Порада дня: не акцентуйте увагу на дефекті у мовленні дитини

599

Малюк хвилюється і йому складно вимовляти слова? Це заїкання. Факторів, що привертають до такого порушення мовлення чимало: невропатичний обтяженість, психологічні особливості заїкуватого, спадковість, наслідування… Визначити причину і призначити лікування повинен фахівець. А завдання батьків – підтримати малюка.

Перестаньте звертати увагу на те, що ваша дитина заїкається. Терпляче слухайте і не акцентуйте увагу на дефект мови, – пояснює психолог Валентина Франк. – Пам’ятайте: у момент емоційного збудження заїкання може посилюватися. Заспокойте дитини: запропонуйте йому змінити діяльність, наприклад, помити посуд. Вода заспокоює збудження. Коли у дитини почався момент активного заїкання, просто запропонуйте йому попити води.

Іноді ситуацію із заїканням дитини ускладнюють родичі, які загострюють увагу на цьому дефекті його промови. Як правило, це виглядає так: «Давай я тобі допоможу це сказати…», «Не хвилюйся, скажи по-іншому…», «Давай по складах скажімо…», «Бідний малюк, заїкається…». Психолог звертає увагу батьків на те, що таких співчутливих родичів обов’язково необхідно попередити, що вони:

…не повинні загострювати увагу на заїкання. Мета цих дій: переконати малюка, що заїкання пройде, це не проблема.

Читайте також:Основні причини логоневрозу і його лікування

Матусі-користувачці Мережі підтримали тему дитячого заїкання і поділилися особистим досвідом, як допомогти дитині впоратися з цим порушенням мовлення.

Треба вчити вірші і повільно розповідати, – розповіла одна з матерів.

Донька вирішила когось наслідувати в дитячому саду і теж почала заїкатися. Коли вона щось розповідала без цієї звички, я казала — як ти гарно говориш, – розповіла про свій досвід інша матуся.

Читайте також:Гімнастика: щоб малюк «заррррычал» і позбувся проблемних звуків

Підводячи підсумок теми дитячого заїкання, зазначимо: не акцентуйте увагу на речі, коли дитина насилу щось вимовляє. Адже так він починає нервувати, хвилюватися, а говорити стає складніше. Ведіть себе так, ніби в його мові немає заїкання. І обов’язково покажіть дитину фахівцеві, але такого, який допоможе позбутися від проблеми делікатно.

А вам знайома проблема дитячого заїкання? Розкажіть про свій досвід.

Всі фото: Depositphotos