Порада дня: щоб дитині було легко в школі, вчіть його думати

752

Небажання дитини вчитися варто мамам і татам не тільки нервів, але і довгих годин спільного виконання домашньої роботи. Часом батьки згодні зробити уроки за сина чи дочку, лише б позбавитися від спільного сидіння до ночі. І все тому, що у чада абсолютно відсутня мотивація до навчання.

Читайте також:Порада від Людмили Петрановской: не створюйте стресову ситуацію навколо навчання

Щоб вашій дитині було легко і цікаво в школі, починати формувати мотивацію потрібно з самого раннього віку. Про те, як це зробити, розповіла психолог Катерина Кес. На думку психолога, найголовніше — навчити дитину думати. Саме в цьому умінні криється секрет успіхів у навчанні! Є кілька простих прийомів, які допомагають навчити думати. Ось що радить Катерина Кес:

1. Вправляйтеся в терпінні

Нетерпіння батьків – головна перешкода до того, щоб діти думали. Якщо ви хочете, щоб ваша дитина навчилася мислити (а це має пряме відношення до мотивації і бажання пізнавати нове!) , попрацюйте над собою — вчіться потерпіти і дайте дитині час.

Не відповідайте за дитину на питання, які задають ЙОМУ. Не робіть за нього висновки, не договорюйте за нього те, що він не встиг сказати.

2. Будьте неосвічені, задаючи дитині запитання

Цього можна повчитися у Сократа. Він говорив, що коли ти шукаєш істину, потрібно бути неосвіченим.

Секрет в тому, що коли ви ставите дитині питання (а вопрошание – це ключ до того, щоб спонукати дітей думати), потрібно НЕ знати відповіді на них, навіть якщо ви ці відповіді знаєте. Інакше ви будете вимагати від дитини, щоб він сказав саме те, що ви вважаєте правильним.

Тому слухайте уважно, ставте уточнюючі питання, допомагайте дитині ділитися своїми думками і висловлювати свою думку, навіть якщо ви з ним не згодні.

3. Не знецінюйте думки і ідеї дитини, навіть якщо вони здаються вам незрозумілими

Іноді такі фрази, як «Не говори дурниці», «Ще чого придумав», «А розумніший ти нічого не міг сказати?» вибивають у дитини грунт з під ніг.

Навіть якщо ви не згодні з тим, що говорить і розповідає дитина, про це важливо говорити шанобливо:

— Зрозуміло. У мене трохи інша думка на цей рахунок.

— Цікаві ідеї. Мені такого в голову не приходило.

— Мені подобається хід твоїх думок. Хоча я думаю по-іншому.

Читайте також:Людмила Петрановська розповіла, як потрібно вибирати школу для дитини

4. Розмовляйте!

Задавайте багато питань. Обговорюйте прочитані книги, переглянуті мультфільми, фільми, події. Своїми питаннями спонукайте дитину думати, згадувати, аналізувати, порівнювати. Діліться своїми думками та ідеями та запитуйте його думку.

Якщо ваша дитина — вже школяр, і ви зіткнулися з отстуствием мотивації до навчання, почніть застосовувати ці прийоми вже зараз. Звичайно, ситуація не зміниться миттєво, але поступово ви напевно помітите зрушення.

Ваша дитина любить вчитися?

Всі фото: Depositphotos