Порада дня: навчіть дитину правильно висловлювати невдоволення

1100

Дитині, особливо якщо він ще не вміє говорити, дуже важко висловити своенедовольство. Як пояснити мамі, що йти додому не хочеться? Як показати другомумалышу, що іграшкою ти ділитися не збирається? Як протестувати, бачачи на обеденномстоле нелюбиму манну кашу.

Діти до 3-х років використовують для цих цілей інструментальну агресію — тобто кусаються, штовхаються, можуть ударити або кинути що-небудь, показуючи свої почуття. Ось як описують це явище мами:

Нашому дитині 2 роки і я помітила, якщо він вдариться об стіл, то після цього може його кусати

Старший гарчить і стискає кулочки, ніби хоче напасти, але ніколи не нападає. Молодший тупотить і кричить, якщо щось не подобається.

Мій син психує, плаче, може що-небудь кинути на підлогу.

Доньці 4. Нещодавно вона колошматила мене плюшевою іграшкою по голові

Читайте також:Порада дня: ці 10 ігор допоможуть прибрати дитячу агресію

Цій стадії навряд чи вдасться уникнути. Але коли вона почалася, слід пояснювати і показувати дитині, як висловити своє невдоволення екологічно. Так, щоб тебе зрозуміли, але не завдаючи людям або речей шкоди.

Психолог Олена Бурьевая процитувала витяги з книги «Про що думає дитина», які допоможуть батькам навчити дитину правильно висловлювати невдоволення.

© Instagram @elena_burevaya

2-3 року

Підкажіть дитині, що інші не вміють читати його думки. Маленькі діти ще не вміють виражати емоції словами. Говоріть про це малюкові, і йому стане простіше пояснити, що йому подобається або не подобається.

Дитині дуже корисні тривалі прогулянки і фізична активність, адже нерозтрачена енергія також може стати причиною прояву агресії.

4-5 років

Якщо дитина б’ється, то заведіть «похвальну» таблицю і винагороджуйте його в ті дні, коли він використовував свої руки для того, щоб комусь допомогти, а не нашкодити.

Використовуйте рольові ігри. У них можна опрацьовувати конфліктні ситуації і показувати дитині, як знаходити вихід з них без застосування фізичної сили.

6-7 років

Додаткова допомога. Якщо в цьому віці дитина проявляє агресію, поспостерігайте за ним, коли він спілкується з іншими дітьми. Можливо, йому потрібні додаткові поради, як вести себе в суспільстві.

© Instagram @valushann

Якщо ви виховуєте сина, не забувайте про дуже важливий момент:

Хлопчики часто грубо поводяться, і це може бути схоже на агресію. Але якщо інші діти усміхаються, то, швидше за все, це було частиною гри.

А як ваша дитина показує вам, що він чимось незадоволений?

Фото на анонс: Instagram @valushann