Причини і лікування обвітрених губ

2674

Зміст:

  • Причини обвітрених губ
  • Як швидко вилікувати обвітрені губи в домашніх умовах
  • Чим мазати губи при обветривании у дитини
  • Що робити, щоб уникнути обвітрювання губ
  • Обвітрені губи не тільки негарно виглядають, але і призводять до болю і паління. Таке явище може викликатися різними факторами – під впливом низьких температур, ультрафіолету, через використання неякісної косметики та інших. Підходити до лікування проблеми необхідно грунтовно.

    Причини обвітрених губ

    Шкіра на губах дуже ніжна і чутлива. Тому вона швидко реагує на зовнішні подразники. Якщо проблема почервоніння і розтріскування губ спостерігається постійно, потрібно встановити, чому це відбувається. Якщо виключити вплив негативних факторів на організм, надалі можна уникнути подібної проблеми. Пересихання супроводжується лущенням, печінням, розтріскуванням шкіри, що приносить хворому виражений дискомфорт.

    Обвітрені губи супроводжуються розтріскуванням і почервонінням

    Виділяють кілька причин, за якими постає проблема:

    • Тривале перебування в приміщенні з недостатньою вологістю. Через сухого повітря губи пересушуються.
    • Вплив ультрафіолетових променів. Влітку губи теж потребують захисту від сонця, тому потрібно наносити на них сонцезахисні засоби перед виходом на вулицю.
    • Використання неякісної косметики. Якщо губи чутливі, рекомендується купувати тільки натуральну продукцію. Не можна використовувати засоби, у яких вийшов термін придатності. Вони сильно пересушують губи і викликають їх розтріскування.
    • Алергія на косметику. Перед використанням нової продукції її рекомендується тестувати. Для цього наносять невелику кількість засобу на ліктьовий згин і заклеюють пластиром. Якщо продукт викликає алергію, може з’явитися невелике почервоніння.
    • Застуда на губах. При цьому утворюються бульбашки з прозорою рідиною. Через деякий час вони лопаються і залишається ранка. У міру загоєння утворюється скориночка.
    • Неправильний догляд за губами. Необхідно наносити гігієнічну помаду на губи перед виходом на вулицю, регулярно скрабировать цю ділянку особи для видалення відмерлих частинок.
    • Неправильне харчування. Негативно впливає на губи занадто гостра і кисла їжа.
    • Авітаміноз. Нестача вітамінів може призвести до лущення губ.
    • Нежить. Під час нього людині доводиться дихати ротом. В результаті куточки губ сильно зволожуються. Коли волога випаровується, шкіра пересихає.
    • Куріння. Тютюновий дим негативно впливає на стан епідермісу на губах.
    • Звичка облизувати або кусати губи. Від цього вони постійно вологі, і якщо на вулиці вітряна погода, на таких губах можуть з’явитися розтріскування, почервоніння. Цей процес посилюється взимку – потрапила слина на губи швидко замерзає і пересихання йде набагато швидше. Якщо не вдається позбутися такої звички, можна носити з собою листочок алое. Як тільки губи пересохнуть, наносити на них трохи соку алое. Він гіркий, тому облизування губ буде неприємним. Крім того, сік алое є натуральним бальзамом і добре живить шкіру.

    Уникнути впливу вищезазначених причин можна, якщо уважніше ставитися до свого організму. Так можна буде запобігти розтріскування шкіри на губах.

    Чем мазатьПеред виходом на вулицю потрібно мазати губи гігієнічною помадою

    Як швидко вилікувати обвітрені губи в домашніх умовах

    Якщо спостерігається лущення губ, необхідно провести скрабування губ, а потім нанести живильну маску. У такому разі допоможуть наступні засоби домашнього приготування:

    • Натуральний скраб з цукру і меду. 1 ч. л. цукрового піску змішати з 1 ст. л. рідкого меду. Підігріти засіб до комфортної температури. Нанести його на губи і масажувати 2-3 хвилини. Також замість цукру можна використовувати підлогу чайної ложки соди і додати в засіб кілька крапель будь-якого ефірного масла.
    • Рисовий скраб. 1 ст. л. рису перемолоти на борошно, додати 1 ст. л. жирного сиру і 2 ст. л. сметани. Отриманий засіб нанести на губи, помасажувати пару хвилин і залишити ще на 5 хвилин. Такий скраб не тільки усуває лущення, але і живить шкіру.
    • Вершковий скраб. Змішати однакову кількість вершків і морської солі. Нанести на губи і помасажувати одну хвилину. Такий засіб можна використовувати, тільки якщо немає пошкоджених ділянок на губах. Інакше після нанесення солі може початися сильне печіння.
    • Вазелиновые мазі. Вазелін сам по собі добре живить і відновлює шкіру губ. Його можна використовувати при приготуванні різних мазей. Наприклад, взяти 10 г бджолиного воску, додати по 1 ч. л. вазеліну і відвару ромашки. Відправити на водяну баню до розчинення інгредієнтів. Така мазь довго зберігає свої властивості, але зберігати її краще в холодильнику. Рекомендується використовувати засіб щодня перед сном для профілактики обвітрювання. Також наносити на шкіру перед виходом на вулицю. А під час лікування обвітрювання наносити кожні 3 години.
    • Сирно-вершкова маска. Взяти по 1 ст. л. жирного сиру та вершків, з’єднати їх. Отриману масу нанести на губи, залишити на 15 хвилин. Змити теплою водою, а після – нанести гігієнічний бальзам або вазелін.
    • Сметанна маска. З’єднати 1 ч. л. сметани, 0,5 ч. л. оливкової олії і кілька крапель ефірного масла апельсинових кісточок. Нанести на шкіру на 20 хвилин. Потім змити теплою водою і змастити губи зволожуючим кремом.
    • Фруктова маска. У хід можуть йти будь-які фрукти – ківі, банан, яблуко, груша. У них містяться вітаміни і корисні мікроелементи, що покращують стан губ. Необхідно взяти фрукт, подрібнити її в блендері. На 1 ст. л. фруктової кашки додати 1 ч. л. меду. Нанести засіб на 10 хвилин на губи. Після цього змити теплою водою. Нанести на шкіру трохи вазеліну.

