Порада дня: розмовляйте з дитиною, вселяючи в нього в нього впевненість

862

«Як ти пишеш? Знову букви скачуть. Курка б краще написала», «Не кричи так голосно, сусідів розбудиш», «Знову забруднила сукню. Чому ти постійно як порося?», «Всі діти нормальні, а у тебе вічно все не так…» – почули себе в цих фразах?

А в цих: «Ти молодець, відмінно прочитав!», «Сьогодні вийшло добре, а завтра буде ще краще», «Ти стараєшся, а це головне. Значить, все буде виходити».

Читайте також:Порада дня: у спілкуванні з дитиною використовуйте прийом «похвала в кредит»

Як ви найчастіше спілкуєтеся з дитиною? Які слова він чує – підтримки або критики? Це дуже важливо, так як той голос, яким частіше говоріть зі своєю дитиною зараз, залишиться з ним назавжди. Автор блогу про психології пояснює:

Саме цим голосом він буде розмовляти з собою, ставши дорослим. Всі закиди, моралі, наше невдоволення ним буде прийнято за основу його власного ставлення до себе. ⠀

Чи зможе він підтримувати себе, підбадьорювати, чи буде в нього безапеляційна віра у власні сили, наскільки він буде добрий до себе і зможе він взагалі бути добрим до себе, залежить від того, що ми говоримо йому зараз.

На думку фахівця, мамин голос, мамине ставлення, мамині вимоги і очікування – це те батьківське «Я», яке все життя буде виконувати роль «совісті» і стане «внутрішнім критиком» для дорослої людини. Батьківські слова та подання мами з татом про нього самому для дитини – безумовна істина. Чи буде цей критик підтримкою або інквізитором, теж залежить від нас.

Закладене батьками ядро особистості переробити, перефарбувати в інший колір дуже важко. І чим більше в ньому хв і чорних, гучних затягують в безодню дірок, тим складніше людині спиратися на себе, – переконаний автор блогу.

Читайте також:Порада дня: будьте для дитини прикладом

Психолог Вероніка Чернова також радить мамам і татам уважніше ставитися до слів, які вони говорять дітям.

Навіть якщо діти міркують, як дорослі, все одно вони все ще діти, і ненароком, зі зла сказане слово може змінити все життя не в кращу сторону, – впевнена експерт. – Тому батьки повинні виключити із спілкування з дітьми такі фрази як «іди з очей геть», «це твої проблеми», «як ти мені набрид». Щоб не сталося, потрібно знайти в собі сили і сказати: «Я тебе люблю. Давай розберемося разом!»

Підводячи цього цієї важливої теми, пропонуємо почути себе з боку: мотивуєте ви дитину або критикуєте? Тільки чесно і без виправдань своїх слів і вчинків. Будьте мамою-творцем, а не руйнівником!

Всі фото: Depositphotos