Порада дня: застосовуйте цей психологічний прийом, щоб діти й чоловік стали акуратніше

936

Турботливим і люблячим батькам завжди хочеться, щоб діти досягали успіхів. Бажано у всьому: в навчанні, в спорті, творчості. Мами і тата докладають до цього зусиль, займаються разом, допомагають, всіляко мотивують. Але іноді (це буває?) відбувається зрив… І тоді замість слів підтримки чути докори: «Ти не встигаєш (не розумієш, лінуєшся, бавишся)». Стоп!

Читайте також:Порада дня: перевірте емоційну обстановку, якщо дитина несподівано став «копушею»

Хочете ще один наочний приклад?

Уявіть собі ситуацію. Ви вирішили, наприклад, схуднути. Що більше буде мотивувати вас:

  • Якщо хтось буде стояти над вами і примовляти: «Фууу, знову зрив, ну скільки можна! Невже ти не хочеш бути стрункою? Ти коли вже підеш на спорт?».
  • Якщо після трьох днів дієти хтось близький помітить, що ви чудово виглядаєте? — цікавиться психолог Ірина Федорова.

Вважаю друга ситуація приємніше. Це і є позитивне підкріплення.

Як працює цей простий, але дуже ефективний психологічний прийом? Його суть в тому, що ми акцентуємо увагу, помічаємо і зміцнюємо саме сильні і позитивні якості людини. Він працює і з дорослими, і з дітьми.

Психолог Ірина Федорова розповідає, в чому родзинка методу:

Нам дісталася філософія, якщо ти робиш все як треба та добре, то це нормально, а реакцію треба включати тоді, коли щось пішло не так. Іншими словами, приніс п’ятірку — а хіба можна ще якось вчитися?

Подивися, як насвинячил знову!! А мама мила, мила! Треба акуратно, ти ж уже великий!

Це що таке? Кому горщик купили? Знову? Ще раз так зробиш…

Я в твоєму віці вже слова і пропозиції писала. Чого як курка лапою? Щоб я прийшла і 20 літер було написано без помарок.

Як працює позитивне підкріплення? Ми звертаємо увагу дитини на те що виходить: «як ти сьогодні акуратно поїв», «я так пишаюся що ти вже ходиш на горщик!», «подивись — спочатку не виходило писати, а тепер виходить вже багато літер!».

У дорослих відносинах ми дотримуємося тієї ж політики. Поки все добре — нуль реакції. «Це взагалі-то нормально, коли чоловік…». Реакція тільки коли погано: тут образив, ту не помітив почуттів, не виносиш сміття, приходиш пізно, компліменту не скажеш. І ми хочемо, щоб людина змінювався, акцентуючи увагу на його негативних проявах і якостях. Що отримуємо в результаті?

Ці негативні якості закріплюються, тому що саме на них ми фіксуємо свого увагу.

Матусі в Мережі поділилися своїми прикладами позитивного підкріплення:

У мене дитина 10 місяців вчора ще краще став тримати поїльник, двома руками і сидить, п’є! Я йому кажу, що він молодець, правильно тримає і п’є, а свекруха відразу «ну ти подивися, він же все проливає! Ай,ай,ай всі пролив!»

Моя знайома привчила онуку до горщика, авансом хвалила.

Працює! На 100%, і з чоловіком, і з дитиною) це кайф просто суцільний)

Підводячи підсумок теми, відзначимо: акцентуйте увагу на тому, що виходить. Відзначайте будь-який успіх, навіть самий незначний. Таким чином ви будете мотивувати своїх домочадців старатися. Як малечу, так і дорослих.

А ви застосовуєте позитивне підкріплення?

Всі фото: Depositphotos