    ЛечениеДля швидкого лікування губ можна наносити на них мед

    Сильно обвітрені губи, коли на шкірі є розтріскування, не можна лікувати за допомогою скрабів. Інакше стан може погіршитися. У такому разі корисні тільки маски на губи, але до їх складу не повинні входити дратівливі компоненти. Підходять маски з кисломолочних продуктів, можна просто наносити на губи мед або сметану.

    Зменшити кількість тріщин на губах можна за допомогою сольових компресів. Для цього потрібно приготувати слабкий сольовий розчин – 1 ч. л. солі на л води. Змочити в ньому марлю, добре віджати і прикласти до губ. Залишити на 5-10 хвилин, потім зняти і нанести на шкіру жирний засіб для її зволоження.

    Для лікування забороняється використовувати гормональні мазі. Вони тільки на деякий час полегшує стан, але після декількох застосувань можуть призвести до розвитку дерматиту. Такі препарати можна використовувати тільки у важких випадках, коли інші засоби неефективні.

    Якщо є застуда на губах, можна приймати противірусні засоби. Якщо вони не допомагають, рекомендується проконсультуватися з дерматологом – лікар може призначити антибіотики.

    Чим мазати губи при обветривании у дитини

    Лікування обвітрювання губ у малюків виконується такими ж засобами, що і у дорослих. Але у них шкіра ніжніша, тому тримати маски не рекомендується довше 5 хвилин.

    При застуді на губах у малюка заборонено давати йому антибіотики без консультації з лікарем. Такі препарати можуть негативно вплинути на імунітет і викликати порушення шлункової мікрофлори.

    У ребенкаУ дитини шкіра губ дуже ніжна, тому обвітрювання спостерігаються дуже часто

    Що робити, щоб уникнути обвітрювання губ

    Для профілактики обвітрювання губ необхідно дотримуватися наступного ро рекомендації:

    • У зимовий час додавати в їжу вітамінні добавки. Із-за дефіциту вітамінів страждають не тільки губи, але і шкіра в цілому, волосся, нігті.
    • Перед кожним виходом на вулицю наносити на шкіру гігієнічний засіб. Особливо це актуально взимку і у вітряну погоду. Рекомендується завжди носити гігієнічну помаду в сумочці. Влітку рекомендується наносити сонцезахисні засоби на губи.
    • Намагатися не облизувати губи, особливо на вулиці. Також не слід їх кусати. Якщо не виходить позбутися такої звички самостійно, можна звернутися до психолога.
    • Не дихати ротом. Потрібно навчитися дихати тільки через ніс. Якщо є сильний нежить, необхідно регулярно высмаркиваться, щоб була можливість дихати носом.
    • Відмовитися від куріння. Якщо не виходить повністю кинути палити, потрібно постаратися хоча б зменшити кількість випалених цигарок.
    • Стежити за вологістю і температурою в приміщенні для сну. Вологість не повинна бути менше 50%, а температура не повинна перевищувати 22 градуси. Рекомендується щодня провітрювати кімнату перед сном.
    • При появі обвітрювання намагатися не виходити на вулицю в сильну спеку чи мороз. Інакше ситуація може тільки погіршитися. Не рекомендується засмагати.
    • Переглянути косметику. Звернути увагу на термін придатності продукції, викинути неякісні і дешеві кошти. Проблеми з губами не рекомендується використовувати рідкі матові помади – вони сильно сушать шкіру. Краще віддавати перевагу блиску для губ.
    • Після ванни або душу наносити на шкіру жирний бальзам.
    • Два-три рази на тиждень використовувати зволожуючі і живильні маски для губ. Готувати їх можна зі свіжих фруктів, кисломолочних продуктів, меду та інших інгредієнтів. А можна використовувати покупні засоби.

    Особливу увагу необхідно приділити своєму харчуванню. Потрібно відмовитися від гострої, кислої, дуже гарячої їжі. Необхідно пити достатню кількість рідини – не менше 2 л на добу. В раціон включити якомога більше продуктів, багатих вітамінами і корисними мікроелементами, – свіжі фрукти і овочі, нежирні сорти м’яса, риба, каші та інші.

    Пересихання губ – це досить поширене явище, яке може приносити масу дискомфорту. Щоб запобігти таку проблему, необхідно дотримувати ряд профілактичних рекомендацій. Для терапії можна використовувати домашні методи, але якщо стан губ не поліпшується довше 3 днів, рекомендується звернутися до лікаря.

    Читайте також: зневоднена шкіра обличчя