Порада дня: переконайте дитину займатися навчанням влітку, використовуючи особливі прийоми

1331

Проводжаючи учнів молодших класів на літні канікули, класні керівники традиційно наділяють їх списком книг, які потрібно прочитати, читацьким щоденником для заповнення, а також переліком завдань з математики та російської мови. «Шлях займаються, щоб не забували шкільну програму», — повчають педагоги. А багато хто з батьків, чиї діти цього року стануть першокласниками, за власною ініціативою влаштовують дітям «класні години», обтяжуючи їх уроками.

Читайте також:Порада від Людмили Петрановской: не створюйте стресову ситуацію навколо навчання

Але навіть обдаровані та здібні діти не горять бажанням влітку займатися навчанням. «У нас канікули», — заявляють вони. У відповідь засмучені батьки просять, переконують, використовують шантаж, погрози і маніпуляції… Зупиніться! Психолог Ксенія Васильєва знає, як переконати дитину займатися навчанням влітку.

Мені здається, якщо вже займатися влітку, то це мала б максимально неформальна освіта, — міркує експерт.

І ось що пропонує:

Гортати разом красиві і цікаві енциклопедії, давати дитині на самостійне читання смішні та легкі книги. Ті, які йому самому хочеться читати. Знайти красиві і цікаві зошити із завданнями. Літо-найкращий час для вивчення навколишнього світу. Коли ще спостерігати за комашками, вивчати зоряне небо і явища природи, як не влітку. ⠀

Ще здорово, коли на чолі навчання стоїть якийсь інтерес дитини. Любить динозаврів? Можна знайти лабіринти з динозаврами, картинки по точкам. Придумати квест з задачками слідами динозаврів, читати книги про них, складати кросворди і т. д. Спираючись на якусь одну тему, можна охопити майже всі шкільні предмети. Потрібно тільки трохи підключити фантазію.

А якщо дитина вже школяр, психолог Ксенія Васильєва радить наступний підхід:

Дітям старшого віку можна просто пояснити необхідність занять. «Так, я розумію, що тобі хочеться всім цим займатися влітку. Хочеться відпочити влітку. Але якщо ти зараз трохи не позаймаєшся, то восени буде складно. Давай разом подумаємо, як спланувати заняття, щоб встигнути відпочити, і повчитися». Комусь можна дати вибір. «Так, ти можеш влітку забути про заняттях. Але восени все одно потрібно буде це зробити. Плюс до домашніх завдань. Вистачить тобі в цьому випадку часу на гуртки?

На думку фахівця, можна використати і такий метод:

Діти, як і дорослі люблять ставити галочки «зроблено». Можна разом з дитиною скласти чек-лист щоденних справ. Туди варто включити і приємні для дитини справи, і менш приємні. Такий чек-лист буде одночасно і нагадуємо, і мотивацією.

Читайте також:Потрібно влітку займатися з дитиною навчанням?

Ділячись порадами про те, як займатися з дітьми влітку навчанням, психолог Ксенія Васильєва акцентує увагу на важливому моменті:

Пам’ятати про ваших довгострокових цілях. А вони не в тому, щоб змусити дитину прямо зараз прочитати сторінку книги. А в тому, щоб навчити вчитися із задоволенням і зберегти відносини.

Матусі в Мережі поділилися своєю думкою про заняттях на канікулах. Не всі їх схвалюють, але доводиться…

Ми граємо з дітьми і через гру вони не тільки старе не забувають, але і нове дізнаємося, — зазначила користувачка Мережі.

Психолог зазначив, що це відмінний підхід.

А ви влітку займаєтеся з дитиною навчанням? Поділіться своїм досвідом.

Всі фото: Depositphotos