Апендицит у дітей: причини, симптоми та їх особливості у дітей різного віку

1572

Зміст:

  • Причини
  • З якого боку знаходиться апендикс у більшості людей?
  • Симптоми та їх особливості у дитячому віці
  • Що не можна робити до огляду лікарем?
  • Діагностика
  • Лікування
  • Перші ознаки апендициту, які в більшості випадків з’являються раптово, батьки можуть спробувати визначити в домашніх умовах – це допоможе вчасно звернутися до фахівця або викликати швидку допомогу. Виникнення цього захворювання у дітей і підлітків завжди пов’язане з безліччю ризиків. Апендицит у цій віковій категорії пацієнтів розвивається швидше, ніж у дорослих, і може призводити до небезпечних для здоров’я і життя ускладнень розриву нагноившейся відростка і перитоніту.

    Апендицит у дітей — небезпечне захворювання, що вимагає виклику швидкої допомоги!

    Причини

     

    Червоподібний відросток (апендикс), розташований на сліпій кишці, може запалюватися під впливом різних факторів, що призводять до його закупорювання або інфікування. Частіше апендицит у дітей провокується механічним перекриттям просвіту відростка, а у більш рідкісних випадках розвивається на фоні імунодефіциту і паралельного інфікування різними інфекціями.

    Основними причинами механічної закупорки червоподібного відростка можуть ставати наступні фактори:

    • сторонні тіла в просвіті кишечника: калові камені, скупчення глистів у кишечнику, дрібні сторонні предмети, погано переварені частинки їжі, гіперплазія розташованих поруч лімфатичних вузлів;
    • індивідуальні особливості будови і розташування апендикса: надмірна звивистість або довжина відростка, розташування за сліпою кишкою, під петлями клубової кишки, подпеченочно або ліворуч.

    У дитячому віці гострий апендицит частіше розвивається із-за присутності в організмі погано переваривающихся фрагментів їжі, паразитів, аномального розташування відростка за сліпою кишкою або подпеченочно. Інші варіанти зустрічаються рідше.

    Ще однією причиною розвитку запалення червоподібного відростка, характерною для дитячого віку, стає його інфікування при наступних захворюваннях:

    • часті ангіни, ГРВІ, ларингіт, отит, грип, синусит;
    • загострення хронічних або розвиток гострих захворювань органів травлення і малого тазу: холангіт, гастрит, коліт, аднексити;
    • дитячі інфекції;
    • кишкові інфекції: туберкульоз, амебіаз, ієрсиніоз, черевний тиф і ін

    Ці фактори найчастіше сприяють розвитку запалення апендикса саме у дітей, так як їхня імунна система ще не повністю сформована. На фоні імунодефіциту, проліферативних або інфекційних захворювань розташовані поблизу від відростка лімфатичні вузли збільшуються і перекривають його просвіт, здавлюючи сліпу кишку і сприяючи розвитку запалення.

    З якого боку знаходиться апендикс у більшості людей?

     

    У нормі червоподібний відросток розташовується у правій частині живота нижче пупка – клубової області. У деяких людей апендикс розташований аномально. Зрозуміти неспеціалісту, з якої сторони знаходиться червоподібний відросток, не завжди можливо і це може суттєво ускладнювати самодіагностику. У цих випадках біль при апендициті також локалізується аномально.

    симптомы

    Симптоми апендициту багато в чому залежать від місця розташування апендикса

    Симптоми та їх особливості у дитячому віці

     

    У дітей гостре запалення апендикса розвивається раптово, зазвичай на тлі повного здоров’я, а його прояви багато в чому зумовлюються місцем розташування придаток сліпої кишки і віком дитини.

    Перші ознаки цього захворювання найчастіше пов’язані з появою болю. Найбільш раннім симптомом зазвичай стає хворобливе відчуття в зоні пупка, яке в подальшому, при класичному розташуванні відростка, переміщується в праву клубову область. При рідкісних варіантах локалізації придаток сліпої кишки болі при апендициті можуть виникати в інших місцях:

    • епігастрії – з’являються на самому початку, можуть прийматися за прояви гастриту або іншого захворювання органів травлення, і тільки через якийсь час вони опускаються в нижню частину живота;
    • поперек – виникають при розташуванні придатка за сліпою і прямою кишкою;
    • область над лобкової кісткою – з’являються при тазовому розташуванні апендикса і супроводжуються появою проносу з домішкою слизу;
    • праве підребер’я – виникають при підпечінкової локалізації відростка.

    Першою ознакою запалення придатка сліпої кишки у дітей стають болі в животі різної інтенсивності. Малюки не можуть розповісти про їх виникнення, стають неспокійними і примхливими, не дають себе оглядати і в положенні лежачи підтягують до тулуба праву ногу. Більш старші діти теж не завжди повідомляють батькам, так як бояться або уникають лікування.

    У малюків до 3 років болю при запаленні апендикса посилюються при присідання навпочіпки і ходьбі. Вони не дають можливості лягти на лівий бік, стихають при спробі натискання рукою на область розташування апендикса і посилюються при припиненні тиску. У віці від 5 років і підлітків хворобливі відчуття посилюються при спробі нахилитися вниз або під час покашлювання.

    острый

    Гострий апендицит — класичне місце локалізації болю.

     

    Запалення апендикса супроводжується наростаючою інтоксикацією, відмовою дитини від їжі. Дещо пізніше підвищується температура: до 40°C у дітей раннього віку, до 38-39°C в 3-5 років, до 38°C у більш старших. Якщо малюк знаходиться на грудному вигодовуванні, то показники на термометрі можуть не перевищувати позначку 37,5°C, так як разом з материнським молоком він отримує достатню кількість антитіл, що сприяють хорошому імунної відповіді.

