Порада дня: застосовуйте ці прийоми, щоб дитина відчував батьківський авторитет

1616

Кожен батько прагне виховувати дитину так, щоб той розумів: думка папи і мами має для нього велике значення, вони – приклад для нього, до їх словами, необхідно прислухатися. Однак тут часом виникає багато перегинів.

Про це розповідає психолог Яна Молоковских, відзначаючи, що в пастку часто потрапляють батьки, які в дитинстві потерпіли від авторитарного підходу до виховання. І зараз вони прагнуть налагодити з дитиною дружні або партнерські, рівноправні відносини.

Для нас позначення меж та вміння відстояти свої інтереси = жорсткість, лайку або приниження, – зазначає експерт. – Ми не хочемо, щоб через це проходили наші діти і пам’ятаємо, що це не працює.

Читайте також:Порада дня: правильно реагуйте на порушення кордонів дитиною

Як же стати авторитетною особою для своєї дитини?

Авторитет не насаджується штучно. Строгість і командний тон викликають опір і відповідну агресію, – пояснює психолог. – У дитини буде гостре бажання зробити навпаки, якщо хтось спробує ним командувати, не заволодівши перед цим його серцем чи хоча б увагою. Істинний авторитет дорослого перед дитиною неможливий без турботи і щирої зацікавленості.

Піклується про дитину дорослий повинен перебувати в провідній позиції, давати дитині відчуття надійності і безпеки, транслювати ,що мама знає, мама подбає, а ти, дорогий, довірся мені, ні про що не турбуйся, розвивайся і рости.

Поки ВИ задаєте межі, в яких дитина може проявляти свободу. Якщо у дитини створюється відчуття, що напрям визначає ВІН, то виникає тривога і бажання все контролювати, дитина перестає слухатися. Чутливі, емоційні діти цього більш схильні. А що, мама сама не знає? Пропаде без мене? Я повинен взяти все на себе? – розповідає психолог про те, як дитина перестає бачити в дорослому авторитет.

Читайте також:Порада: якщо дитина не слухається, говоріть з ним на його мові

Авторитетно в очах малюка і старшої дитини виглядає і той, якого при ньому не обговорюють і не критикують. І це привід замислитися: а чи не кажете ви зайве про чоловіка, бабусь чи дідусів малюка?

Дитині буде складно йти за тим, кого не схвалюють і критикують його найближчі люди, – пояснює цей момент психолог. – Він може інстинктивно почати чинити опір впливу, і це ускладнить процес навчання.

Читайте також:Порада дня: навчитися домовлятися з чоловіком про виховання дитини

Яна Молоковских поділилася власним досвідом, як не применшувати авторитет другого дорослого:

Так, папа вважає, що так, тому з татом ти робиш так, а з мамою інші правила, мама просить по-іншому. Обидва мають рацію, нічий авторитет не ставиться під сумнів, просто вимоги різні.

Підводячи підсумок темі формування авторитету дорослого в очах дитини, відзначимо: дотримуйтеся межі у спілкуванні з ним, будьте гідним прикладом для наслідування, обов’язково іншому, але при цьому і наставником.

А у вас виходить бути таким універсальним батьком?

Всі фото: Depositphotos