Як лікувати залишковий кашель у дитини

1668

Зміст:

  • Чим викликається залишковий кашель
  • Причини кашлю після хвороби
  • Симптоми залишкового кашлю
  • Коли кашель після хвороби повинен викликати тривогу
  • Чи можна заразитися від дитини із залишковим кашлем
  • Лікування залишкового кашлю
  • Як запобігти появі залишкового кашлю
  • Простудні і вірусні захворювання наздоганяють малюків досить часто. Але навіть після успішного одужання уважних батьків у багатьох випадках насторожує залишковий кашель у дитини. Як його лікують, як довго він зазвичай триває в нормі і про що він говорить, ми розповімо в нашій статті.Залишковий кашель у дитини лікувати не потрібно, якщо немає супутніх симптомів

    Чим викликається залишковий кашель

    Залишковий кашель зазвичай не заважає дітям. Він є природним наслідком ураження слизової оболонки вірусами або бактеріями. Незміцнілий організм відновлюється повільно, бронхи очищаються від слизу і гною з допомогою природного фізіологічного механізму – кашлю. Таким способом організм перешкоджає повторному розвитку захворювання.

    Причини кашлю після хвороби

    У більшості випадків покашлювання після ГРВІ або ГРЗ відноситься до варіанту норми. Однак у деяких випадках цей симптом може бути викликаний і іншими причинами:

    • рецидивом хвороби;
    • розвитком трахеїту, пневмонії та інших патологій;
    • алергією на шерсть, пилок рослин або пил;
    • реакцією на сильні подразники дихальних шляхів, наприклад, сигаретний дим або холодне повітря;
    • наявністю стороннього тіла в бронхах;
    • стресовою ситуацією;
    • гастроезофагеальним рефлюксом.

    Розібратися в причинах тривалого кашлю у кожному конкретному випадку може тільки досвідчений лікар.

    Дуже уважного ставлення потребує стан хворого після коклюшу. За такими дітьми педіатри спостерігають особливо ретельно. Зазвичай для цієї хвороби характерний свистячий і сухий кашель з характерними репризами, який мучить дитину місяцями. Напади можуть призводити до блювоти або навіть зупинку дихання. У цьому випадку лікар обов’язково призначає симптоматичне лікування, так як подібні прояви можуть бути небезпечні для життя і здоров’я малюка.

    Також деякі батьки часом провокують тривалий кашель своєю надмірною турботою про здоров’я малюка. Вони на свій розсуд дають йому відхаркувальні препарати, що розріджують мокротиння, так як вірять в їх користь. Це призводить до того, що повністю здорових дітей, у яких немає запальних змін у дихальних шляхах, тижнями нищить вологий кашель. Позбутися від нього дуже просто – достатньо скасувати самовільно призначений препарат.

    Якщо вас гризуть сумніви з приводу стану здоров’я дитини, перед прийняттям самих нешкідливих ліків обов’язково проконсультуйтеся з лікарем.

    Спеціаліст послухає грудну клітку і назве точний діагноз, з якого вже буде слідувати необхідність лікування або його недоцільність. Якщо у малюка звичайний залишковий кашель, то хрипів в легенях не буде.

    Симптоми залишкового кашлю

    Батьки мають справу з простим залишковим явищем у тому випадку, якщо у дитини:

    • покашлювання неглибокі, мокротиння і трохи частіше напади бувають вранці;
    • немає температури, нежитю, ознак інтоксикації: млявості, поганого апетиту, дратівливості;
    • інтенсивність кашлю і частота нападів поступово зменшуються.

    сухой кашельТривалий сухий кашель зі свистом у дитини може бути ознакою коклюшу

    Всі перераховані ознаки свідчать про благополучному відновлення після хвороби. Ніякого втручання ззовні в цей процес не потрібно: імунна система впорається сама.

    Коли кашель після хвороби повинен викликати тривогу

    Підстави для занепокоєння повинні з’явитися, коли покашлювання не зменшуються. На питання, скільки триває цей симптом у нормі, однозначно відповісти не можна. У середньому допустимий строк становить від одного до трьох-чотирьох тижнів. Також приводом для негайного звернення до лікаря повинні стати біль в грудній клітці при диханні, температура і різке погіршення загального самопочуття. За цими грізними проявами цілком може ховатися пневмонія, загострення бронхіту, туберкульоз та інші патології.

