Причини розвитку і способи лікування рожевого лишаю у дітей

627

Зміст:

  • Що таке рожевий лишай
  • Різновиди хвороби
  • Ознаки та симптоми захворювання
  • Причини хвороби
  • Діагностика лишаю
  • Лікування хвороби
  • Позбавлення від позбавляючи народними засобами
  • Профілактика захворювання
  • Маленькі діти часто піддаються простудних і вірусних захворювань. Рожевий лишай у дитини є найбільш поширеним ускладненням, які виникають після перенесених раніше інфекційних захворювань. Патологія вважається заразною і вимагає своєчасної терапії. Утворюються подібні висипання з різних причин, пов’язаних в більшості випадків зі збоями в роботі імунної системи.

    Що таке рожевий лишай

    Природа походження хвороби досі невідома. Однак часто патологію відносять до розряду інфекційно-вірусних уражень.

    Рожевий лишай у дитини може утворюватися на будь-яких ділянках тіла

    Рожевий лишай – дерматологічне захворювання у вигляді світло-червоних шелушащихся плям, які утворюються по всьому тілу дитини. Спалахи хвороби часто відбуваються у весняно-осінній період.

    У групу ризику входять і діти, і дорослі, частіше лишай розвивається до 40 років.

    Різновиди хвороби

    Всього виділяють кілька видів, які розрізняються за ступенем зараження. До найбільш небезпечних відноситься стригучий лишай та оперізувальний. Менш небезпечним вважається рожевий і кольоровий лишай.

    Різновиди за ступенем ураження:

    • поверхневий. Уражається волосиста область голови, обличчя, шия. Зрідка може утворюватися на інших ділянках тіла. Уражені ділянки при цьому не запалюються;
    • хронічний. Плями можуть набувати синюватого відтінку, розвивається свербіж. Часто відбувається ураження нігтів, сідниць, долонь, ліктів;
    • глибокий. Передається тільки від тварин. Плями яскраво-червоного кольору з нагноєннями. При цьому розвивається сильний свербіж, відбувається збільшення лімфатичних вузлів. При загоєнні плями покриваються коричневими корочками. Лікування такого виду займає набагато більше часу порівняно з іншими і може досягати декількох місяців.

    Інфільтративно-нагноительной вид захворювання вважається найбільш небезпечним для дитини і вимагає тривалої медикаментозної терапії.

    Ознаки та симптоми захворювання

    У дитячому і дорослому віці патологія розвивається однаково, має схожі прояви. У перші дні інфікування дитина відчуває загальну слабкість і нездужання, виникає ломота в тілі. При цьому на шкірі починають поступово утворюватися перші плями.

    В області грудної клітки та лопаток проступають червонуваті плями, розмір яких може досягати більше 2 сантиметрів. По центру утворюється жовтуватий наліт, який поступово починає лущитися.

    Інші ознаки хвороби:

    • легкий свербіж;
    • болю в горлі;
    • підвищення температури – зрідка;
    • озноб.

    Відмітною ознакою є розташування плям: вони утворюються в основному за так званих ліній Лангера – місця натягу шкіри.

    При перших ознаках позбавляючи необхідно звернутися до дитячого інфекціоніста або педіатра.

    Причини хвороби

    Захворювання утворюється через збудників герпетичного вірусу 6 і 7 групи, а також стрептокока. Мікроорганізми потрапляють в організм дитини, викликаючи при цьому алергічні реакції у вигляді червонуватих плям.

    причины

    Однією з головних причин будь-якого виду позбавляючи є небезпечні мікроорганізми

    Причини патології:

    • стресові ситуації;
    • пошкодження і травми шкіри;
    • переохолодження організму;
    • раніше перенесені інфекційні хвороби;
    • укуси комах;
    • збої у метаболізмі;
    • порушення в шлунково-кишковому тракті.

    Нерідко причиною позбавляючи стають часті вакцинації, які впливають на роботу імунної системи.

    Діагностика лишаю

    Щоб точно визначити вид захворювання, необхідно пройти кілька досліджень. Часто захворювання плутають з іншими дерматологічними проблемами, які мають схожу симптоматику.

    Для уточнення діагнозу призначаються загальні аналізи крові та сечі. Додатково береться зішкріб з плями для лабораторної діагностики. Можуть використовуватися і інші методи досліджень. Визначити збудника можна за допомогою аналізу на наявність в організмі дитини антитіл.

    Лікування хвороби

    Терапія підбирається в залежності від конкретної форми лишаю. Наприклад, для боротьби з стригучим лишаєм використовують засоби для місцевої обробки, пероральні препарати і допоміжну терапію.

