Причини появи горбків Монтгомері, їх роль при вагітності

1752

Зміст:

  • Як виглядають горбки Монтгомері?
  • Етіологія походження горбків Монтгомері
  • Роль горбків при вагітності
  • Горбки Монтгомері перед місячними
  • Запалення горбків Монтгомері
  • Як позбутися від горбків Монтгомері?
  • Вивчаючи будову молочних залоз, варто звернути увагу на горбки Монтгомері. Вони розташовуються на навколососковому просторі – ареолі, мають вигляд невеликих прищиків. Їх активна поява пов’язана з материнством. Незважаючи на непримітний зовнішній вигляд, горбки грають важливу роль в процесі грудного вигодовування.

    Як виглядають горбки Монтгомері?

    Це невеликі утворення у вигляді білуватих прищиків, які розташовуються безпосередньо по периферії соска. Їх кількість варіюється від 4 до 30 шт., але в середньому становить не більше десяти.

    Горбки Монтгомері є у кожної жінки, навіть якщо вони і не видно

    По суті горбки є видозміненими сальними залозами, які розташовуються під шкірою в зону ареоли. Їх поява не пов’язана з патологічними процесами, основні причини виникнення – фізіологічні. Горбки починають формуватися в момент вагітності, ближче до початку грудного вигодовування. У нормі їх також можна помітити у звичайних жінок.

    Етіологія походження горбків Монтгомері

    Справжнє походження горбків залишається невідомим. Існує кілька версій, але їх достовірність чи справжність не доведена. Згідно з однією з них, горбки являють собою молочні залози. Основні причини їх зростання – гормональні зміни, які відбуваються в організмі жінки після вагітності. Оскільки дані рудиментарні утворення є молочними залозами, то саме з настанням вагітності під дією гормонів починається їх зростання. Ці зміни необхідні для повноцінного грудного вигодовування.

    Відповідно до іншої теорії, більш популярною, горбки Монтгомері все ж вважаються видозміненими сальними залозами. Їх виникнення пов’язано з гормональною перебудовою організму під час вагітності. Вони необхідні для більш легкого годування малюка, оскільки виділяють секрет, який містить ліпоїдний фактор, який захищає сосок від пересихання і тріщин, полегшуючи процес грудного вигодовування.

    Найбільш часті причини виникнення горбків – період виношування малюка і грудне вигодовування.

    Не варто турбуватися, якщо після закінчення лактації залози Монтгомері зникнуть або їх кількість значно зменшиться. Це нормальне явище, яке обґрунтоване фізіологією.

    Роль горбків при вагітності

    Дані освіти формуються разом з молочними залозами, а пік їх розвитку – період виношування дитини. Саме активне освіта горбків може стати першою ознакою запліднення на ранніх термінах, коли жінка ще не здогадується про своє становище. Ареола видозмінюється. У невагітних вона більш гладка, але з настанням вагітності горбки стають помітними, відбувається активізація їх функцій.

    При беременностиЧим більше горбків Монтгомері, тим легше переноситься початок годування

    Передбачити період появи горбків неможливо. Частіше це відбувається на ранніх термінах, але бувають винятки, коли виникнення рудиментарних структур спостерігається під кінець вагітності або вже при початку грудного вигодовування. Звичайно, пізніше освіту залоз небажано. Це може призвести до проблем з грудним вигодовуванням.

    Згідно з дослідженнями вчених, якість лактації залежить від кількості горбків на грудях.

    Раннє їх поява, мало не з перших днів зачаття – хороша ознака. Але якщо горбків не було ні на ранніх термінах, ні після початку грудного вигодовування, то розглядати це як патологію не варто. Їх відсутність також допускається.

    Яка ж роль горбків при вагітності? Основна функція – підготовка молочних залоз до грудного вигодовування та попередження лактаційних ускладнень у вигляді тріщин.

    Виділення з залоз, які не помітні неозброєним поглядом, містять ліпоїдний фактор. Він володіє зволожуючими і бактерицидними властивостями. Таким чином, ореолу грудної залози захищена від пересихання і роздратування, знижується ризик бактеріальних ускладнень, в тому числі і маститу.

    При беременностиЄ поодинокі випадки, коли з горбків Монтгомері виділяється у грудне молоко

    Крім цього, виділення містять речовину, що володіє специфічним запахом. Воно активізує апетит малюка, стимулює смоктання грудей. Тому вважається, що чим більше горбків, тим швидше розвивається малюк, оскільки він добре харчується.

    Також можна простежити взаємозв’язок між їх кількістю та обсягом грудного молока.

    Для деяких вагітних характерно ще одне явище – підвищена пігментація на шкірі або хлоазма. Саме гормональна перебудова після запліднення є провокуючим фактором. Як правило, після пологів пігментні плями на обличчі, животі або ареолах зникають самостійно.

    Рідше у вагітних зустрічається гірсутизм. Він викликаний зміною співвідношення гормонів – естрогенів і андрогенів. Проявляється надмірним оволосінням в області грудей, живота, на обличчі та інших частинах тіла.

