Причини кропивянки при вагітності і її лікування

890

Зміст:

  • Чому починається кропив’янка при вагітності
  • Які ознаки і симптоми кропивниці
  • Діагностика кропив’янки
  • Як лікувати кропив’янку у вагітних
  • Чим лікувати з народних засобів
  • Дієта
  • Профілактичні заходи
  • Наслідки захворювання та прогноз
  • Кропив’янка при вагітності може виникнути на будь-якому етапі виношування малюка. Проявляється захворювання сверблячкою, почервонінням шкіри, набряками. Ознаки порушення не варто залишати без уваги: вони можуть вказувати на харчову або лікарську непереносимість, коливання гормонального фону. Щоб виявити точну причину, рекомендовано комплексне обстеження.

    Чому починається кропив’янка при вагітності

    Причини появи кропив’янки у вагітних до кінця не вивчені. В основному висипання і свербіж з’являються з-за коливання гормонального фону і підвищення рівня естрогенів. Також можу надавати свій вплив дисфункції печінки і шлунково-кишкового тракту, паразитарні інфекції.

    Чим лікувати кропив’янку при вагітності, скаже лікар

    В цілому виділяють такі чинники, за яких спостерігається розвиток кропив’янки при вагітності:

    • перенесені вірусні інфекції;
    • ендокринні порушення;
    • неякісна підготовка до вагітності;
    • використання невідповідних косметичних засобів та засобів побутової хімії;
    • психоемоційне перенапруження;
    • загострення хронічних патологій;
    • укуси комах або тварин;
    • дисфункція обмінних процесів;
    • порушення реактивності;
    • безконтрольне застосування медикаментів;
    • невідповідні продукти харчування;
    • вплив потенційних алергенів: пилку, вовни тварин, пилу;
    • ослаблення імунної системи;
    • жаркий клімат, провокує підвищене потовиділення.

    Патологічний процес розвивається в результаті активації імунної системи. Гладкі клітини синтезують гістамін, розширює дрібні артерії, підвищує проникність стінок судин, що призводить до гіперемії і набряків. Через подразнення шкірних рецепторів у жінки виникає свербіж.

    Які ознаки і симптоми кропивниці

    У майбутньої мами з’являються висипання червоного кольору, неправильної форми. Висипання дрібні, іноді зливаються в об’ємні пухирі. Спочатку покривається висипом живіт, далі – стегна, сідниці, руки, грудна клітка, особа. Поява висипки соповождается сверблячкою, больовими відчуттями.

    На ранніх термінах захворювання найчастіше проявляється не тільки локальними висипаннями, але може призводити до розвитку системних ефектів:

    • головного болю;
    • слабкості;
    • коливань температури тіла;
    • порушень сну. У важких випадках може розвинутися набряк Квінке.

    Діагностика кропив’янки

    Дермографическая форма хвороби добре піддається діагностиці. Для постановки точного діагнозу рекомендовано використання дермографометра, який виявляє ступінь роздратування, після якого проявляються симптоми. Беруть до уваги результати загального аналізу крові і копрограми.

    Для встановлення точного діагнозу необхідно звернутися до лікаря-дерматолога. Додатково може знадобитися консультація гастроентеролога, імунолога-алерголога, ендокринолога для виявлення чинників, що провокують появу висипки.

    Як лікувати кропив’янку у вагітних

    Терапія у 1 триместрі обмежена: більшість медикаментів неприпустимі на ранніх термінах. На початковому етапі переглядають раціон харчування майбутньої мами, виключають потенційні алергени: молочні продукти, прості вуглеводи, рафіновану продукцію, цукор, мед, сухофрукти, цитрусові. По можливості, рекомендується здати аналіз крові на харчову непереносимість.

    При легкому перебігу захворювання висип зникає самостійно і не потребує специфічної терапії.

    Як зняти свербіж:

    • Місцево на уражені ділянки тіла наносити протисвербіжні мазі: Цинкову, Судокрем. Уникати нанесення на великі ділянки шкіри.
    • Користуватися энтеросорбентами, очищає організм: Лактофильтрумом, Энтеросгелем, яблучним пектином. Дотримуватися рекомендацій виробника та лікаря щодо режиму дозування і тривалості прийому. Сорбенти приймають обмеженими курсами, щоб уникнути розвитку запорів.
    • Пероральний прийом вітаміну С у формі аскорбату натрію, максимальна добова доза до 4 грам – сприятливо впливає на імунну систему, прискорює процес одужання при інфекційно-запальних процесах.
    • Омега-3 – зменшує вираженість висипань, сльозотеча, свербіж.
    • Вітамін В12 – зменшує свербіж, висипання.
    • Препарати для нормалізації функціонування шлунково-кишкового тракту і печінки. Підійдуть розторопша, силімарин.

