Потрібно влітку займатися з дитиною навчанням?

566

Школярі вже насолоджуються канікулами, майбутні першокласники теж гуляють своє заключне «дошкільний» літо. А що роблять мами? Користувачка з Риму, відома в Мережі під ніком Svetlana, зізналася: влітку вона займається зі своєю дочкою навчанням. Матуся розповідає, що навіть сперечається з цього приводу з викладачами своєї дитини.

Читайте також:Людмила Петрановська розповіла, як потрібно вибирати школу для дитини

Вважаю, що якщо дитина систематично займається, тоді буде толк. Якщо дитині дати занадто багато волі, то він буде лінуватися і нічого не буде робити, — міркує Svetlana. — А італійські вчителі не згодні зі мною, вони вважають, що дитина має робити тільки ті уроки, які вони дають. Не більше і не менше.

Вони мені сказали, щоб я не турбувала дитини ніякими завданнями і вправами, щоб дитина влітку відпочивав. Не треба давати ніяких завдань. Тільки відпочинок і все. Місяць мінімум.

Я з ними не згодна, вчора на цю тему посперечалися. Думаю, що якщо дитина буде тільки відпочивати, тоді він все забуде. Треба все одно займатися кожен день, хоча б по годині.

Мама поцікавилася у батьків:

Як ви вважаєте? Чи потрібен дитині відпочинок на місяць від школи або краще займатися хоча б по півгодини-годину в день?

Читайте також:Людмила Петрановська стурбована майбутнім дітей, які навчаються в звичайних середніх школах

Це питання розділило аудиторію на тих, хто впевнений, що канікули призначені тільки для відпочинку, і інших, хто згоден — кидати заняття не можна. Матуся з ніком Askela підтримала автора поста:

Ви праві. Займатися потрібно постійно. Може, не в шкільному режимі, звичайно, але 1-2 години в день обов’язково. Це дисциплінує. У мене доньці 4,5 року. Якщо не займаємося якийсь час (захворіла, наприклад), то потім ох як нелегко починати займатися в постійному режимі. Починаються всякі «не хочу». Так що повністю вас підтримую. Зрештою, що у вас там будинки відбувається — не справа вчителів. Вони нехай свою роботу виконують у стінах школи і все.

Займатися треба в міру, ви можете перевантажити дитину, не варто так робити. Кращі заняття влітку — спорт, читання літератури розвиваючої і легкої, ігри на свіжому повітрі. Робити щось руками, що дитині самому цікаво і корисно (Сова)

Цікаво, що розділилися і думки викладачів:

Я ось теж вчитель. Канікули — це прекрасний час підтягнути предмети, де є проблеми. У добі 24 години, 10 можна відвести на сон. Решта 14 годин тільки гуляти і є? Насправді, багато хто просто дивляться мультики або передачі, грають в ігри (Лурека Інеса)

Я теж викладач. Потрібно враховувати, який дитина, радість йому додаткові заняття, як вона сприймає все. Кожна дитина заслуговує на відпочинок хоча б влітку. Більше схиляюся, що вчителі праві (Оксана)

Матусі також висловили думки про те, що дитині в канікули потрібно дати можливість відпочити від розумової навантаження:

Шкільні програми розроблені з урахуванням особливостей дитячої психіки, більш того, в програму і так закладено більше завдань, ніж необхідно для досягнення результату. А заняття без нормального відпочинку тільки знижують ефективність навчання (Інна)

Вважаю, що якщо є канікули, то є підстава для них — розвантаження дитини і його психіки. Тому максимум, що з дитиною робила і буду робити в цьому році — це читання. Математика і інше буде в школі (Lastochka)

Я навіть влітку список рекомендованої до прочитання літератури ніколи не читала. Ніхто не змушував. Максимум тільки одну книжку, що самій цікаво. Вважаю, що у дітей має бути дитинство. Виросте, буде працювати і зрозуміє, що таке відпустка місяць в рік. А поки є чарівне і безтурботне літо. У вересні за пару тижнів все згадає, перевірено (Аліна)

Читайте також:Літо з дітьми: кращі напрямки для подорожей по Росії

Тему навчання під час літніх канікул раніше висвітлила у своєму блозі неонатолог Ганна Левадна:

Треба діткам займатися влітку?! Моя думка, що так! – переконана лікар. – Дітям влітку простіше сприймати навчальний матеріал! Немає перенавантажень, ранніх підйомів, мотаний по місту на гуртки і в школу! По суті, дитина весь день грає, насичується природою і насолоджується вільної грою, а годину-півтори в день витрачає на заняття (можна розбити на 45 хвилин вранці і 45 в обід, наприклад)!

Мої все літо проводять на дачі. На літо ми залишили дітям шахи (на дачу приходить вчителька), басейн (є недалеко від дачі) та англійська (займаємося по скайпу школі). Роберту ще 15-20-хвилинний читання, коротка запис у «щоденнику» про проведений день і математика. Англійська-обов’язково, щоб не було перерви в навчанні!

Нужно ли летом заниматься с ребенком учебой?

А як ви вважаєте, чи потрібно дітям займатися навчанням під час літніх канікул?

Всі фото: Depositphotos