Порада дня: перестаньте прокручувати в голові неприємні думки

783

У багатьох людей є властивість — якщо сталося щось неприємне, вони прокручують ситуацію вздовж і впоперек. Погіршується сон, апетит. У підсумку під очима з’являються темні кола. Відпустити ситуацію не виходить, адже вона, як гачок, тримає міцно.

Для початку треба зрозуміти, чому виникає бажання знову і знову прикручувати подію в своїй голові. Розібратися в питанні допоможе психолог Тетяна Захарова.

Якщо у вас є всередині непереборне бажання нескінченно прокручувати одну і ту ж ситуацію в голові, звинувачувати себе, що сказали щось не те і не так, зверніть увагу на вашу самооцінку. Адже схильність до самобичування — це і причина, і наслідок заниженої самооцінки, — пояснює фахівець.

Читайте також:Порада від Анетты Орлової: щоб стати успішніше, не потрібно робити нічого незрозумілого

Багато користувачів Мережі відзначили, що проблема має місце бути. «З дитинства така біда. Навіть іноді починаю прокручувати ситуації 10-річної давності про самооцінку», — зізналася одна з користувачів. Психолог пропонує чесно відповісти на такі питання:

Подивіться, на скільки ви залежите від чужої думки, чи не потребуєте ви в постійному схваленні? Чи Можете ви замість думки з боку спертися на свою власну думку?

Чи даєте ви собі право помилятися? Одним з кроків до того, щоб перестати прокручувати ситуацію в голові по кілька разів є вміння зупинитися від самозвинувачення. Постарайтеся побачити, що заховано за почуттям провини?

Психолог Тетяна Захарова відзначає важливу особливість:

Часто в ситуації, коли ми не можемо відпустити нав’язливі думки, є бажання контролювати неконтрольоване. Наприклад, вам хочеться додумати за іншого, які думки з’явилися у нього в голові у відповідь на фразу сказану вами, чи вам дуже хочеться взяти свої слова назад і терміново почати виправдовуватися перед ним. Питання— навіщо вам так важливо дізнатися його думку? А якщо ви виправдовуєтеся, схоже, ви знову відчуваєте себе винуватим. Тоді важливо перекласти вину, відповідальність.

Чи можна позбутися від звички прокручувати ситуацію в голові? Так, але для цього потрібно провести певну роботу над собою. Допоможе в першу чергу чесність перед самим собою. Психолог Тетяна Захарова пропонує поставити собі таке питання:

Як я можу прямо зараз допомогти собі зменшити тривожність? Як мені заспокоїтися?

Читайте також:Тетяна Лазарєва дізналася думку психолога про батьківського тривожності

Також фахівець пропонує постаратися зрозуміти, чого конкретно ви боїтеся:

Можливо, ваша дитяча частина, ваш внутрішній дитина злякалася наслідків розмови, що з-за сказаного вас можуть звинуватити. В даному випадку, дуже важливо дати підтримку своєму наляканому внутрішньому дитині з внутрішнього боку Дорослого. Адже він міг просто згадати ситуацію з дитинства або юності, коли хтось із значущих дорослих лаяв, або висміював, або знецінював сказане ним.

Психолог рекомендує застосувати і інші методи:

Важливо вивантажувати негативну і тривожну інформацію на папір — починайте вести щоденник.

Практикуйте усвідомленість—уміння знаходитися в стані «тут і зараз»- це найкращий засіб виправлення і запобігання негативних думок.

Перемикайте свою увагу на позитивні думки, адже куди направлено вашу увагу, туди йде вся ваша енергія.

Підводячи підсумок темі дискомфорту через прокручування одних і тих же неприємних думок, відзначимо цікаве рішення, яке пропонує психолог Тетяна Захарова.

Спробуйте відповісти собі на питання: «Про що б я думала, якби перестала прокручувати одні і ті ж думки по кілька разів? На що б я переключилася? Куди б спрямувала свої ресурси? Навіщо я займаю своє час, думки нескінченним прокручуванням?

А ви не турбуєте себе прокручуванням одного і того ж?

Всі фото: Depositphotos