    Горбки Монтгомері перед місячними

    Горбки є у кожної жінки, ось тільки вони можуть бути не поміченими або ледь видно. Як вже говорилося, їх зростання починається на ранньому терміні виношування дитини. Вони зароджуються в процесі формування молочних залоз, у період статевого дозрівання, і поступово розвиваються разом з ними.

    Розмір або кількість горбків не залежать від фази менструального циклу. Ні перед місячними, ні після їх закінчення змін спостерігатися не повинно, аж до настання запліднення.

    Хоча є винятки, викликані особливістю гормонального фону, коли рудиментарні утворення все ж видозмінюються на початку кожного менструального циклу.

    Інша ситуація, коли існують патологічні процеси в молочних залозах або ендокринні порушення. Горбки можуть змінювати форму і розмір, виникають супутні дискомфортні відчуття, з’являються пігментні плями або вогнища почервоніння на грудях. Самостійно робити які-небудь дії в цьому випадку не можна, потрібна консультація гінеколога або мамолога.

    Запалення горбків Монтгомері

    Оскільки вони є залозами, то можуть запалюватися. Незважаючи на те, що секрет горбків володіє бактерицидною дією, їх інфекційне поразка — не рідкість. Під дією інфекцій з’являються патологічні виділення, запускається запальний процес, який може перейти безпосередньо на молочну залозу.

    Причиною запалення може бути також закупорка протоки епітеліальними клітинами внаслідок гормонального дисбалансу. Ознаки запального процесу:

    • почервоніння горбків і самої ареоли;
    • больові відчуття, які виникають не тільки при пальпації, але і в стані спокою;
    • виділення ексудату з запалитися утворень;
    • значне збільшення горбків.

    При появі таких симптомів, особливо при вагітності, зволікати з відвідуванням лікаря не можна. Запальний процес може призвести до мастопатії і неможливості грудного вигодовування в майбутньому, що негативно позначиться на стані здоров’я дитини.

    Вагітні знаходяться в групі ризику запалення горбків, так як у них ослаблений імунітет, а, відповідно, знижена опірність організму хвороботворним мікроорганізмам. Зміна гормонального фону також впливає на чутливість молочних залоз до інфекційних збудників, роблячи їх більш уразливими.

    Болючість, пігментація ареоли і сосків, а також збільшення горбків, можуть свідчити про успішне запліднення, тому тільки лікар здатний відрізнити норму від патології.

    Все, що може зробити жінка до відвідування фахівця, це скористатися місцевими антисептиками.

    Як позбутися від горбків Монтгомері?

    Дані освіти не повинні викликати занепокоєння. Після закінчення лактації вони зникнуть або хоча б стануть менш помітними. Звичайно, їх поява значно змінює зовнішній вигляд ареоли, яка до цього була гладкою і виглядала більш естетично.

    При беременностиГорбки Монтгомері не можна видавлювати або травмувати

    Вагітним не варто сприймати ці утворення на грудях як косметичний дефект, тим більше вдаватися до небезпечних методів щодо їх усунення. Після закінчення грудного вигодовування, якщо горбки доставляють дискомфорт, потрібно пройти курс лікування. За призначенням лікаря застосовуються медикаменти або фізіотерапевтичні процедури.

    Лікувальні заходи будуть ефективні лише при патологічних процесах, наприклад, запаленні. Медикаментозно не можна позбутися від горбків.

    Крім медикаментозного лікування, при запаленні важлива гігієна. Груди необхідно мити щодня теплою кип’яченою водою. Також потрібно підібрати бюстгальтер з натуральних тканин, який не буде здавлювати молочну залозу або натирати сосок.

    Якщо надмірне збільшення горбків Монтгомері викликано порушенням рівня гормонів, то лікар призначить гормональні препарати.

    До екстрених методів виправлення зовнішнього вигляду ареоли вдаються в окремих випадках, коли після закінчення лактації освіти занадто великі. На допомогу прийде пластична хірургія – редукційна маммопластика або операція по зменшенню молочних залоз. Втручання повинне виконуватися тільки за показаннями. Воно може застосовуватися по відношенню до даних утворень, якщо це дійсно необхідно, рішення приймає лікар після обстеження. Операція по зменшенню молочних залоз чревата ускладненнями, наприклад, розбіжністю швів, рубцями, порушенням харчування соска, тому на необдуманий ризик йти не варто.

    Перед оперативним втручанням жінка повинна обстежитися у гінеколога, мамолога, ендокринолога і безпосередньо пластичного хірурга.

    В ході операції видаляється підшкірний жировий шар разом з горбиками, їх повторне поява вже виключено навіть після настання наступних вагітностей. Цю особливість слід врахувати тим, хто ще бажає стати мамою, оскільки горбикам відведена важлива роль в грудному вигодовуванні.

    Читайте далі: ендометріоз матки