Порада дня: що робити, коли вперто йдеш до своєї мети, а результату немає

449

Якщо жінка поставила собі мету, вона зобов’язана її досягти. Знайоме? Мета різна: щасливе сімейне життя, перший дитина (другої або п’ятий, наприклад), робота мрії, власний бізнес…

Психолог-консультант Тетяна Захарова описує, як виглядає цей процес так:

Виникає бажання працювати, робити що-то ще зверх того, що вони вже зробили, іноді навіть в збиток собі, своєму організму, тіла, іноді це «деланье, праця» стають постійними, право зупинитися і сповільнитися просто немає.

Тетяна порівнює це з ситуацією, яка у багатьох виникала в дитячому віці:

Згадайте себе, коли ви були маленькою, не було у вас думки, що «якщо я буду краще вчитися, допомагати мамі по господарству, буду тихо себе вести і не грати в галасливі ігри, радувати маму, ходити на всі гуртки, куди записали мене батьки, то я обов’язково отримаю мамине увагу, її похвалу»? І ви багато чого робили, але, на жаль, не завжди отримували увагу, що вам так необхідно.

Експерт пояснює:

Ви його не дополучали не тому, що ви — погана, якась не така, недостатньо намагалися бути гарною, але багато чого залежало від самої мами, від її настрою, від її відчування себе і ваших потреб, від ситуації, які відбувалися з мамою на роботі і вдома. Справа була не тільки у вас!

На думку Тетяни Захарової, в ситуації, коли багато дорослих не можуть досягти своєї мети, важливо розуміти:

Немає гарантії, що якщо ви будете вести себе певним чином, відразу ж з’явиться чоловік, діти, довгоочікувана і улюблена робота.

Фахівець пропонує рішення:

Дуже важливо повернути частину відповідальності за своє життя і долю собі, адже коли ви вважаєте, що вас карає хтось зверху, виходить, що ви знімаєте з себе всю відповідальність за те, що відбувається зараз у вашому житті. Деякі так звикають до думки, що вони заслужили це покарання, що йдуть в роль жертви. І тільки ви самі можете зняти з себе цю непосильну ношу покарання.

Важливо похвалити, підтримати, підбадьорити себе в цей момент, сказати, що ви вже зробили дуже багато і продовжуєте робити те, що від вас залежить, але ви не в змозі проконтролювати і прискорити те, що залежить від вищих сил.

Необхідно давати собі час на зупинки, на відпочинок, на наповнення себе енергією і ресурсами, шукати в собі опори, продовжувати вірити.

Матусі в Мережі відгукнулися на цей пост і поділилися своїми історіями:

Ось я теж щось роблю не так, вічні перешкоди: то лікар у відпустку пішов, то якесь слово не дописали і доводиться повертатися в одні і ті ж місця.

Часом бувають моменти, коли задаєш питання «чому?».

Психолог запропонувала замінити питання «чому?», який не виводить з почуття провини, а глибше в неї жене, на питання «навіщо?». На думку фахівця, він показує вихід, і людина замість того, щоб занурюватися в почуття провини, шукає конструктивні рішення. Таке питання не вганяє в стан жертви.

А ви були в подібній ситуації? Розкажіть про свій досвід!

Всі фото: Depositphotos