Причини появи бактерій у сечі у дитини

2259

Зміст:

  • Що це значить
  • Причини бактеріурії
  • Трактування аналізу
  • Пієлонефрит
  • Цистит
  • Уретрит
  • Статеві інфекції
  • Правила збору сечі
  • Додаткові дослідження
  • Тактика лікування
  • Бактерії в сечі у дитини виявляються при порушенні правил підготовки до аналізу, або при захворюваннях сечостатевого тракту. Щоб визначити це, потрібно провести додаткове обстеження. Лікувальні заходи показані тільки в разі підтвердження захворювання.

    Що це значить

    Стан, при якому в сечі виявляють бактерії, називають бактеріурією. Виділяють дві її форми:

    • транзиторна, при якій мікроорганізми знаходять одноразово з декількох аналізів;
    • постійна, якщо знайдені бактерії у всіх досліджуваних зразках з інтервалом у кілька днів.

    Бактеріурія може бути явною, якщо у малюка є ознаки неполадок зі здоров’ям. Прихована бактеріурія протікає безсимптомно і виявляється тільки при плановому обстеженні. Мікроорганізми, які виявляються в урині, бувають патогенними та умовно-патогенними. Перші — це ті, яких не повинно бути в організмі, вони викликають захворювання. Умовно-патогенна флора постійно присутній в організмі, а захворювання викликає тільки при зниженні імунітету. До представників умовно-патогенної флори відносять кишкову паличку, протей, клебсиеллу.

    Бактерії в сечі у дитини можуть виявлятися одноразово або постійно

    Причини бактеріурії

    Бактерії в сечі можуть бути виявлені, якщо при зборі зразка були допущені порушення. До них відносять використання нестерильной ємності, відсутність гігієнічних заходів. Така бактеріурія зазвичай є транзиторною. Запідозрити її можна, якщо в малюка немає жодних ознак хвороби, кількість бактерій в аналізі сечі незначне.

    Постійна бактеріурія, супроводжується ознаками погіршення здоров’я малюка, вказує на проблеми з сечостатевим трактом. Причинами такої бактеріурії можуть бути:

    • пієлонефрит;
    • цистит;
    • уретрит.

    Дуже рідко у дітей розвиваються статеві інфекції — хламідіоз, гонорея, мікоплазмоз. Ці бактерії можуть поширюватися через побутові предмети, дитина до року може отримати інфекцію від зараженої матері.

    Бактеріурія буває висхідній і низхідній. При висхідній формі бактерії в сечі у дитини з’являються внаслідок недостатньої гігієни, або при захворюваннях зовнішніх статевих органів, уретри. Низхідна форма характеризується проникненням мікробної флори з нирок, сечового міхура.

    Трактування аналізу

    Норма бактерій в стандартному дослідженні залежить від віку малюка. У новонароджених сеча майже стерильна, тобто мікроорганізмів там виявлятися не повинно. У малюків від 12 місяців до шестирічного віку в нормі повинно бути не більше 100 мікробних одиниць на 1 мл сечі. Прикордонне значення буває при транзиторної бактеріурії. Якщо кількість бактерій підвищено в десятки разів, це вказує на захворювання. Крім мікробної флори, в сечі можуть бути присутні клітини крові, епітелій, кристали солі, білок.

    Пієлонефрит

    Це запалення нирок, викликаний бактеріальною флорою. У дитячому віці зустрічається нечасто, протікає у більшості малюків безсимптомно. Виявляють хворобу випадково, в аналізі сечі знаходять бактерії у великій кількості.

    Клінічно виражений пієлонефрит проявляється підвищенням температури, болями в області попереку, прискореним сечовипусканням. Сеча стає каламутною, іноді набуває коричневий колір. Підтвердити діагноз дозволяє УЗД нирок.

    Цистит

    Запалення сечового міхура, що виникає на тлі переохолодження, недостатнє дотримання особистої гігієни та активізації бактеріальної флори. Хворіють частіше ніж дівчатка. Захворювання проявляється болями внизу живота, високою температурою, частими болючими сечовипусканнями. У сечі виявляють бактерії, іноді еритроцити. Характерне помутніння сечі, вона набуває неприємний запах.

