Порада дня: не критикуйте дитину, якщо він слухає або читає одну і ту ж казку

1228

Батьки малюків знають: якщо дитина полюбила ту чи іншу книжку, ці «відносини» надовго. Сталість дітвора може демонструвати і при виборі одягу. Наприклад, відмовлятися від нової шапочки і носити улюблену стару. Аргументи мам про те, що шапочка стала мала і вже не сезон, дітьми не приймаються.

Читайте також:Казка з секретом, під яку діти засинають дивно швидко

Схожі історії є практично в кожній родині:

Молодша сестра в свої 5 років дивилася короля лева раз 5 на день. Я жартував, що якщо на землі пропадуть всі російські копії цієї касети, зможу з інтонаціями точними відтворити переклад.

У нас третій тиждень енциклопедія про породи собак 😅 і обов’язково розділ про догляд за шерстю 😁 з перерахуванням всіх інструментів ) синові 4 роки.

В тисячний раз «Колобок» був для нас випробуванням на міцність, але синові подобалося. Зараз улюблена казка «Гуси-лебеді», він її вивчив настільки, що нам по 10 разів сам переказує, переглядаючи малюнки з книги.

Коли народився мій син, я твердо була переконана співати йому саме колискову Ведмедиці. Зараз нам 3 роки, тепер воліє колискову у відтворенні гаджета, але все одно «мама, включи ложкою сніг заважаючи». Ритуал. Може стояти на повторі годину.

Читайте також:Порада дня: співайте малюкам колискові – це корисно

Чому діти з завидною постійністю слухають одні й ті ж казки, пісеньки, носять улюблені речі? Психолог Ірина Федорова радить батькам спокійно ставитися до постійності малюків в цьому питанні, не критикувати і не хвилюватися, що вони не прагнуть пізнавати щось нове.

Багаторазове повторення і поява однакових ритуалів абсолютно нормально і навіть необхідно, — впевнений фахівець. — Повторення дає відчуття стабільності світу: я знаю, що буде далі, це знайома і зрозуміла для мене частина світу, до якої я хочу повертатися. Передбачуваність знижує тривожність. А тому, якщо хочете заспокоїти дитину, почитайте йому добре знайому та улюблену книжку, а не нову — цікаву (на ваш погляд).

Діти отримують величезне задоволення від того, що вже знають слова, знають, де треба закричати або підстрибнути, або здивуватися, і як саме це треба зробити, знають, що буде далі, мають ставлення до подій. А тому знайомий мультик або улюблена казка стає як би частиною особистого простору, де дитині дуже подобається бувати.

Діти прагнуть до детального пізнання. Кожен раз, повертаючись до улюбленого твору, вони відкривають для себе нові деталі. І ця «детальність», неочевидна для дорослих, має величезне значення для розвитку дитини.

А у вашої дитини є улюблена казка, яку він готовий слухати знову і знову?

Всі фото: Depositphotos