Порада дня: перестаньте сваритися за допомогою методу «позитивної картини»

838

Дня не проходить, щоб не посварилися», «Я йому кажу одне, він мені – інше», «Він мене не чує»… Так, іноді у відносинах між подружжям буває шторм. А хотілося б, що залишався штиль. Але конфлікти виникають якось самі собою, немов з нізвідки. І начебто і настрій було гарним, і горезвісний ПМС не турбував…

Читайте також:Порада дня: сваріться правильно для ефективного результату

Психолог Лариса Суркова як раз розбирає питання, чому часто роздуваються конфлікти в парі. Фахівець переконана: причина в тому, що…

…партнери говорять на різних мовах, це раз. І два: тому що в діалозі один з партнерів стає в позицію оборони (часто навіть коли не нападають) Або навпаки, один хронічно нападає.

Лариса Суркова приклад наводить статистику:

За американською статистикою (нашої не існує) частіше вербально «нападники» — це жінки. Першопричина в тому, що жінки схильні надавати трагічності, накручувати себе, притягувати неіснуючі фактори.

ссора© Depositphotos

Психолог не приховує, що вона й сама така ж:

Розповідаю приклад з життя. Дуже багато справ і рішень треба приймати по стайні. А я панночка–сірник. Швидко спалахую і очікую миттєвого результату. Чоловік все зважує, продумує. Виникають зволікання з незалежних від нас причин. Але мені ж потрібен винний. Хто він? Вгадали. При цьому я видаю йому тираду, склавши її в своїй голові, а він взагалі не може вловити логічний ланцюжок Добре, що за 24 роки чоловік звик.

Читайте також:Чоловік не хоче дитини: шукаємо причини

«Хотілося б навчитись уникати конфліктів», – подумає хтось зараз. Психолог Лариса Суркова радить вправа, яке здатне допомогти в цьому.

Уявіть, що за ніч сталося диво (всього одне, це важливо), а зранку ви прокинулися, і ваші стосунки з партнером стали ідеальними. Яке це диво? Що сталося?

PS: ця вправа про позитивну картину майбутнього. Про можливості виділити найголовніше. Про погляд з боку, щоб почати щось вирішувати.

© Instagram @larangsovet

Матусі розповіли про те, що їм допомагає уникати конфліктів у відносинах:

Не підвищувати голос під час бурхливих обговорень» (я органічно не переношу крики), дати виговоритися, а потім розмова сам на тихе і продуктивне русло виходить. Зараз вже легше, чоловік став більш спокійним і уважним. Але це не просто дається. Якщо і моє терпіння на межі, йду шафи розбирати. Дуже допомагає знання про те, що чоловік мене любить і готовий на все заради сім’ї. Якщо ви любите один одного, то впораєтеся!

Ранок вечора мудріший і ніякого дива.

Ось стільки рішень запропоновано в ситуації, коли сварки в родині виникають буквально на порожньому місці, за що потім стає соромно. Підіб’ємо підсумок: якщо ви теж іноді не в змозі впоратися зі своїми емоціями, постарайтеся навчитися їх випереджати. І якщо вдасться не підвищувати голос, а думати, що і навіщо зараз потрібно робити, мікроклімат у родині почне змінюватися. Якщо ж та сама «сірник», яка швидко спалахує – це ваш чоловік, і попросіть його послухатися поради психолога.

© Depositphotos

А у вашій родині частіше штиль або шторм?

Фото на анонс: Depositphotos