Принцеса Беатріс назвала книгу, яка допомогла їй вилікуватися

960

Принцеса Беатріс зараз знаходиться на піку своєї популярності. Дівчина вже в статусі нареченої і готується до весілля, яке відбудеться в 2020 році. Цікаво, як скоро після одруження онука королеви і її обранець порадують новиною про прийдешнє поповнення? І буде у майбутнього малюка пари діагноз, яким раніше страждала принцеса?

Читайте також:Такого в королівській родині ще не було: у принцеси Беатріс буде особливе свідоцтво про шлюб

Дочка герцога Йоркського не приховує, що в молодшому шкільному віці їй було складно вчитися з-за дислексії. Що це таке?

Якщо до 3-4-го класу школи дитина все ще читає по складах, намагається вгадувати слова, переставляє місцями або ковтає букви та їх поєднання, постійно втрачає рядок або неодноразово повертається до вже прочитаного слова, то в цьому випадку фахівці ставлять діагноз «дислексія», — розповідає директор Інституту вікової фізіології РАО, доктор біологічних наук, професор, академік РАО Мар’яна Безруких.

Дислексія передається у спадок. Звичайно, це не 100% гарантія, але ймовірність велика! — зазначає провідний експерт в області допомоги при дислексії, практикуючий педагог-дефектолог та графотерапевт Тетяна Гогуадзе. — Треба враховувати той факт, що гени дислексика досить сильні, якщо в парі є дислексик, то його генному буде переважати в новому поколінні. Інша справа —це інтелектуальне середовище, в яку потрапить дислексик. І тут батькам треба працювати, щоб створити для своєї дитини адекватні умови для виховання та навчання.

© Instagram @tv_chernigovskaya

Принцеса Беатріс як раз довела, що з дислексією впоратися можна. Вона не приховує, що дитячий досвід дав їй можливість допомагати дітям з подібним діагнозом.

Дислексія — це можливість навчатися по-іншому. У вас є чарівні мізки, вони просто обробляють по-іншому. Не думайте, що це повинно вас стримувати, — розповідала раніше принцеса.

Читайте також:Тетяна Чернігівська розповіла, чому дітям іноді складно освоювати читання

Дочка герцога Йоркського не приховує, як вона долала особливість розвитку:

У мене був діагноз дислексія, коли мені було сім років. І з самого початку це була боротьба. Це було складне завдання, адже коли пішла в школу, правопис і читання були тим, що я не могла зрозуміти. Багато хто з моїх кращих друзів страждав дислексією, тому ми разом вчилися, працюючи в своєму власному темпі.

© Instagram @xuin10

Принцеса зізналася, що вона не любила читати до тих пір, поки в 11 років не вибрала книгу, яка її зацікавила. І це була історія про Гаррі Поттера.

Я не могла її відкласти, — згадувала внучка королеви. — Тепер я читаю набагато швидше і набагато краще.

© Instagram @beatrice.and.eugenie.of.york, @caryn.nz

Нагадаємо, незважаючи на те, що з-за проблем з читанням і листом принцеси Беатріс довелося на рік відкласти здачу іспитів у школі, вона вступила в Голдсмітского коледж, отримавши диплом бакалавра історії.

Читайте також:Такі різні знання: де навчалися Кейт Міддлтон, принц Гаррі й інші члени королівської сім’ї

Тему дислексії продовжує відомий російський учений в області нейронауки і психолінгвістики Тетяна Чернігівська:

Не варто думати, що дислексія — це якась екзотична річ. На жаль, більшість людей, серед них і вчителі, і батьки просто не знають, що є таке явище. Думаю, немає жодного класу в школі, де не було б мінімум одну дитину-дислектика.

Тетяна Чернігівська закликає не вважати таких дітей відстаючими:

Не варто думати, що люди, у яких порушення читання і письма неповноцінні інтелектуально. Це не так. Цим дітям потрібно допомагати. Тому, що їм будуть ставити суцільні двійки ситуація буде тільки погіршуватися. Це не їх вина, між іншим.

Вчителів потрібно просвіщати, батьки повинні знати, що не потрібно лаяти дитину. Його потрібно вчити. У всьому світі є спеціальні заняття, це коригується, але потрібно точно знати, що коригуємо. Це серйозна річ, до цього потрібно ставитися уважно.

© Instagram @tv_chernigovskaya

Підводячи підсумок непростій темі дислексії, зазначимо: починати профілактику потрібно в той час, поки дитина ще зовсім малюк. Батькам необхідно частіше розмовляти з дитиною. Коли підросте, залучати в діалог, просити переказувати мультфільми і прочитані книжки разом. Допомагає в профілактиці дислексії розвиток дрібної моторики. І важливо пам’ятати: ці заняття повинні бути регулярними, а не періодичними!

А ви помічали у вашої дитини складності під час читання або письма?

Фото на анонс: Instagram @telegraphroyals, @beatrice.and.eugenie.of.york