Порада дня: приймайте капризи дитини як реакцію на розлуку з вами

1375

Малюк часом проводить час без мами. Коли матері поруч немає, за нею доглядає, наприклад, вихователька в дитячому саду. Іноді це може бути няня, бабуся або навіть сусідка, яку попросили посидіти з дитиною.

Як показує практика, забираючи малюка, мама часто чує слова про те, що у неї чудовий дитина. «Такий розумник, такий слухняний, ми добре проїли час і пограли». Що й казати… Приємно!

Читайте також:Порада дня: перевіряйте «маячки» стресу у дитини, якщо він проводить вихідні у бабусі

Однак психолог Яна Молоковских відзначає, як тільки дитина розуміє, що він вже не перебуває під наглядом іншої людини, його поведінка може кардинально змінитися. Малюк починає вередувати, не контролює свої емоції.

Фахівець закликає мам не нервувати і зберігати спокій. Адже справа зовсім не в тому, що дитина неслухняна! Яна Молоковских пояснює, чому відбувається різка зміна в поведінці. За словами психолога, перебуваючи в суспільстві іншої людини, малюк змушений постійно контролювати свої емоції.

Дитині це дається важко, — пояснює психолог. — Зустрівши вас, він відчуває, ось воно безпечне місце, де він може бути сам собою. Все погане поведінка дістається мамі. Значить, до вас довірче ставлення. Йому при вас не треба стримуватися.

І не забувайте про те, що дитина скучив. Тому, коли забираєте дитину з дитячого саду (повертаєтеся додому після роботи, зустрічі, а там вас чекає малюк), завжди його обіймайте. Діти, яких часто обіймають, більш впевнені в собі. «Обнімашки» з мамою творять дива – дитина починає швидше одужувати, якщо нездоровий. Коли мама обіймає, вщухає біль від ударів.

Обійми також підвищують стресостійкість, додають сили і впевненість. Батьківські обійми вчать дітей любити. Малюки, які отримували мало ласки, найчастіше ведуть себе агресивно.

Американський психолог, психотерапевт Вірджинія Сатир рекомендувала обіймати дитину кілька разів на день. Проведені нею дослідження мали великий вплив на розвиток сімейної психотерапії, в тому числі щодо впливу батьків на формування дитячої самооцінки. Вірджинія Сатир впевнена: обійми живлять дитину емоційно, допомагаючи йому психологічно розвиватися. Психолог і вивела формулу кількості обіймів:

  • 4 обійми на день – для виживання
  • 8 обіймів на день – для комфорту
  • 12 обіймів на день – для зростання

А як ваш малюк поводиться після короткочасної розлуки з вами?

Всі фото: Depositphotos