Причина та лікування дистрофії нігтя

2510

Зміст:

  • Виникнення дистрофії нігтя
  • Зовнішній вигляд нігтів
  • Зміна кольору нігтів
  • Підходи до лікування
  • Онихопатия, або дистрофія нігтя — це симптом, який характеризується зміною структури, форми або кольору нігтьових пластин. Він виникає на тлі негрибковых уражень організму: захворювань кровоносної системи, серця, шлунково-кишкового тракту і інфекційних процесів. Для визначення причини онихопатии пацієнту призначають комплексне обстеження, що включає в себе інструментальні та лабораторні методи. Лікування повинне бути спрямоване на усунення причинного фактора.

    Виникнення дистрофії нігтя

    Причина розвитку дистрофічних змін нігтів пов’язана з наявними у хворого захворюваннями.

    Дистрофія нігтя

    Онихопатия завжди носить вторинний характер і може розвиватися на тлі наступних станів:

    • дерматози будь-якої причинної обумовленості;
    • вроджені порушення розвитку та дозрівання сполучної тканини;
    • захворювання внутрішніх органів: серцево-судинної, дихальної, ендокринної системи, печінки тощо;
    • інтоксикаційні та інфекційні ураження організму;
    • гіпо — і авітаміноз вітаміну А та групи В;
    • травматичні пошкодження нігтьової пластинки при впливі механічних або хімічних факторів;
    • після гель-лаку при спробах його самостійного зняття;
    • важкі стресові ситуації і інші психологічні травми.

    Зміни нігтьової пластини при зазначених станах не носять специфічного характеру. Це ускладнює постановку діагнозу і вимагає проведення комплексного обстеження хворого.

    Зовнішній вигляд нігтів

    Зміни поверхні нігтя — часте прояв дистрофічних процесів. Лікарі виділяють два типи деформацій:

    • серединна онихопатия;
    • «манікюрна» дистрофія.

    При першому типі спостерігається каналообразная дистрофія у вигляді невеликої канавки або борозни. Їх ширина досягає 0,5-1 мм В результаті нігті людини схожі на поверхню пральної дошки. Нігтьовий валик, розташований в області кореня пластини, потовщений. На ньому часто відзначаються расчеси і формування задирок. Подібні порушення характерні для пацієнтів, які ламають або кусають нігті.

    При «манікюрної» онихопатии на нігтьової платівці виявляється один поперечний дугоподібний канал. Причина його появи — непрофесійний манікюр. Крім борозни характерно формування задирок, ерозій на нігтьових валиках і тріщин шкірного покриву. Аналогічні зміни спостерігаються на руках при частому знятті лаку за допомогою ацетону та інших агресивних органічних розчинників. Вони руйнують сполучнотканинну основу нігтя.

    Зміна кольору нігтів

    Дисхромия, або зміна забарвлення нігтя, характерний ознака онихопатии. У нормі нігтьова пластинка має прозорий рожевий колір. При патологіях часто утворюються ділянки білястого кольору. Вони можуть мати різний розмір і форму:

    • у вигляді точок невеликого розміру. Встановити їх причину не вдається, або вони виникають після невеликих травм нігтя;
    • білі смуги — характерні для інфекційних процесів в організмі і можуть відзначатися при порушеному харчуванні нігтьових пластинок;
    • великого розміру, аж до всієї площі нігтя. Виникають у пацієнтів з тяжкою соматичною патологією: декомпенсований цироз, цукровий діабет, серцево-судинна недостатність та ін При хронічній нирковій недостатності з’являється коричневе забарвлення дистальної частини нігтьової пластинки. Це пов’язано з відкладенням у ній меланіну.

    Крім зміни поверхні і кольору нігтів може змінюватися їх форма. Нігтьові пластинки у хворих з соматичними захворюваннями стають увігнутими, опуклими або у вигляді кігтів. Може відмічатися підвищена ламкість і відшарування нігтя від власного ложа.

    Изменения ногтевой пластиныЗміна зовнішнього вигляду і форми нігтьової пластини — симптом дисбалансу в організмі

    Підходи до лікування

    Лікування оніходістрофії призначає лікар після обстеження пацієнта та виявлення причини виникнення дистрофічних змін. Важливо, щоб терапія носила комплексний характер — усувала причинні фактори і забезпечувала відновлення живлення нігтьових пластинок і оточуючих їх тканин.

    У зв’язку з тим, що дистрофічні зміни нігтьових пластинок на ногах і кистях часто пов’язані з підвищеною активністю симпатичної нервової системи, для терапії рекомендується використовувати спеціальні лікарські засоби: її блокатори та заспокійливі препарати. Зв’язок між симпатичним відділом вегетативної системи і ониходистрофией пояснюється підвищенням потовиділення при її надмірної активації. Це призводить до набряку м’яких тканин в області нігтьового ложа і погіршує трофіку нігтя.

    Призначаються наступні лікарські засоби:

    • заспокійливі — валеріана, собача кропива та ін;
    • ангіопротекторні препарати (Эндотелон, Детралекс) покращують живлення нігтьового ложа і пластинки;
    • вітаміни та їх комплекси з мінералами. Рекомендується використовувати аптечні препарати, а також підвищити споживання свіжих овочів, фруктів і ягід.

    Всі медикаменти повинні бути призначені лікарем. Ліки мають певні протипоказання. При їх недотриманні у пацієнтів можливе прогресування або загострення наявних соматичних хвороб, аж до розвитку життєзагрожуючих станів. У зв’язку з цим самолікування неприпустимо.

    Дистрофія нігтя — стан, що відмічається у людей на фоні захворювань внутрішніх органів і частого стресу. Захворювання характеризується зміною форми, кольору і структури нігтьових пластин. Для успішного усунення патологічних змін лікар обстежує хворого. Виявлення можливих причин розвитку оніходістрофії дозволяє підібрати ефективне лікування. Воно включає застосування лікарських препаратів для нормалізації емоційного стану пацієнта, покращення живлення нігтьових пластин і ложа, а також терапію основної патології.

    Дивіться далі: деформація нігтів на ногах