Причини появи білого калу дитини, симптоми і лікування

1778

Зміст:

  • Фізіологічні причини зміни кольору калу
  • Патологічні стани, за яких буває кал білого кольору
  • Коли слід турбуватися
  • Яке лікування потрібно
  • Кал білого кольору у дітей в залежності від віку
  • Зміна кольору і консистенції стільця в більшості випадків свідчать про порушення травлення. Білий кал у дитини відзначається нечасто, і батькам слід знати, в яких випадках необхідно якомога швидше звернутися до лікаря.

    Фізіологічні причини зміни кольору калу

    Білий колір калу може бути пов’язаний не лише з якою-небудь патологією, але і з фізіологічними причинами. Якщо відсутні такі додаткові прояви, як підвищення температури тіла, діарея, дискомфорт і біль у животі, причин для занепокоєння немає.

    Білий кал у дитини раннього віку зазвичай не пов’язаний з якою-небудь патологією.

    У такому випадку слід звернути увагу на раціон дитини, який може мати наступні особливості:

    • Велика частка молочних продуктів. Освітлення стільця може бути викликане вживанням не тільки кефіру і молока, а також молочних каш, приготовлених з світлих круп. Крім того, симптом з’являється, якщо дитина часто їсть сири, сметану і сир.
    • Перехід на штучне вигодовування з використанням молочних сумішей.
    • Прийом таких ліків, як Аспірин, також може спровокувати зміну кольору стільця.

    У таких випадках явище повністю зникає після зміни раціону або скасування використання препарату.

    Патологічні стани, за яких буває кал білого кольору

    При захворюваннях травної системи колір стільця в дитини змінюється із-за зменшення вмісту в ньому білірубіну. Ця речовина виробляється в печінці і в нормі разом з жовчю потрапляє у порожнину кишечника, де і забарвлює калові маси.

    Дана симптоматика може супроводжувати такі патології:

    • Ротавірусна інфекція. Запальне захворювання вражає слизову оболонку верхніх дихальних шляхів і кишечника. Це призводить до появи діареї світлого відтінку, нудоти, блювоти. Також такий стан супроводжується значним погіршенням загального самопочуття дитини, загальною слабкістю та підвищенням температури тіла. На тлі цих симптомів звертає на себе увагу кашель, біль у горлі і закладеність носа.
    • Гепатит А. У дітей таке захворювання зустрічається нерідко і пов’язано насамперед з недостатнім дотриманням правил особистої гігієни. Виникає запалення тканин печінки, що призводить до зниження функції органу, зменшення вироблення ферментів і порушення травлення. Білірубін при цьому не потрапляє в достатній кількості в кишечник і всмоктується в кров. Через нирки це речовина концентрується в сечі, з-за чого змінюється її колір на більш темний. Кал при цьому стає білим.
    • Панкреатит. Запальне захворювання підшлункової залози сприяє зменшенню вироблення її ферментів, з-за цього порушується травлення в кишечнику. Так само як при гепатиті, стілець стає рідким, частим, колір його змінюється на білий. Панкреатит, як і будь-яке інше запальне захворювання, призводить до підвищення температури тіла з наявністю ознак загальної інтоксикації організму. Дитина при цьому скаржиться на сильний біль у животі.
    • Захворювання жовчного міхура. Білий кал у дитини з’являється при наявності каменів, які закривають просвіт жовчного протоку і порушують відтік рідини. Як правило, такий стан розвивається швидко, з’являється діарея світлим стільцем, темніє сеча, шкірний покрив набуває жовтуватий відтінок через потрапляння білірубіну в кров.
    • Хвороба Уіппла. Це захворювання інфекційної природи зустрічається дуже рідко. Воно супроводжується важкою симптоматикою, яка включає в себе діарею, зниження маси тіла, побіління стільця. Також у хворих відзначаються позакишкові прояви у вигляді лихоманки, запалення суглобів, ураження очей, шкіри, серцево-судинної і нервової систем.

    До патологічних станів, які призводять до освітлення калу, можна віднести дисбактеріоз. У дітей нерідко розвивається при безконтрольному лікуванні захворювань за допомогою антибактеріальних препаратів. Разом з побелением стільця, діарею і відсутність апетиту у цьому випадку може спостерігатися загальне нездужання, сонливість, блідість шкіри. Також нерідко при дисбактеріозі знижується температура тіла – симптоми, які свідчать про інтоксикацію організму, пов’язаної з прийомом ліків.

    Коли слід турбуватися

    При появі білого калу дитини насамперед слід поспостерігати за його поведінкою. Якщо малюк як і раніше активний, у нього збережений апетит, немає підвищення температури тіла, турбуватися не варто. Це стосується і тих випадків, коли періодично є рідкий стілець.

    У тих випадках, коли діарея та посвітління калу супроводжуються іншими симптомами, необхідно звернутися до педіатра. Можливо, ці ознаки свідчать про інфекційної патології, тому відкладати проходження обстеження та початок терапії не можна. Такі патології, як непрохідність жовчних шляхів, потребують невідкладної медичної допомоги, так як велика ймовірність розвитку тяжких ускладнень.

    Яке лікування потрібно

    Лікування дітей з білим стільцем залежить від того, з чим було пов’язане це явище. Якщо відомо, що воно обумовлено фізіологічними особливостями дитини або його раціоном, терапія не показана. У таких випадках достатньо спостереження педіатра.

    причины Причини зміни кольору калу у дітей часто пов’язані з порушенням функції печінки.

    При наявності захворювань травної системи необхідно проведення лікування, яке включає в себе:

    • При наявності показань – госпіталізація в стаціонар.
    • Панкреатит – лікувальне голодування, що дозволяє знизити навантаження на запалену залозу. Після стихання запалення дитина повинна дотримуватися щадну дієту.
    • Гепатит – використання гепатопротекторів, вітамінів, дотримання дієти.
    • Хвороба Уіппла – антибіотики, дієта, вітаміни. Така терапія може тривати рік і більше.
    • Ротавірусна інфекція – підтримуюча, противірусна терапія. Обов’язково заповнювати втрату рідини.

    У будь-якому випадку терапія таких захворювань повинна проводитися під контролем лікаря. Самолікування протипоказано, так як може призвести до розвитку ускладнень.

    Кал білого кольору у дітей в залежності від віку

    Норма кольору і консистенції калу змінюється в залежності від віку дитини. Перший стілець після народження називається меконієм, він чорний і в’язкий. Протягом 3-4 днів кал ще може зберігати такі властивості, однак поступово він світлішає. У нормі в калі у дитини в перші тижні життя можуть бути присутні вкраплення білого або жовтуватого кольору слиз в невеликих кількостях.

    До трьох місяців більшість дітей харчуються грудним молоком, тому при наявності калу білого кольору у них не слід турбуватися. Якщо малюк харчується штучними сумішами, консистенція випорожнень зазвичай більш щільна, а відтінок їх може бути сіруватим або жовтуватим. Поступово, з додаванням в раціон інших продуктів кал стає більш темним.

    Якщо білий кал відзначається малюків у 2 роки і старше, рекомендується спочатку звернути увагу на те, які продукти дитина вживав напередодні, а також на наявність або відсутність ознак запалення або порушення травлення.

    Зміна кольору калу у дитини може бути пов’язано з фізіологічними особливостями або наявністю патології травної системи. Батькам необхідно знати, що це значить, і в яких випадках потрібно звернутися за допомогою до педіатра. Якщо своєчасно діагностувати і почати лікувати патологію ШКТ, можна попередити важкі ускладнення.

    Також цікаво почитати: як робити клізму немовля