    Чи можна заразитися від дитини із залишковим кашлем

    Питання, заразний малюк, який кашляє після застуди або вірусу, часто задають оточуючі його люди, в тому числі і батьки інших дітей у дитячому садку або школі. Найчастіше кашель сприймається як ознака хвороби, однак це не стосується залишкового явища. В даному випадку вірусів і інших патологічних мікроорганізмів в дихальних шляхах вже немає. Рефлекс ж спрацьовує як відповідь на висушування слизової, яке відбулося в результаті боротьби з хворобою. Таким чином, кашляючі діти ніякої загрози для оточуючих не представляють.

    Однак сам дитина цілком може захворіти одразу після виходу в дитячий колектив, так як його організм виснажений перенесеною інфекцією і ще не відновився до кінця. Тому бажано на пару тижнів залишити його вдома, щоб він зміг як слід зміцніти і успішно протистояти хвороботворним мікроорганізмам, повернувшись в соціум.

    Особливої згадки заслуговує коклюш, так як після цієї інфекції людина залишається небезпечним для інших набагато довше, ніж після звичайної застуди. Перед відновленням контактів зі сторонніми людьми необхідно витримати тимчасові рамки, рекомендовані лікуючим лікарем.

    Лікування залишкового кашлю

    Всі грамотні педіатри сходяться на думці, що залишковий кашель не потребує ні в якому лікуванні. Для того щоб слизова дихальних шляхів змогла нормально функціонувати і повністю відновилася в термін, досить слідувати декільком простим рекомендаціям:

    • кожні пару годин провітрювати дитячу кімнату;
    • частіше поїти видужуючого, щоб краще відходила мокротиння;
    • надати йому збалансоване вітамінізоване харчування;
    • більше гуляти з дитиною;
    • витирати пил і усунути інші можливі подразники для слизової;
    • зволожувати повітря за допомогою спеціальних приладів або підручними засобами, наприклад, вішати вологу тканину на батарею або поставити ємність з водою.

    сухой кашельЗалишковий кашель у дитини, як лікувати

    Не слід давати малюкові відхаркувальні або протикашльові засоби, оскільки вони можуть погіршити його стан і уповільнити одужання. Винятком є лише коклюшний кашель, але і в цьому випадку лікування має призначати лікар.

    Також хороший ефект дають інгаляції з фізіологічним розчином, які проводяться з допомогою домашнього інгалятора. Додаткове зволоження слизової пом’якшує її і прискорює виведення з організму засохлою слизу. А ось прийняті в недалекому минулому гарячі парові інгаляції можуть призвести до опіку та бронхоспазму, тому робити їх категорично не можна.

    Як запобігти появі залишкового кашлю

    Легше переносять хвороби, в тому числі і респіраторні інфекції, фізично розвинені, загартовані діти. Затяжне ж протягом ГРЗ зазвичай характерно для дітей з послабленим імунітетом, які регулярно стикаються з наступними шкідливими для здоров’я чинниками:

    • сигаретним димом – пасивне куріння завдає колосальної шкоди дитячому організму;
    • запиленістю в квартирі – пил осідати в бронхах і заважає їх нормальній роботі;
    • неоптимальною температурою в приміщенні – якщо в кімнаті дуже жарко або холодно, у малюка порушуються природні процеси терморегуляції і він швидко простигає.

    Якщо дитина хворіє на вірусні і простудними захворюваннями більше шести разів на рік, його необхідно відвести на консультацію до педіатра. Часті хвороби можуть бути викликані хронічними патологіями, так і несприятливими зовнішніми факторами, які потрібно усунути.

    Залишковий кашель – дуже поширене явище з доброякісним перебігом, яке у більшості випадків не вимагає ніякого лікування. Для того щоб відновлення дихальних шляхів проходило швидше, слід підтримувати в будинку чистоту і вести активний здоровий спосіб життя.

    Читайте далі: важке дихання у дитини