Що таке піелоектазія нирок у плода?

2647

Зміст:

  • Причини пиелоэктазии
  • Класифікація пиелоэктазии
  • Лікування пиелоэктазии
  • Піелоектазія нирок у плода – це патологічний стан, пов’язаний із збільшенням об’єму ниркових мисок у дитини в період внутрішньоутробного розвитку. Найчастіше це свідчить про порушення відтоку сечі, що у важких випадках може призвести до значного зниження функції сечовивідної системи.

    Причини пиелоэктазии

     

    Дане патологічний стан при вагітності може розвинутися з-за неправильного розвитку сечовивідних шляхів плода, чому сприяє генетична схильність. Якщо відтік сечі утруднений, всередині мисок підвищується тиск, що призводить до їх розтягування. Погіршитися відтік може внаслідок наявності пухлини, спайок, збільшення розташованих поблизу судин, аномалії розвитку сечоводів.

    Піелоектазія нирок у плода виявляється зазвичай на УЗД під час вагітності

     

    Двостороння піелоектазія часто розвивається при порушенні функціонування сфінктерів сечовивідних шляхів. Такий стан супроводжується закидом сечі назад у порожнину мисок і збільшення їх обсягу.

    Якщо стан діагностується у хлопчика, це не завжди говорить про наявність патології. Пов’язано це з особливостями будови сечовивідних шляхів у плода чоловічої статі – балії у них зазвичай дещо ширше, ніж у дівчинки. Така піелоектазія також часто наголошується відразу на обох нирках.

    Класифікація пиелоэктазии

     

    Залежно від тяжкості ураження виділяють ступеня пиелоэктазии:

    • Легка – в цьому випадку частіше мається поразка правої нирки, функція сечовивідної системи знижена незначно.
    • Середня – для неї також характерно одностороннє ураження, проте працездатність нирки значно знижена.
    • Важка – відзначається ураження органів з двох сторін.

    Незважаючи на те, що патологічний стан зазвичай діагностується у період виношування дитини, визначити тяжкість стану можна тільки після народження.

    Лікування пиелоэктазии

     

    Після виявлення наявності пиелоэктазии дитина і мати повинні перебувати під наглядом лікаря, щоб не допустити ускладнень. Якщо цей стан викликано фізіологічними причинами, терапія не потрібна.

    Якщо діагностовано піелоектазія легкій або середньотяжкій форми, показано лікування за допомогою медикаментозних засобів. Терапія в цьому випадку повинна бути спрямована на усунення причини утруднення відтоку сечі. В деяких випадках лікар може обмежитися тільки вичікувальною тактикою – після закінчення формування сечовивідних шляхів настає повне одужання.

    При важкій пиелоэктазии показано проведення оперативного лікування. Операція проводиться з метою:

    • виправлення ділянок з порушеним будовою;
    • відновлення нормального відтоку сечі, усунення закидання її в сечоводи.

    Знаючи, з чим пов’язана піелоектазія і що це таке, стає зрозуміло, чому важливо провести своєчасне лікування цього стану. У разі прогресування захворювання важливо провести оперативне втручання як можна раніше. Тільки так можна запобігти атрофію нирок.

    Читайте далі: лікування артеріальної гіпертензії у дітей