Причини, ознаки і методи лікування вентрикуломегалии у плода

1270

Зміст:

  • Що це таке?
  • Класифікація
  • Причини
  • Можливі наслідки
  • Методи лікування
  • Вентрікуломегалія у плода діагностується в другому або третьому триместрі і характеризується збільшенням обсягів шлуночків в головному мозку. Це стан говорить про те, що у дитини є ризик вроджених вад і дефектів. Однак не завжди вентрікуломегалія у плода призводить до інвалідизації та погіршує якість життя дитини.

    Що це таке?

    Вентрикуломегалией у плода називається стан, який визначається під час ультразвукового сканування. Патологія не супроводжується клінічними проявами, тому жінка під час вагітності не може заздалегідь запідозрити, що у дитини будуть такі зміни. Основним методом діагностики стану дитини під час гестації є УЗД. Дослідження виконується тричі під час виношування і дає можливість оцінити показники ембріона на різних етапах розвитку.

    Вентрікуломегалія у плода характеризується розширенням шлуночків головного мозку

    У другому і третьому триместрах особлива увага приділяється розвитку головного мозку і внутрішніх органів, оскільки під час першого скринінгу оцінити їх ще не вдається. Існують загальноприйняті стандарти критеріїв для оцінки розвитку ембріона, установлені ВООЗ. Якщо отримані дані сильно відрізняються від норм, спеціаліст робить висновок про порушення.

    Вентрікуломегалія – це не самостійний діагноз. При даному стані ускладнюється процес відтоку спинномозкової рідини – ліквору – у спинний мозок. Відбувається накопичення маси в порожнині головного мозку і розширення його шлуночків. Не можна точно сказати, до чого це призведе в майбутньому. Відомі випадки, коли при вентрикуломегалии народжувалися абсолютно здорові діти, які потім розвивалися у відповідності з віком. Проте статистика показує, що при таких показниках в кілька разів зростає ризик ДЦП, гідроцефалії, неврологічних захворювань, а також порушень ЦНС.

    Класифікація

    За місцем локалізації вентрікуломегалія буває:

    • лівостороння – визначається збільшення шлуночків головного мозку тільки з лівого боку;
    • правобічна – розширення відділів головного мозку присутня лише праворуч;
    • двостороння – визначається найчастіше і супроводжується локалізацією розширень з обох сторін.

    Під час діагностики може бути виявлена асиметрична вентрікуломегалія. Цей стан характеризується збільшенням відділів головного мозку з обох сторін, проте з однією відтік спинномозкової рідини відбувається краще.

    Виділяють наступні типи патології:

    • легка – не викликає серйозних змін в стані майбутньої дитини;
    • помірна – характеризується порушенням відтоку ліквору і його затримкою в порожнинах головного мозку;
    • важка – відбувається сильне збільшення об’ємів шлуночків головного мозку, на фоні чого розвиваються інші патології та ознаки порушень в ЦНС.

    У висновку лікаря також можуть бути присутніми слова «ізольована» і «велика». У першому випадку мова йде про поразку бічних шлуночків. Велика форма супроводжується залученням в процес усіх відділів головного мозку.

    Причини

    Провокатором порушень зазвичай стають спадкові фактори. Хромосомні аномалії можуть з’явитися під час зачаття, навіть якщо майбутні батьки абсолютно здорові. Дані порушення визначаються вже під час першого скринінгу в 12-14 тижнів. Однак на УЗД зміни в головному мозку види ще не будуть.

    умереннаяПомірна вентрікуломегалія потребує лікування

    Іншими причинами порушення відтоку спинномозкової рідини є:

    • важкі фізичні травми;
    • захворювання інфекційного походження, перенесені в першому і другому триместрі;
    • шкідливі звички матері – систематичне вживання алкоголю, наркоманія;
    • гіпоксія плода, викликана різними провокаторами;
    • захворювання судин, при яких відбуваються крововиливи в матці і плаценті.

    Частіше одностороння вентрікуломегалія з’являється у дітей, які народжуються від вікових матерів. Чим більший вік жінки, тим вище ризик хромосомних аномалій. Тому народити першу дитину гінекологи рекомендують не пізніше 28-30 років.

    Можливі наслідки

    Діти з 1-м ступенем вентрикуломегалии найчастіше мають сприятливий прогноз. Щоб визначити ризик та ймовірність розвитку небезпечних станів, необхідно звернути увагу на інші ознаки. При виявленні порушень жінці обов’язково призначається консультація генетика. Якщо інших патологічних змін у розвитку плоду немає, то висока ймовірність народження здорової дитини.

    Якщо відхилення від норми значне, то вентрікуломегалія може призвести до серйозних ускладнень. У дітей з обширним ураженням мозку і важкою формою патології високий ризик таких захворювань:

    • гідроцефалія;
    • дитячий церебральний параліч;
    • вроджені фізичні аномалії;
    • затримка статевого дозрівання, інфантилізм.

    Якщо під час УЗД норма не визначена, а показники розмірів головного мозку сильно завищені, необхідно провести терапію і забезпечити динамічне спостереження.

    Методи лікування

    Лікування вентрикуломегалии виконується для кожної жінки індивідуально. Якщо ризик народження дитини з відхиленнями високий, лікарі можуть запропонувати переривання вагітності.

    Медикаментозна терапія проводиться, якщо ймовірність ускладнень низька. Жінці призначаються:

    • діуретики – забезпечують виведення зайвої рідини з організму і знижують артеріальний тиск;
    • вітаміни – для профілактики серцевих захворювань обов’язковий прийом калію, магнію і вітамінів групи В;
    • антигіпоксантів – стабілізують надходження кисню до плоду і надають профілактику гіпоксії.

    Після народження питання про необхідність лікування дитини вирішує невролог. Для оцінки стану головного мозку у перший тиждень життя виконується нейросонографія. Повторне обстеження призначається по закінченні місяця, трьох і півроку. За показаннями дитині медикаменти виписуються, фізіопроцедури, масаж.

    Основою профілактики вентрикуломегалии у плода є відповідальний підхід до зачаття. При плануванні необхідно обстежитися на предмет інфекційних захворювань і відвідати генетика. Особливо важливо підготуватися до вагітності парам, які планують першої дитини після 35 років.

    Також рекомендуємо почитати: гіпоксія плоду