Порада дня: не переносите свої образи на ставлення дитини до папи

1848

Неповних родин у нашій країні чимало. Мами поодинці виховують дітей, намагаючись бути для них надійною опорою. Це не дуже просто, так як жіноче виховання відрізняється від чоловічого. І те, що може дати тато, чому навчити, мамі деколи не під силу. Але засмучуватися і складати руки в безсиллі не треба!

Читайте також:Монолог мами: «Як я виховую сина з чоловіка в «жіночому царстві»»

Жінки мають мужністю, енергетикою і умінням завжди знаходити вихід із непростої ситуації. А значить, і виховати гідного сина зуміють (а саме про виховання хлопчиків піде мова). Про це якраз розповідає психолог Валентина Франк. Спеціаліст склала 10 корисних рекомендацій, які, на її думку, допоможуть виховати справжнього чоловіка, навіть якщо син росте без рідного батька.

  • Створіть хлопчикові ідеал, до якого він буде прагнути: дідусь, чоловік подруги, тренер спортсекции або герой мультфільму — вибір за вами.
  • Не створюйте в голові хлопчика образ батька-монстра. Не переносьте свої образи на ставлення дитини до папи.
  • Змініть своє ставлення до чоловіків. Приберіть негативні емоції, щоб не викликати в майбутньому труднощі в спілкуванні дитини з чоловіками.
  • Прищеплюйте хлопчикові самостійність, не стійте біля нього над душею 24 години на добу.
  • Не приносьте своє життя в жертву хлопчикові. Рано чи пізно ви захочете віддачі. Але в нього попереду — самостійне життя.
  • Будьте турботливою і ніжною. Хлопчик повинен розуміти, як важливо піклуватися про жінку.
  • Частіше хваліть сина. Це підвищить його впевненість у своїх силах.
  • При появі у вашому житті нового чоловіка подбайте про його поступове зближення з сином.

  • Прислухайтеся і поважайте думку вашого маленького чоловіка.
  • Дайте зрозуміти хлопчикові: в будь-якій ситуації ви — на його боці.

Читайте також:Порада від Кейт Міддлтон: як виховати чуйного дитини

Ці поради знайшли відгук у матусь, які поодинці виховують синів. Вони зі знанням справи оцінили рекомендації психолога і продовжили тему.

Мами, не ведіть себе одночасно як батько і мати. Будьте жінкою-матір’ю: слабкою, ніжною, люблячою, жіночною. Цим ви навчіть сина придбати якості сильного, впевненого чоловіка, який вміє приймати рішення, відповідати за себе і за інших, надавати жінці підтримку та стати її опорою, — поділилася своїм досвідом одна з матерів і продовжила. — У тих випадках, коли ми не праві, не потрібно соромитися здатися слабкою. Попросіть вибачення за грубий тон, вибачтесь, поясніть свою поведінку, дозвольте собі запитати в нього поради. І ви побачите, що хлопчик не розсердиться, а, навпаки, пошкодує вас. Так він навчиться прощати, бути відвертим і теж визнавати свої помилки.

Мамі під силу виховати сина в неповній сім’ї. У цьому впевнена як психолог Валентина Франк, так і матері, які волею долі зараз знаходяться в подібній ситуації. Запорукою цього є, на думку фахівця, любов і повагу. Але не забувайте: батько дитині необхідний.

А що ви можете порадити мамам, які виховують синів поодинці?

Всі фото: Depositphotos