    Медикаментозну терапію підключають тільки за призначенням лікаря. Для місцевої обробки використовують протигрибкову мазь. Також дозволяється обробляти уражені ділянки саліциловою кислотою або засобами на основі сірки.

    Кошти місцевого призначення дозволяється використовувати лише по досягненні малюком 2-річного віку.

    При рожевому лишаї у дитини застосовуються антибіотики, антигістамінні препарати, гормональні мазі, а також системні інтерферони. Для обробки плям призначаються засоби на основі цинку. Антигістамінні препарати призначаються у формі ін’єкційних розчинів.

    Додатково можуть застосовуватися фізіопроцедури, такі як ПУВА-лікування, яке допомагає уповільнити розвиток і розмноження небезпечних клітин. Для немовлят така терапія не повинна перевищувати 10 сеансів.

    Гормональні креми використовують, якщо у малюка утворюються мокнучі плями. При цьому у схему лікування лікар включає антигістамінні препарати, які допоможуть знизити алергічні прояви. Для усунення свербежу застосовують засоби на основі ретинолу.

    Позбавлення від позбавляючи народними засобами

    Іноді, особливо в дитячому віці, у дітей на препарати розвиваються алергічні реакції, тому дозволяється використовувати засоби з народної медицини. Однак подібні методи необхідно застосовувати тільки після консультації з лікарем і тільки з його дозволу.

    Народні способи.

    • Бузина. Беруть 1 столову ложку сухої рослини і заливають склянкою окропу. Дають настоятися, після чого приймають тричі на день по 3 ложки на протязі 40 днів.
    • Чистотіл. Заливають сухе листя горілкою і залишають на 2 тижні в темному місці. Після закінчення часу приймають настій тричі на день по 15 крапель до їжі. Можна використовувати для обробки уражених ділянок. Для цього змазують плями 2 рази в день змоченим в розчині ватним диском.
    • Яблучний оцет. Використовують зовнішньо, обробляючи плями 4 рази на день. Засіб вважається перевіреним і допомагає усунути плями за 1-2 місяці.

    Також можуть використовуватися березові бруньки у вигляді відвару, обліпихова олія, лаванда. Перед застосуванням народних рослинних засобів необхідно переконатися, що у дитини відсутній на них алергія. Для цього необхідно нанести засіб на ліктьовий згин і подивитися на реакцію. Якщо протягом 30 хвилин почервонінь не виникло, засіб можна застосовувати.

    Профілактика захворювання

    Щоб запобігти утворенню хвороби, необхідно регулярно виконувати профілактичні дії. При рожевому лишаї рекомендується дотримуватися спеціальну дієту, яка не тільки допоможе запобігти розвитку хвороби, але і посприяє якнайшвидшому одужанню дитини, якщо діагноз був встановлений.

    Дієтичне харчування повинно включати свіжі овочі і фрукти, які допоможуть посилити імунітет малюка. Також в раціон необхідно додати побільше кисломолочної продукції і цільнозернових круп. Це допоможе налагодити роботу кишечника.

    Необхідно суворо обмежити вживання смородини, бобових культур, гречки, твердих сортів сиру, картоплі. Не рекомендується використовувати різні спеції та приправи. У раціон слід ввести продукти з пастеризованого молока і рослинну їжу. Необхідно стежити, щоб дитина випивав достатню кількість рідини: компоти, очищену воду, натуральні соки, крім цитрусових. Забороняється вживати газовані напої.

    Додаткові рекомендації:

    • слід уникати вживання алергенних продуктів: цитрусів, особливо яскравих забарвлень, кава, мед, шоколад, горіхи;
    • регулярне провітрювання приміщення, де дитина спить;
    • прогулянки на свіжому повітрі;
    • фізичні вправи, загартування;
    • дотримання режимів сну і неспання;
    • своєчасне лікування інфекційних, простудних та інших захворювань;
    • необхідно стежити за психоемоційним станом дитини.

    При дотриманні всіх правил ризики освіти позбавляючи значно знижуються. Зміцнення імунітету – головне завдання при боротьбі із заразним захворюванням.

    Рожевий лишай у дитини утворюється в більшості випадків із-за порушень, що виникли в роботі імунної системи. Факторами можуть виступати різні перенесені захворювання. Визначити тип хвороби і призначити правильну терапію може тільки лікар після проведених обстежень. При виконанні всіх заходів профілактики шанси заразитися небезпечним захворюванням повністю виключаються.

    Читайте далі: рожевий лишай при вагітності