Порада дня: плануйте в своєму графіку справ «пожирачів часу»

825

Як проходить ваш день? Все встигаєте зробити? Буває так, що забуто те, що ще вчора здавалося важливим? А день бабака? Коли схожі один на одного турботи просто «з’їдають» час. Вміння планувати завдання допомагає правильно розподілити їх протягом дня. В результаті це економить хвилини і годинник.

Психолог Ксенія Васильєва розповідає про свій досвід планування справ.

При складанні списку справ на день зручніше розпочати з фіксованих справ. Сніданок, обід, прогулянка, запис до лікаря, гурток у дитини. А потім навколо них будувати всі інші плани, – пояснює фахівець.

Обов’язково плануємо відпочинок. Згадайте, коли ви зазвичай починається відчувати втому. Отже, приблизно за годину до цього у плані повинен бути відпочинок.

Якщо знаєте за собою звичку відволікатися на «пожирачів часу», то заплануйте і їх теж. І відволікайтеся на них на здоров’я. По таймеру.

Добре мати план рутинних справ (на місяць, наприклад ). Є думка, що рутину краще не планувати — все одно зробиш. Але от я не зроблю. Тому домашні справи планую на місяць вперед і щодня заглядаю в цей список.

Залишайте в плані простір для маневрів. Якщо раптом усе піде за планом і залишиться вільний час, використовуйте його для відпочинку. Він ніколи не буває зайвим.

У тайм-менеджменті є така ідея, як «з’їсти жабу з самого ранку». І це дійсно працює. Якщо відразу зробити якесь неприємне, то це дуже розвантажує голову. І плюс відчуваєш підйом і власну ефективність.

Також на першу половину дня варто планувати важливі справи. Знову ж таки, коли вони закриті — це підвищує відчуття власної ефективності. Що саме по собі додає сил.

Матусі в Мережі поцікавилися, як вести список справ – в електронному вигляді або відзначати від руки?

Кожен вибирає, що зручніше, – відповіла психолог. – У мене зошит, яка завжди відкрита на столі. Я до неї часто підходжу звіритися. А багато списки в телефоні.

Читайте також:Порада дня: складіть «чарівний» список, який допоможе знайти час на себе

А щоб не сталося так, що не вдається виконати все з наміченого на день плану, спеціаліст рекомендувала його об’єктивно оцінювати:

Чи дійсно необхідно робити всі ті справи, що ви запланували? Згадаєте ви про те, що зробили їх? Акцент потрібно зробити на по-справжньому важливих справах.

А як ви плануєте свої справи?

Всі фото: Depositphotos