Як навчити дитину швидко і правильно рахувати

1401

Зміст:

  • Вчимо рахувати в умі
  • Вчимо вважати по лінійці
  • Вчимо вважати стовпчиком
  • Вчимо рахувати десятками
  • Вчимо англійською
  • Перед батьками рано чи пізно постає завдання навчити дитину рахувати. І мова йде вже не про рахунку до 10 або 20, 50 або 100. Дитину потрібно навчити виконувати математичні дії. Навичка складати числа допоможе малюкові не тільки в першому класі, але і в повсякденному житті, не обійтися і без навику віднімати.Пізніше доведеться вчитися множити і ділити. Вирішити проблему, як навчити дитину рахувати, можна за допомогою різних методів. Одні малюки краще засвоюють рахунок стовпчиком, інші на пальцях, паличках або по лінійці, треті вважають в розумі.Про те, як навчити дитину рахувати, можна дізнатися, переглянувши освітні передачі або навчальні ігри.

    Вчимо рахувати в умі

    Малюка складно навчити цифр і математичних дій. У ранньому віці йому набагато простіше мислити зоровими образами. Саме тому, навчаючи малюка рахунком, слід користуватися різними предметами. Це можуть бути кубики, цукерки, фрукти, невеликі іграшки і т. п.

    Для того щоб дитина зрозуміла, що таке число, йому необхідно показати це наочно на конкретних речах. Починати слід з невеликих чисел. Наприклад, 2 машинки, 3, 4 або 5 машинок. Поступово завдання повинна ускладнюватися.

    Асоціація з предметами допоможе дитині набагато швидше освоїти і числа, і математичні дії з ними.

    Подібне навчання включає образне мислення. Малюкові простіше запам’ятовувати інформацію на предметах. Згодом можна буде перейти до чисел.

    Можна спробувати навчити дитину так:

    • взяти коробочку, яка поділена на 10 клітинок;
    • написати на кожній клітинці цифри від 1 до 10;
    • наповнити кожну клітинку такою кількістю предметів (наприклад, намистинок або ґудзиків), що відповідає цифрі.

    Перераховуючи предмети, малюк буде запам’ятовувати не тільки рахунок, але і як записується те чи інше число. Сенс такої методики полягає в тому, що маля вже при погляді на коробку буде розуміти, яка величина перед ним. Він не буде рахувати до неї.

    Пізніше йому можна буде пояснювати, як можна вирішувати приклади з «+» і «-». Для цього можна поставити окрему невелику коробку і покласти в неї спочатку 1 предмет, а потім додати 2 або 3 предмета. Або скласти в коробку 2 або 3 предмета, а потім прибрати один. Поступово дитина буде розуміти, як правильно забирати або додавати.

    Вчимо вважати по лінійці

    Ця методика під силу дитині, якщо він знає, як виглядають одне — і двозначні числа, і вчиться виконувати дії «+» і «-».

    Наприклад:

    • приклад 3+5 – знайти на лінійці 3 і відлічити від неї вправо 5 поділок, результат 8 буде відповіддю;
    • приклад 11 – 3 – знайти на лінійці 11 і відлічити від цього поділу вліво 3 поділу, результат 8 буде відповіддю.

    Дитина повинна запам’ятати, що при дії «+» відлік поділок виконуватися в праву сторону, а при обчисленнях на «-» – в ліву сторону.

    Вчимо вважати стовпчиком

    Для навчання цієї премудрості необхідно, щоб дитина вже добре знав цифри і вмів швидко проводити з ними найпростіші математичні дії. Вищеописана гра-навчання «в коробочку з предметами і відповідними числами» вже повинна бути освоєна на відмінно. Крім цього, для рахунка в стовпчик дитина повинен уміти писати цифри.

    в умеРахувати в умі потрібно тренуватися як можна частіше.

    Після освоєння однозначних чисел і рахунки з ними можна починати освоювати двозначні числа. Для цього спочатку необхідно пояснити, що це: яка цифра означає десятки, а яка – одиниці. Після засвоєння цих знань можна переходити до обчислень стовпчиком.

