Пологи після 40 років: за і проти

719

Зміст:

  • Чим небезпечні пологи після 40 років
  • Складності пологів після сорока: психологічний аспект
  • Материнство після 40: за і проти
  • Що потрібно знати жінці, яка зважилася на пізніше материнство
  • За останнє десятиліття кількість жінок, які вирішувались на пологи після сорока років, збільшилася більш ніж в два рази. Незважаючи на те, що саме в цьому віці більшість представниць прекрасної статі знаходяться на піку фізичної форми, пізні пологи пов’язані з певними ризиками. Саме тому рішення про народження після сорока має прийматися виважено і обдумано.

    Чим небезпечні пологи після 40 років

    За даними Всесвітньої Організації охорони Здоров’я, вік від 20 до 45 років вважається молодістю. У всьому світі жінки 40 років, що піклуються про своє здоров’я, зовні не сильно відрізняються від своїх більш молодих подруг. Крім того, до сорока років вони знаходять фінансову незалежність і стабільність і реалізують свої кар’єрні амбіції. Здавалося б, ось він – новий ідеальний вік для народження дитини! Але не все так просто: вагітність після 40 має цілий ряд підводних каменів.

    Пологи після сорока — серйозний крок, що вимагає прийняття зважених рішень

    Навіть якщо жінка прекрасно виглядає і відмінно себе почуває, час невблаганно працює проти неї: після 35 років починає знижуватися репродуктивний потенціал. Оваріальний резерв, тобто запас життєздатних яйцеклітин, зменшується. Отже, можливість зачати знижується, і ЕКО в цьому випадку не стане панацеєю, так як для його проведення також необхідна повноцінна життєздатна яйцеклітина.

    З віком кількість генетичних мутацій в клітинах збільшується, досягаючи своєї критичної маси до 40-45 років.

    Думка лікарів невтішні: у цьому віці різко зростає ризик народження дитини з генетичними патологіями, такими, як синдром Дауна, синдром Патау, синдром Едвардса та іншими. Якщо у 20-річної матері ризик народження дитини з патологіями складає приблизно 1 до 1000, то до 45 років співвідношення змінюється до 1 до 30.

    Ускладнити виношування і народження дитини можуть і хронічні захворювання, які з’являються до цього віку: остеохондроз, гіпертонія, гіпотиреоз, цукровий діабет, варикозне розширення вен і цілий ряд інших. Крім того, хронічні недуги мають схильність до загострення в період вагітності, підриваючи здоров’я, так необхідне матері для того, щоб поставити дитину на ноги в прямому і переносному сенсі.

    Складності пологів після сорока: психологічний аспект

    Крім можливих проблем зі здоров’ям, народження дитини після 40 має і свої психологічні нюанси, особливо в тому випадку, якщо це перші пологи. До цього віку людина вибудовує свій комфортний спосіб життя і важко реагує, якщо звичний уклад доводиться міняти.

    естественныеПриродні пологи після 40 потребують особливої уваги з боку лікарів

    Жінка, яка вирішила стати матір’ю, повинна розуміти, що на найближчі роки її життя кардинально зміниться. Звички, розпорядок дня – все це доведеться підлаштовувати під потреби маленького члена сім’ї. І якщо в 20 років здатність підлаштовуватися під ситуацію ще дуже висока, ближче до 40 такі зміни можуть сприйматися досить болісно.

    Але навіть у тому разі, якщо це другі або треті пологи, в цьому віці процеси відновлення уповільнюються, втома виникає швидше, і недосип позначається на самопочутті набагато сильніше. Загальний стан разом з природними змінами гормонального фону стають благодатним грунтом для розвитку післяпологової депресії.

    Материнство після 40: за і проти

    Незважаючи на всі негативні аспекти, можливі ризики й складності, у материнства в цьому віці є і переваги. Неважливо, перші чи другі пологи або наступні, – до народження дитини 40-річні найчастіше підходять обдумано, а не імпульсивно.

    До цього віку у більшості вже є певна матеріальна база, що дозволяє ростити дитину в більш комфортних умовах: власне житло, фінансові ресурси, можливість найняти помічницю по господарству і няню.

    Що потрібно знати жінці, яка зважилася на пізніше материнство

    Щоб виносити та народити дитину без ускладнень, жінки після 40 обов’язково слід мати на увазі деякі аспекти. В першу чергу, до вагітності необхідно ретельно підготуватися. Потрібно пройти повне обстеження організму на предмет прихованих хронічних захворювань, оцінити репродуктивний потенціал організму.

    мнение врачейТим, хто наважується на пізніше материнство, необхідно враховувати думку лікарів

    На що ще потрібно звернути увагу, якщо ви плануєте вагітність після сорока:

    • Під час вагітності обов’язково проходити всі належні скриннинги – обстеження, під час яких виявляються можливі ознаки генетичних і фізичних відхилень. При підозрі на генетичну аномалію плода доведеться пройти процедуру амніоцентезу – забору навколоплідної рідини для точного дослідження хромосомного клітин ембріона.
    • До вибору клініки варто підійти відповідально. Слід вибирати великі перинатальні центри, в яких можуть не тільки грамотно супроводжувати природні пологи, але і забезпечать відповідним обладнанням та умовами для тих випадків, коли можуть виникнути проблеми зі здоров’ям у матері або дитини. У виборі можуть допомогти відгуки колишніх пацієнток.
    • Після народження дитини потрібно приділити максимум уваги не тільки малюкові, але і власного здоров’я, по можливості делегуючи домашні турботи близьким або найманим працівникам.

    Материнство після 40 вимагає особливої підготовки і пильної уваги з боку фахівців. Народження дитини – прекрасна подія в житті жінки в будь-якому віці, і підходити до рішення стати матір’ю потрібно виважено і обдумано.

    Читайте також: пологи після тридцяти