    При розвитку апендициту у малюків до 3 років у відповідь на загальну інтоксикацію з’являється нудота і багаторазова блювота. У старших дітей ці прояви виникають одноразово або двічі.

    При розвитку апендициту у малюків всі прояви нагноєння виникають раптово, розвиваються швидко і стрімко. Саме тому треба терміново викликати лікаря!

    Ще однією характерною ознакою апендициту є зміна характеру стільця. У маленьких дітей зазвичай розвивається пронос, у віці 3-5 років – затримка дефекації, а у більш старших часто спостерігається запор.

    Ступінь загальної інтоксикації і нагноєння червоподібного відростка можна припустити за характером білого нальоту, що з’являється на мові дитини:

    • наліт тільки на корені вологого мови – проявляється при катаральних формах апендициту;
    • наліт на всій поверхні вологого мови – виникає при початку деструктивних змін у апендиксі і розвитку флегмонозно стадії;
    • наліт на всій поверхні сухого мови – спостерігається при гангренозний формі апендициту.

    Наліт на мові повинен оцінюватись у сукупності з іншими проявами гострого апендициту, так як може виникати і при інших захворюваннях.

    удаление

    Видалення апендикса проводиться при будь-якій формі запалення

     

    Ще одним проявом, який допомагає діагностувати запалення апендикса, є почастішання пульсу. Цей симптом слід оцінювати у відповідності з віковими показниками норми.

    Хронічний варіант перебігу апендициту у дітей спостерігається рідко. У цих випадках у хворого виникають періодичні болі в животі, а під час загострень можуть бути присутніми інші симптоми, але виражені в меншому ступені.

    Розвиток гострого апендициту небезпечно і для плоду. Саме тому фахівці рекомендують приділяти пильну увагу його профілактики у вагітних. При виникненні захворювання під час виношування дитини підвищується ризик гіпоксії плоду, травм під час ускладнених пологів і недоношеності.

    Що не можна робити до огляду лікарем?

     

    До звернення до лікаря не можна:

    • приймати знеболюючі;
    • прикладати грілку до живота і приймати гарячий душ або ванну;
    • робити клізму або приймати проносний засіб;
    • проводити жорстке промацування живота;
    • активно рухатися.

    Порушення цих правил може призвести до перфорації апендикса. Прийом анальгетиків ускладнює виявлення запального процесу, а відсутність болю на тлі їх дії затягує своєчасне виявлення патології та призводить до її прихованого прогресування. Визначивши в домашніх умовах ознаки апендициту, не слід забувати про цих простих правилах до приїзду швидкої.

    Діагностика

     

    Апендицит у дітей зазвичай легко виявляється з аналізу скарг та даних огляду. Для виявлення запалення апендикса лікар під час пальпації живота проводить необхідні тести, що визначають ознаки подразнення очеревини і напруження м’язів черевної стінки.

    Для підтвердження діагнозу і виключення помилок призначаються наступні дослідження:

    • клінічний аналіз крові – проводиться для виявлення лейкоцитозу;
    • аналіз сечі – виконується для виключення патології сечової системи;
    • УЗД – підтверджує наявність апендикулярного інфільтрату.

    Іноді план обстеження може доповнюватися іншими методами:

    • КТ;
    • рентгенографією;
    • лапароскопією (крім уточнення діагнозу, ця методика дозволяє виконувати і одночасне видалення апендикса).

    Ці дослідження призначаються тільки в сумнівних випадках і можуть використовуватися для диференціальної діагностики. Після таких заходів проводиться операція висічення апендикса.

    Лікування

     

    Після постановки остаточного діагнозу дитини готують до проведення апендектомії – операції з висіченню апендикса. Рішення про перенесення втручання по видаленню хронічно воспаляющегося придаток сліпої кишки може прийматися лише у виняткових випадках, коли існують протипоказання для виконання загального наркозу або втручання. Особливості ведення таких пацієнтів завжди розглядаються консиліумом хірургів, а операція проводиться в максимально сприятливий час.

    операция

    Операція з видалення апендикса частіше проводиться лапароскопічним шляхом

     

    Якщо перитоніт і перфорація червоподібного відростка відсутні, то рекомендується віддавати перевагу лапароскопічного методу видалення апендикса. Цей спосіб є менш інвазивним, забезпечує хороші косметичні результати, зменшує симптоми післяопераційного періоду і дозволяє скорочувати терміни одужання дитини.

    При наявності перфорації апендикса операція виконується тільки шляхом класичного доступу – через розріз черевної стінки. При необхідності під час втручання проводиться видалення уражених ділянок кишечнику та дренування черевної порожнини для введення в післяопераційному періоді антибактеріальних і протизапальних розчинів. Після повного усунення проявів перитоніту дренажі видаляються.

    У перші дні після класичного втручання, виконаного на тлі перитоніту, дитина може перебувати у відділенні реанімації для забезпечення правильного контролю за життєво важливими показниками.

    В післяопераційному періоді дитині з гострим апендицитом призначаються медикаментозна терапія, постільний режим, тимчасове обмеження у прийомі їжі і рідини. Через добу ці обмеження для хворих з діагнозом «гострий апендицит» поступово знімаються. Таким же чином розширюється раціон і обсяг рухової активності маленького пацієнта, що перенесли видалення апендикса. Виписка із стаціонару при відсутності ускладнень проводиться через 7 днів після операції.

     

    Апендицит у дітей є небезпечним і часто зустрічається захворюванням, з яким доводиться стикатися дитячим хірургам. Його підступність полягає у швидкому прогресуванні запалення і схожістю симптомів з іншою патологією. При будь-якому підозрі на розвиток апендициту слід викликати лікаря, так як визначити в домашніх умовах його прояви не завжди можливо.

     

    Дивіться далі: коарктація аорти у дітей