Причини розвитку крупного плода при вагітності

2616

Зміст:

  • Який плід вважається великим
  • Причини народження великих дітей
  • Ознаки, за якими можна визначити розміри майбутньої дитини
  • Діагностика, яка допоможе визначити, як народжувати
  • Способи і методи лікування
  • Можливі наслідки та ускладнення
  • Профілактика появи великого плоду при вагітності
  • Великий плід при вагітності не є нормою. Думка про те, що така дитина є міцним і здоровим малям, офіційна медицина не підтримує. Існує кілька причин, чому плід перевищує стандартні розміри. Деякі з них є факторами внутрішніх порушень у дитини. Рекомендується ретельно відстежувати перебіг вагітності при подібному стані.

    Який плід вважається великим

    Великим плодом вважається дитина, чия вага при народженні становить понад 4 кг. Якщо маса тіла новонародженого 5 кілограмів, тоді він вважається гігантським.

    Великий плід при вагітності важить більше 4000 г

    Згідно зі статистикою, 10% всіх новонароджених мають вагу більше 4 кг. Гігантський плід народжується набагато рідше. Вважається, що подібне явище пов’язане з поліпшеними умовами життя, побуту, а також харчування жінки під час виношування дитини.

    При цьому вага великого немовляти також відрізняється більшою довжиною в порівнянні із звичайним немовлям і варіює від 54 до 56 див.

    Причини народження великих дітей

    Існує кілька факторів, за якими відбувається народження великих немовлят. Серед них виділяють вроджені захворювання, зміни в термінах виношування.

    Є й інші причини:

    • багаторазові пологи після 30 років;
    • порушений раціон і баланс харчування – відсутність або нестача білків у раціоні;
    • великі розміри вагітної: зростання більше 170 см, вага при цьому вище 70 кг;
    • надбавка у вазі у вагітної більш, ніж на 15 кг;
    • наявність цукрового діабету у майбутньої матері;
    • строк вагітності перевищує 42 тижні.

    Переношування плода супроводжується характерними змінами як у дитини, так і в стані плаценти. При цьому у плода зростає потреба у кисні, який з-за порушених функцій плаценти не може вступати в необхідних кількостях. Знижується рівень навколоплідних вод, змінюється їх колір, утворюються домішки калу.

    Якщо у вагітної спостерігається цукровий діабет, їй слід звернутися в стаціонарне відділення під спостереження лікарів. Зробити це необхідно у 2 триместрі вагітності і не пізніше 32 тижнів. При цукровому діабеті можуть призначити штучні пологи. Однак процедура розродження проводиться не раніше 36 тижнів.

    Великий плід при вагітності може утворитися при несумісності крові матері та дитини за резус-фактором .

    У плода при гемолітичної хвороби відбувається зниження гемоглобіну в крові, що веде за собою небезпечні стану. Може виникати анемія, яка в кінцевому підсумку призводить до жовтяниці. У дитини збільшуються розміри печінки та селезінки. Стан може погіршитися, якщо майбутня мати перенесла раніше подібні пологи або перехворіла на інфекційні захворювання. Для профілактики розвитку ускладнень вагітній призначають ін’єкції імуноглобуліну.

    Спадковий фактор також відіграє велику роль. Якщо батьки дитини при народженні мали велику вагу, ймовірність того, що дитина буде великим, значно зростає.

    Неправильне харчування матері також впливає на розміри майбутньої дитини. Надлишок вуглеводів сприяє затримці рідини в організмі, вага вагітної при цьому збільшується.

    Багато фахівців рекомендують не перевищувати вживання вуглеводів більше 300-350 г на добу. Особливо це важливо у 2 триместрі.

    У 20% випадків повторної вагітності народжується велика дитина, чим в попередню вагітність. Це пов’язано з психологічними та фізіологічними чинниками. Організм жінки вже знайомий з вагітністю, тому реагує підвищеним виробленням і напрямком поживних речовин до дитини.

    Ознаки, за якими можна визначити розміри майбутньої дитини

    Всього існує кілька симптомів, які вказують на те, що дитина формується досить великий. Основним вважається значне збільшення маси тіла вагітної. При цьому окружність живота становить більше 100 див.