    что это значитЯкщо знайдені бактерії в сечі, визначити, що це означає, можна тільки після додаткового обстеження

    Уретрит

    Запалення слизової сечівника. Викликане умовно-патогенною флорою, мікоплазмами, уреаплазмами, кишковою паличкою. У дитячому віці зустрічається рідко, в основному при недостатньому дотриманні особистої гігієни. Захворювання проявляється дискомфортом в промежині, печіння при сечовипусканні. В сечі, крім бактерій, що виявляють лейкоцити у великій кількості, епітелій.

    Статеві інфекції

    Інфекції, що передаються статевим шляхом, розвиваються не тільки у дорослих. У дитячому віці вони теж бувають, але шлях передачі іншій — контактно-побутовий. Дитина заражається при спілкуванні з дорослим хворим, недостатньо дотримуються правил гігієни. Також інфекції поширюються через предмети — рушники, одяг, іграшки.

    Частіше діти заражуються хламідіями і мікоплазмами. Хвороба протікає приховано, єдиними симптомами можуть бути дискомфорт в області статевих органів, незначні виділення. У сечі знаходять багато кров’яних клітин, слиз.

    Правила збору сечі

    Щоб виключити ймовірність помилкової бактеріурії, урину на дослідження потрібно збирати правильно. У немовлят для збору рідини використовують сечоприймач. Дитину потрібно ретельно підмити, шкіру витерти насухо. У малюків постарше урину збирають у ретельно вимитий горщик, а потім в стерильний контейнер. Якщо дитина навчився контролювати процес сечовипускання, беруть середню порцію урини відразу в контейнер. Сечу на дослідження краще здавати свіжу, з ранку.

    Додаткові дослідження

    Якщо було запідозрено транзиторне носійство бактерій у сечі у дитини, достатньо провести повторне дослідження через 2-3 дні. При цьому потрібно використовувати стерильну ємність, ретельно підмити малюка перед збором сечі.

    При підозрі на патологічну причину бактеріурії слід більш ретельно обстежувати малюка:

    • загальноклінічні аналізи крові;
    • дослідження сечі за Зимницьким та Нечипоренком;
    • нітритний тест, що виявляє продукти життєдіяльності бактеріальної флори;
    • УЗД нирок.

    За необхідності призначають комп’ютерну томографію, консультацію нефролога. Дівчаток незалежно від віку направляють до гінеколога.

    до годаУ дітей до року для збору сечі краще використовувати не горщик, а сечоприймач

    Тактика лікування

    Помилкова і транзиторна бактеріурія проведення лікувальних заходів не потребують. Батьків слід навчити правилам дитячої гігієни. З профілактичною метою дитині призначають курс рослинних уросептиків — листя мучниці, брусниці, нирковий збір.

    Лікування призначають при істинної бактеріурії, навіть безсимптомною.

    Лікувальна тактика залежить від захворювання, яке діагностовано у малюка. При легкій формі циститу або пієлонефриту досить симптоматичної терапії — жарознижуючі засоби, рослинні уросептики. Клінічно виражені форми захворювань, а також статеві інфекції вимагають призначення протимікробних засобів.

    Препарати підбирають залежно від виду виявленої мікрофлори. При циститах і пієлонефритах рекомендовані нітрофурани, фторхінолони. На мікоплазми, хламідії впливати складніше, вони розташовуються внутрішньоклітинно, що захищає їх від дії антибіотиків. Призначають два антибактеріальних препарати з групи пеніцилінів і макролідів.

    Якщо в сечі дитини виявлені мікроби, це ще не означає, що він хворіє. Аналіз потрібно розглядати комплексно. При захворюваннях знаходять не тільки мікрофлору, підвищені та інші показники. Щоб підтвердити діагноз, потрібно провести додаткове обстеження і тільки після цього підбирати терапію.

    Також рекомендуємо почитати: оксалати в сечі у дитини