Порада дня: реагуйте на дитячу істерику правильно

714

Під час істерики емоції дитини не піддаються контролю. Він не може «взяти себе в руки», та команда батьків кшталт «Негайно перестань!» зовсім не допомагає йому успоиться. Вона здатна лише погіршити ситуацію, якщо батько встиг заразитися емоціями дитини і сам наближається до порогу емоційного зриву.

Аргументи мами чи тата про те, як недобре він себе веде, теж не допоможуть, тому що мислення в стані істерики буквально відключено. Як же бути? Звичайно, правильно себе вести. Тому що саме вірне поведінку дорослих допоможе максимально швидко і без емоційних витрат вивести дитину з істерики.

Читайте також:Порада дня: використовуйте 5 простих прийомів, щоб зупинити дитячу істерику

Як діяти

Оксана Міщенко призводить статтю відомого психолога Анни Скавитиной про те, як допомогти дитині в цей емоційно непростий відрізок часу.

1. Швидко забезпечити безпеку

Ні, не дати те, що дитина хоче, це навіть не завжди зрозуміло. Але зробити ось що: якщо дитина б’ється головою об стіну або підлогу, підкладіть руку, сумку або подушку. Якщо навколо багато людей, які осудливо дивляться на вас або на дитину, попросіть їх піти, повідомивши, що це ваша дитина і ви знаєте, що потрібно робити. Якщо це необхідно і можливо, то заберіть дитину туди, де немає зайвих глядачів і можна кричати безпечно.

2. Перебувати поруч з дитиною, допомагаючи їй пережити цей важкий момент

Психологи іноді жартують, що дитина і не згадає, чому почалася істерика, але про те, що мама його кинула і пішла (в іншу кімнату), буде розповідати своєму психоаналітика роками.

3. Стежити за циклами істерики

Будь-яка істерика влаштована по синусоїді — подивіться на схему. Спочатку крик наростає, а потім досягає максимуму, потім настає тимчасове виснаження, треба набрати повітря. В нижніх точках графіка відбувається завершення вдиху перед новим криком — і тиша на мить. Найважливіше тут ось що: поки дитина кричить — ніяким дії і словами він не доступний.

Наприкінці третього етапу і в нижніх точках йому можна запропонувати словами або жестом «Посидіти на ручках», покликати «Іди, пожалію тебе». Гладьте, шкодуйте, але ні про що поки не розмовляйте.

Якщо не встигли, чекайте наступного затихання.

Буває, що взаємодія все одно не виходить, тоді просто забезпечте безпеку дитини і чекайте завершення крику. Мозок дитини намагається впоратися з перевантаженням. Істерика рідко триває більше 20 хвилин, якщо не «підливати олію у вогонь», тобто не посилювати її.

Читайте також:Порада дня: щоб зупинити дитячу істерику, навчитеся визначати її тип

4. Поговорити з дитиною

І тільки коли істерика закінчилася, можна обговорити словами те, що сталося. Наприклад, «Ти хотів на ручки, я тебе не взяла, мені було важко. А ти дуже засмутився і кричав». Або «Ти хотіла надіти інший светр, а ми не зрозуміли, що ти хотіла, він був в пранні, і ти засмутилася».

Обов’язково спробуйте скористатися цими порадами. Адже вони вже випробувані багатьма мамами, які визнають: так, така схема дій дійсно допомагає швидко зупинити дитячу істерику.

А як ви зазвичай поводитеся під час дитячої істерики?

Всі фото: Depositphotos