Причини утворення гусячої шкіри у дитини, методи лікування

1817

Зміст:

  • причини утворення пухирців
  • Діагностика стану
  • Методи усунення патології
  • Методи народної медицини
  • Профілактика утворення «гусячої шкіри» у дитини
  • «Гусяча шкіра» у дитини може виникати не тільки від холоду, але і служити ознакою неправильно догляду або якого-небудь внутрішнього захворювання. Стан може ускладнюватися і погано піддаватися лікуванню, особливо у підлітковому віці. Тому при перших проявах необхідно звернутися до педіатра за допомогою.

    причини утворення пухирців

    Даний процес пов’язаний з відповідною реакцією організму на провокатор. Якщо стан швидко проходить і викликана емоційним потрясінням або впливом холоду, то лікування у такому разі не вимагається. Якщо ж пупиришки довго не проходять і з’являються в різних місцях на тілі, слід звернутися до лікаря.

    Гусяча шкіра у дитини може утворюватися не тільки з-за холоду

    Причини:

    • Порушений обмін речовин, який може бути пов’язаний з нестачею вітамінів в організмі або неправильним харчуванням. «Мурашки» утворюються по всьому тілу, в тому числі і на ногах.
    • Порушення в ендокринній системі.
    • Збій в гормональній системі. Часто спостерігається у підлітків в пубертатний період.
    • Захворювання шкіри, які викликають надмірну сухість покривів: атопічний або алергічний дерматит, псоріаз.
    • Недотримання правил догляду, гігієни.
    • Природні фактори, які викликають сухість шкіри: холод, вітер, застосування побутової хімії.

    Щоб виключити вплив зовнішніх факторів, слід простежити за тим, як довго і в яких умовах часто буває дитина, а також слід переглянути весь його раціон.

    Діагностика стану

    Щоб визначити характер і місце розташування висипу, для початку лікар проводить візуальний огляд. Часто «мурашки» утворюються на животі, руках, в області сідниць або на обличчі. Звичайно симптом проходить самостійно протягом декількох хвилин. Однак відмінною особливістю від простої «гусячої шкіри», яка пов’язана з емоційністю або холодом, на місцях висипки шкірні покриви стають сухими.

    Для постановки більш точного діагнозу необхідно буде додатково відвідати кабінет дерматолога і ендокринолога.

    Методи усунення патології

    Лікування підбирається, виходячи із супутніх ознак і причин утворення вугрів. Однак нерідко лікарі дають жінкам певні рекомендації, які допоможуть позбутися від «мурашок» у дитини незалежно від причини їх розвитку.

    Правила:

    • Дитину слід одягати по погоді. В іншому випадку надмірна укутування може призвести до рясного потовиділення і викликати закупорку пір на шкірі, особливо на спині.
    • Підтримання необхідної температури в дитячій, регулярне провітрювання.
    • Повітря в приміщенні, де часто буває дитина, необхідно зволожувати. Пересушене повітря може викликати появу висипки.
    • Аптечні засоби для зволоження шкіри. Необхідно використовувати тільки натуральні препарати, які не містять барвників та іншої хімії.

    Якщо «гусяча шкіра» утворюється з-за ендокринних порушень, лікар може призначити гормональні засоби. Якщо ж висипання в області живота пов’язані з алергічними реакціями чи контактним дерматитом, призначаються антигістамінні засоби.

    причиныСпосіб лікування гусячої шкіри залежить причини розвитку процесу

    Якщо проблема викликана зовнішніми факторами і не є симптомом хвороби, призначаються вітамінні комплекси, корисні мінерали, мікроелементи. Особливо вітаміни A, E і D.

    Боротися з подібною висипом можна з допомогою спеціальних мазей і кремів, які повинен виписати лікар після огляду і постановки діагнозу. При цьому заборонено використовувати на обличчі гормональні препарати.

    Методи народної медицини

    При будь-яких шкірних проблемах дитині рекомендується більше часу проводити на сонці дозволені години, які є безпечними для перебування під ультрафіолетом.

    Різні гелі, що застосовуються під час купання малюка, можна замінювати деякими травами і настоями. Такі рослини, як череда або ромашка, є гіпоалергенними і не викликають пересихання шкірних покривів.

    Однак у разі «мурашок», особливо в області обличчя, подібні ванни можуть бути протипоказані і викликати надмірну сухість шкіри. Тому перед цим необхідно проконсультуватися з лікарем.

    Масажні процедури за допомогою спеціальних засобів допомагають позбутися від «гусячої шкіри» у дитини. При цьому відбувається поліпшення кровотоку, і видаляються омертвілі клітини шкіри.

    Деякі косметологічні процедури також можуть використовуватися для лікування подібної висипки. Проте такі процедури, як пілінг або обгортання, повинно проводитися тільки за погодженням з лікарем.

    Профілактика утворення «гусячої шкіри» у дитини

    У більшості випадків процес не вимагає медикаментозного або будь-якого іншого лікування, достатньо виконувати певні правила, які допоможуть позбутися від висипки.

    Якщо у дитини є схильність до алергічних реакцій, необхідно для початку визначити причину і спробувати позбутися від неї з допомогою лікаря. Такі захворювання, як атопічний дерматит, екзема, алергія можуть бути причиною появи плям у вигляді гусячої шкіри.

    Також слід дотримуватися правил особистої гігієни, тому рекомендується купати дитину щодня. Звичайне купання повинно проводитися 1-2 рази в день без застосування гігієнічних засобів, які містять у своєму складі різні хімічні речовини, барвники.

    Після банних процедур завжди необхідно зволожувати шкіру немовляти, особливо в області спини, на ліктях, руках.

    Дозволяється відвідувати лазню або сауну, які сприяють очищенню пор і додатково виведуть токсини. При цьому необхідно використовувати мочалку середньої жорсткості.

    Якщо зазначені рекомендації мало допомагають або не допомагають зовсім, тоді необхідно звернутися до лікаря.

    «Гусяча шкіра» у дитини розвивається із-за надмірної сухості шкірних покривів або при розвитку будь-яких внутрішніх захворювань. Визначити причину може фахівець при візуальному огляді або при інших дослідженнях. Зазвичай лікування висипу не потрібно, необхідно лише виконувати певні рекомендації. Однак нерідко процес розвивається за ендокринних або гормональних порушень, тому може знадобитися застосування лікарських препаратів.

    Читайте в наступній статті: гнійний отит у дитини