    Також рекомендовано приймати ванни з ромашкою і чередою, користуватися нерафинированными маслами з заспокійливою дією: кокосовим, кунжутною олією.

    Вітамінні комплекси рекомендовано використовувати після дослідження біохімічних аналізів крові, які вказують на можливий дефіцит важливих мікро — або макроелементів.

    Антигістамінними препаратами користуються тільки в разі крайньої необхідності. Перевагу віддають медикаментів нового покоління. Кортикостероїди для внутрішнього прийому і зовнішнього нанесення протипоказані майбутнім мамам. Наслідки самолікування в період вагітності можуть бути непередбачуваними, тому необхідно звернутися до лікаря.

    Чим лікувати з народних засобів

    Засоби народної медицини використовують в якості допоміжного лікування. Щоб впоратися з симптомами хвороби, рекомендовано використання:

    • Саморобної мазі на основі часнику і рафінованої олії. Часник очистити, подрібнити, залити водою і поставити на повільний вогонь. Проварювати до тих пір, поки вода не випарується. Додати оливкова олія холодного віджиму, бджолиний віск. Отриманий продукт наносити на уражені ділянки тіла 4-5 разів на добу.
    • М’ятного чаю, який надає заспокійливу і протизапальну дію. Столову ложку висушеної сировини залити 200 мл окропу, настояти, приймати по ½ склянки двічі на день.
    • Ванн на основі відвару шавлії, череди, чистотілу, валеріани, ромашки. Активні компоненти змішують в рівних пропорціях, доводять до кипіння на повільному вогні, настоюють, проціджують, використовують для лікувальних ванн. Для посилення терапевтичного ефекту можна додавати англійську сіль.

    Кропив’янка при вагітності добре піддається фітотерапії, однак не всі лікарські трави можна використовувати майбутнім мамам. Бажано попередньо проконсультуватися з фітотерапевтом.

    Дієта

    Рекомендовано щодня з’їдати велику порцію салату, листових овочів, багатих клітковиною, дотримуватися питний режим. Для заправки роблять саморобні соуси на основі рослинної олії і лимонного соку. Готову страву посипають насінням: гарбузовим, соняшниковою, кунжутною олією. Для поліпшення біодоступності лляного насіння його необхідно перемолоти в кавомолці і з’їсти протягом 15 хвилин після подрібнення.

    крапивница при беременностиКропив’янка при вагітності лікується за допомогою дієтотерапії

    Промислові солодощі замінюють свіжими фруктами і ягодами. При цьому надмірне вживання бананів, винограду і інших фруктів з високим глікемічним індексом повинна бути обмежена, оскільки в них міститься велика кількість фруктози. В якості підсолоджувача використовують помірна кількість коричневого або кокосового цукру, фініки. Корисно щоденне вживання смузі на основі сезонних ягід, рослинного молока, шпинату, латуку, зелені.

    Харчування майбутньої мами повинно бути повноцінним і різноманітним. Основа раціону – цільнозернові, рафіновані продукти, свіжі овочі і фрукти, ягоди, насіння, горіхи, бобові культури.

    При утворенні висипань виключають прості вуглеводи і цукор, молочні продукти, глютен, какао-боби і спостерігають за реакцією організму. На 4-5 місяці вагітності у ембріона формуються наднирники. Надмірне вживання цукру загрожує підвищенням ризику розвитку цукрового діабету у дитини і гестаційного діабету у вагітної жінки.

    Профілактичні заходи

    Якщо жінка схильна до алергічних реакцій і кропивниці, необхідно виключити потенційні тригери, що запускають алергію. При необхідності може бути призначена консультація психотерапевта.

    Майбутня мама не повинна забувати про помірної рухової активності: здійснювати щоденні піші прогулянки, частіше бувати на природі. Випивати не менше 1,5 літрів якісної очищеної води.

    Допомагає поліпшити самопочуття регулярне вологе прибирання і провітрювання приміщень не менше 2 разів на день.

    Рекомендується носити вільний одяг і натільну білизну з натуральних тканин, які не стягують і не обмежують руху. Віддавати перевагу якісним, натуральним продуктам для особистої гігієни.

    Лікуванням хвороби, яка спровокувала появу висипань, повинен займатися лікар відповідної спеціальності. Можна звертатися до натуропатам, гомеопатів, нутрициологам.

    Наслідки захворювання та прогноз

    Прогноз при кропив’янці переважно сприятливий. Вона зникає сама по собі після усунення причини висипань. Захворювання не чинить значного впливу на плід, однак може погіршувати якість життя майбутньої мами.

    Самолікування загрожує прогресуванням захворювання. Виникають великі висипання, погіршується загальне самопочуття жінки. За допомогою рекомендовано звертатися до досвідчених медиків.

    Читайте в наступній статті: великий плід при вагітності