    Малюка слід навчити правильно записувати стовпець:

    • пишеться перша двозначна цифра – наприклад, це буде цифра 23;
    • потім під неї пишеться друга цифра – нехай це буде 2;
    • в цифрі 23 двійка означає десяток, а 3 одиниці;
    • цифра 2 однозначна і означає одиниці;
    • її потрібно написати під одиницями.

    Якщо ви вирішуєте приклад 25 – 14, то дитині потрібно пояснити, що 4 записується в стовпчику 5, а 1 під 2.

    Далі пояснити дитині, як ведеться рахунок. Він виконується справа наліво:

    • спочатку плюсують або віднімають одиниці;
    • потім плюсують або забирають десятки;
    • у підсумку під рисою виходить результат математичного прикладу на додавання або віднімання.

    Спочатку малюку необхідно пропонувати прості приклади з двозначними числами. Вони повинні бути такими, щоб при складанні не виходили двозначні цифра (наприклад, 7 плюс 5 дорівнює 12) або від меншого числа не доводилося забирати більше (наприклад, з 3 відняти 5).

    Після того як малюк освоїть «+» і «-» у стовпчик з простими числами, можна переходити до навчання вирахуванню та складання більш складних прикладів.

    Наприклад, вирішуємо приклад 25+16. Записавши його в стовпчик, дитина складе 5 і 6 і отримає 11. Йому необхідно пояснити, що під рисою, що означає одно, під одиницями слід записати тільки 1. Другу 1, що означає десятки, слід запам’ятати і додати до числа, яке вийде при складанні 2+1. У підсумку вийде результат 4, а приклад буде вирішений вірно – 41.

    Коли при відніманні в стовпчик трапляється так, що при підрахунку одиниць необхідно відняти більшу цифру від меншої, дитину треба навчити «займати» 10 десятків. Наприклад, вирішуємо приклад 27-8. Ми не можемо відняти від 7 вісім. «Займаємо» від 2 десять і вирішуємо: 17-8=9. Записуємо під одиницями 9. Від 20 ми «зайняли» 10, значить, там залишилося 10. В результаті пишемо під десятками 1. Відповідь 19.

    Вчимо рахувати десятками

    Раніше дітей навчали рахувати вголос так: «10, 20, 30… 100». Потім потрібно порахувати від 100 до 10. Така зубріння буде хороша для дітей з хорошим запам’ятовуванням на слух.

    быстроВважати швидко діти вчаться не відразу – не можна лаяти за це дитини.

    Якщо ж дитина краще запам’ятовує візуально, то для навчання рахунку десятками слід скористатися звичайними рахунковими паличками або кубиками з магнітами.

    Якщо паличок і кубиків немає під рукою, то можна скористатися іншими предметами: кубиками від конструктора, ґудзиками і т. п. Ця захоплююча гра-навчання сподобається малюкові.

    Слід скласти по 10, 20, 30 кубиків, паличок або інших предметів. При цьому назви чисел слід вимовляти вголос. Так необхідно повторювати кілька разів. У результаті дитина запам’ятає.

    Вчимо англійською

    Навчити дитину рахувати числа і запам’ятовувати цифри по-англійськи можна самостійно, шляхом перегляду навчального відео, грою-обучалкой на планшеті або за допомогою педагога. Краще проводити заняття в ігровій формі.

    У віці від 3 до 6 років діти буквально вбирають нову інформацію і цим можна скористатися. Для цього досить завантажити гру на планшет або смартфон, вивчити назви чисел і почати займатися з дитиною. Бажано це робити щодня.

    Повторювати вивчене можна під час прогулянки, вважаючи на англійській котів, собак, дерева. Дитині буде цікаво і інформація запам’ятається надовго.

    Існує багато способів та освітніх програм для навчання дитини рахунку. Для початку слід освоїти найпростіші. Як навчити дитину рахувати, підкаже досвідчений педагог.

    Практичні заняття можуть проводити батьки, бабусі і дідусі будинку. Для проведення занять можуть знадобитися різні предмети: лічильні палички, лінійка, однакові предмети, кубики на магнітах, картки із зображенням цифр, планшет або смартфон для завантаження освітньої гри.

    Дивіться далі: як навчити дитину малювати