Порада дня: не шкодьте дитині своєю любовю до нього

1169

Як виглядає ідеальна мамина любов? Вона гармонійна, спокійна, ніжна. Мати знає, коли треба бути поруч, а коли і відійти, щоб дитина вчилася бути самостійним (без ризику для здоров’я, зрозуміло).

Читайте також:Монолог мами: «Я була «прив’язана» до доньці через почуття провини перед нею»

Однак не даремно в народі кажуть, краще – ворог хорошого. Якщо прихильності до дитини занадто багато, занадто багато уваги, виникає гіперопіка. Коли «занадто» виявляється багато – це вже змінює знак «плюс» на «мінус».

Психолог Ірина Федорова розповідає, як проявляється гіперопіка і чим вона загрожує.

Гиперопекающие мами не дають дитині жити своє життя, не дозволяють їм проходити логічні етапи дорослішання.

Проявляється це в тому, що мама:

не дозволяє йому отримувати власний досвід, розвиває необхідні навички, наприклад: годує дитину з ложки тоді, коли він фізично і психологічно вже є готовий сам;

контролює активність: дитина бігає, грається, але тут лунає « сядь, посидь», або «давай-но сідай, треба поїсти», «сідаємо займатися»;

контролює почуття і емоції дитини;

приймає рішення: «Мама поганого не порадить», «Я знаю як краще». І дитина йде в ті гуртки і отримує ту освіту, яку обрали батьки».

Фахівець зазначає, що мами, які буквально «душать» дітей своєю турботою, любов’ю і увагою, не вважають гіперопіку неправильної: «Мотив у таких ситуаціях звичайно найблагородніший – я не хочу, щоб моїй дитині було боляче/з ним сталося щось погане / його хтось образив. Однак такою поведінкою ми не даємо дитині жити. Тоді як життя — це пробувати, досліджувати, помилятися, йти далі, уміти взаємодіяти з іншими людьми.

Гиперопека

Психолог Ірина Федорова розповідає, яким стане в майбутньому дитина гиперопекающей мами: «Результат такого виховання – абсолютно залежна особистість з неадекватною самооцінкою, з уявленнями про світ і про інших людей, що не має відносини до дійсності (адже дитина сам не досліджує і не стикається зі світом, все це відбувається через маму)».

Що ж змушує мам так себе вести?

На думку фахівця, подібних матерів відрізняють наступні риси і характеристики:

Невпевненість в собі. Коли батько не впевнений у собі, він не вірить і в своєї дитини.

Страх самотності. Це про мам, які «народжують» для себе, щоб наділити своє життя сенсом.

Відсутність власного життя, особистої в тому числі.

Почуття власної значущості. Поки дитина залежний, мама значуща.

Гиперопека

Побачити мам, які страждають гіперопікою, легко. Вони в кожному батьківському чаті дитячого садка або школи.

І ось там такий квітник таких батьків, які мало того, що «душать» своїх дітей, так ще й «міряються» друг перед іншому. Всі хто не бере в цьому участі – зозулі, – зазначає одна з матусь.

Юлия Снигирь выяснила, как снизить влияние бабушек и дедушек на воспитание ребенкаЮлія Снигирь з’ясувала, як знизити вплив бабусь і дідусів на виховання дитини

Іноді розвиток «задушливого» любові до дитини провокують бабусі. Про це також розповіла користувачка Мережі.

На мене свекруха (з нами живе) свариться, що я дитині голову не притримуюсь, коли він біля стінки, стукнеться ж, по килиму голим повзає-замерзне, оцарапает живіт! У мене іноді складається враження, що я погана.

Підводячи підсумок темі, коли батьки/родичі надто оточують дитину турботою і любов’ю, зазначимо: частіше ставте себе на місце дитини! Сподобалося б вам це? Швидше за все, немає. Тож нехай ваша любов буде як спокійне море, а не скаженіло.

А ви ловили себе на думці про те, що надмірно опікуєтеся дитини?

Читайте також:

  • Порада дня: виявляйте свою любов до дитини різними способами
  • Порада дня: як чинити, якщо дитина говорить «Я тебе не люблю»
  • Порада дня: як приборкати маленького бунтаря
Всі фото: © Depositphotos