Поради гінеколога: 5 способів пережити передменструальний синдром без болю і нервових зривів

745

Коли чудова, чудова, чарівна дівчина перетворюється в фурію, треба почекати — це пройде через кілька днів. Однак можна змінити хід подій і зробити період ПМС (адже саме через нього відбувається трансформація) менш болючим.

Читайте також:Невролог розповів, як пережити ПМС без ліків

Однак правильніше передусім розібратися в причинах ПМС, які кардинальним чином змінюють жіночий характер. Про це розповідає гінеколог Володимир Сурсяков. І робить це досить забавно. Адже нам потрібні позитивні емоції. Вірно?..

Мозок (кора, гіпоталамус і гіпофіз) управляє яєчниками, даючи команди як працювати. Поки все йде добре, всі задоволені. Дозрівання фолікулів і овуляція — все відмінно, всі готові до запліднення. Але його не відбувається. Облом. Яєчники рапортують гіпофізу «Клієнт втік!». Гіпофіз через гіпоталамус кричить корі: «Все пропало, шеф! Все пропало!».

В мозку починається хаос. Там, де треба гальмувати, починається розгін і навпаки. Звідси агресія і образливість. Ендорфіни стимулюють голод і спрагу — звідси набряки і навіть метеоризм. Головна роль у гамма-аминомаслянной кислоти (ГАМК) заспокоювати, при її дефіциті гальма відмовляють, — пояснює доктор.

Здавалося б, дай ГАМК і немає проблем. Є засідка, вона не проникає в мозок. Тому препарати на основі ГАМК і не працюють. А ті, що працюють, називаються транквілізатори. Їх постійно пити небезпечно.

Читайте також:Гінеколог пояснив, які виділення в особливі дні повинні насторожити жінку

І ось тут лікар-гінеколог переходить до пунктів, які допомагають зробити період ПМС спокійніше.

Згідно доказової медицини, набагато ефективніше отримати ГАМК за рахунок стимуляції внутрішніх процесів.

Ходити пішки. Додати заняття в спортзалі.

Пити вітаміни В6, D, магній і кальцій.

Приймати комбіновані оральні контрацептиви (КОК). Якщо не плануєте вагітність прямо зараз, то це найефективніший засіб.

Секс. Дасть і навантаження, і ендорфіни.

Психологічна розрядка. Прибрати стреси, медитувати, поїхати за місто.

А як ви переносите передменструальний синдром?

Фото на анонс: Depositphotos