    Якщо відстань між лобковими кістками і матковими краями становить понад 42 см, це говорить про можливе розвитку великого немовляти.

    Діагностика, яка допоможе визначити, як народжувати

    Визначити, наскільки дитина велика, можна за допомогою спеціальних досліджень. Лікар вивчає амбулаторну картку пацієнтки, збирає дані про перенесені або наявні ендокринних захворюваннях (ожиріння, цукровий діабет).

    причиныПричинами для досліджень можуть бути фізіологічні зміни у матері

    На наступному етапі вивчаються гінекологічні та акушерські показники: менструальні цикли, їх частота. Якщо це другі пологи, фахівець оцінює відомості про минуле розродженні, його перебігу, можливі ускладнення.

    Додаткові методи діагностики:

    • візуальний огляд;
    • пальпація – промацування живота;
    • вимірювання артеріального тиску.;
    • УЗД – дозволяє оцінити стан розвитку плоду, кількість навколоплідних вод.

    Проводиться також зовнішнє обстеження – вивчається положення плоду, стан матки, її висота і форма, відстань до лобкових кісток.

    Якщо виявлені які-небудь відхилення, призначаються додаткові види інструментальних і гінекологічних досліджень.

    Способи і методи лікування

    Якщо було виявлено, що дитина може народитися досить великий, тоді призначається спеціальне дієтичне харчування, яке виключає борошняне, солодке і жирне. Відстежити стан і розвиток великого плоду можна з допомогою спеціальних методів, які допоможуть уникнути можливих ризиків і ускладнень.

    Способи відстеження стану і лікування:

    • Кардіотокографія – дозволяє оцінити стан дитини.
    • Застосування знеболюючих препаратів і засобів, що відносяться до групи спазмолітиків.
    • Прийом утеротоников – спеціальні лікарські засоби, які допомагають регулювати скорочення матки.

    В якості лікування може проводитися оперативне розродження. Проте подібна процедура має певні показання і здійснюється не в кожному випадку розвитку великого плоду.

    Свідчення:

    • вік жінки менше 18 або більше 30 років;
    • тривалість вагітності більше 42 тижнів;
    • передлежання плоду.
    • завужені кістки тазу;
    • новоутворення в області матки – міома;

    Також кесарів розтин проводиться, якщо в минулий період виношування діти народжувалися мертвими, відбувалися мимовільні викидні, передчасні пологи, а також при штучному зачаття.

    Можливі наслідки та ускладнення

    При несвоєчасній діагностиці і визначенні розмірів і положення плода можуть виникати ускладнення та наслідки, які несуть загрозу здоров’ю майбутньої матері під час вагітності. Це можуть бути часті запори та інші порушення в області ШЛУНКОВО-кишкового тракту, а також перетискання нижньої порожнистої вени, що відповідає за циркуляцію і надходження крові до плоду.

    У процесі пологів великий плід може стати причиною додаткових ускладнень або аномалій. Навколоплідні води можуть відходити раніше покладеного терміну. Тривалість пологів значно перевищує середні показники і може досягати більш 20 годин. Після пологів у жінки спостерігається значна втрата крові – більше 0,4 літрів.Часті розриви промежини. Можливий розрив матки.

    Травмування дитини:

    • різні переломи кісток;
    • освіта кефалогематоми;
    • крововиливи в мозок;
    • порушення мозкового кровообігу.

    Профілактика появи великого плоду при вагітності

    Щоб дитина розвивалася нормально без серйозних порушень, необхідно дотримуватися кількох простих правил. Рекомендується перед зачаттям ретельно планувати вагітність: підготовчі процедури, аналізи і дослідження на наявність хронічних захворювань.

    Також слід вчасно встати на облік по вагітності та систематично відвідувати лікаря. Необхідно суворо дотримуватися раціон і контролювати рівень цукру в крові, а також виконувати спеціальні вправи для вагітних.

    Великий плід при вагітності не є нормою. Однак іноді стан не викликає ніяких ускладнень і закінчується вдалим розродження. При виявленні великого плода рекомендується оперативно звернутися до лікаря або в стаціонарне відділення для постійного спостереження. Уникнути ризиків розвитку ускладнень допоможе виконання профілактичних заходів.

    Також рекомендуємо почитати: чи можна вагітним спати на животі