Порада дня: складіть «чарівний» список, який допоможе знайти час на себе

1260

Будні молодої мами нагадують біг білки в колесі. Це потік нескінченних і досить одноманітних справ: годування, прогулянка, укладання, розвиваючі заняття, приготування їжі. Дні так і летять…

Читайте також:Порада дня: як «полагодити» себе втомлену

А адже кожній матусі хочеться знайти час на себе: прийняти ванну, а не купатися в експрес-режимі, зробити косметичну маску, відправитися в гості до подруги (без дитини), зайнятися хобі, освоїти щось нове. Але як це все поєднати з графіком, де все підпорядковано маленькому чоловічкові?

Психолог Ксенія Васильєва переконана: матусі потрібно час, який вона витратить на себе, адже це профілактика вигорання! Спеціаліст склала перелік варіантів, кожен з яких допоможе знайти трохи часу на свої «хотілки».

Напишіть список справ, які наповнюють. В такий список можна зазирати в ті моменти, коли ось вона вільна хвилинка, а чим зайнятися незрозуміло.

Напишіть список справ, які крадуть час. Проаналізуйте його і подумайте, як можна впоратися з цими викрадачами часу, ніж замінити

Напишіть список того, що поглинає енергію. Подумайте над можливими рішеннями.

Організуйте собі «робоче» місце. Воно може бути мобільним. Наприклад, у селі я всюди за собою ношу «мамину» сумку. Там у мене книги, які я читаю в даний момент, моя вишивка, мої блокноти і пенал. І якщо ми вийшли на вулицю і діти захопилися грою, то це мій шанс читати, вишивати і малювати.

Почніть робити щось для себе. Ось прямо за списком, з першого пункту. Це найскладніше. Завжди є відмовки, щоб не починати. Завжди є справи по дому, які треба терміново зробити. Завжди є страхи. Дуже складно собі це дозволити. Але ви просто почніть.

Варіант взаимоняньства. Ми з подругою так змінюємося дітьми.

Читайте також:Порада дня: усуньте в собі ознаки слабкого батьків

Поділилися своїм досвідом і матусі, які розповіли про те, як вони планують день, щоб знайти час на себе:

Я завжди вважатиму за краще приділити час собі, чим помити посуд, наприклад (Анна)

З дитиною дуже важко, коли у нього немає графіка. Це більше відноситься до там, у кого дитина за розкладом їсть і спить, у якого немає колік і інших турбот. Якщо малюк просить їсти кожні три години і спить після цього солодким сном, то відмінно все можна встигати. Варто лише скласти графік)) а коли він плаче, розуміється, то і встигати мало що вийде (Тетяна)

Я справи роблю, коли чоловік вдома, вечорами. І у нас справи розділені навпіл (Олена)

Дитина може і не спати цілий день, але можна покласти його в коляску або шезлонг, я спокійно вішати іграшки, закатувала коляску в ванну і приймала душ, займалася волоссям, навіть плавала в басейні (у папи жили тоді, у нього будинок великий, з басейном) тому возила сина в колясці з іграшками вдома! Готувала і співала пісні, танцювала, він спостерігав! Сім’я велика, але одні чоловіки, ніхто з дитиною не допомагав, а їсти всі люблять і багато) Зараз живемо на зйомній квартирі, теж все встигаю робити, бігає, грається, доводиться все встигати (ЯнаКей)

А як ви плануєте свій день? Знаходьте час на себе?

Всі фото: Depositphotos