Тепер черга левеня!» І т. д.

Ми жартували, сміялися. Львенок був забудькуватим, і весь час помилявся. Максик хотів йому допомогти і підказати, де лежить яблуко, яке він ніяк не може запам’ятати. І ось так «в обхід» ми зіграли в гру на розвиток пам’яті. А якщо б я наполягала на звичайному способі, в кращому випадку все б закінчилося «нічогонеробленням», в гіршому сльозами.

А так всі задоволені: Максик, я, тигр і лев.

Читайте також:Порада дня: розмовляючи з дитиною, стежте за мовою тіла…

Матусі-користувачці Мережі зустріли цю техніку з великим схваленням. З’ясувалося, що є й ті, хто вже її застосовують. Наприклад:

Приблизно таким способом іноді укладаю дитину спати. Спочатку укладаю його улюблену жабу, співаю колискову їй, вкриваю ковдрою. Під шумок і син залазить під ковдру і обійнявшись з жабою співає їй «баю-бай» і засинає.

Використовую, коли малюк не хоче вмиватися.

А ви готові застосувати техніку «в обхід»?

Всі фото: Depositphotos