Причини та способи лікування зелених виділень при вагітності

731

Зміст:

  • Нормальні виділень у жінок
  • Причини зелених виділень при вагітності
  • Методи лікування
  • Кольорові виділення перед пологами
  • Зелені виділення при вагітності не вважаються нормою. При появі цієї ознаки необхідно обов’язково звернутися до гінеколога і здати аналізи. Результати обстеження покажуть, що стало причиною появи слизу зеленого кольору і яким способом від неї можна позбутися.

    Нормальні виділень у жінок

    Жіночі статеві органи завжди знаходяться в зволоженому стані. Піхвова слиз виробляється залозистими клітинами шийки матки і залежить від гормонального фону. Протягом менструального циклу змінюється консистенція і інтенсивність виділень, однак вони ніколи не доставляють дискомфорту.

    Зелені виділення при вагітності є ознакою інфекції

    На ранніх термінах вагітності відбувається зміна гормонального фону. З перших днів після зачаття яєчниками і наднирковими активно виробляється прогестерон. Цей гормон пригнічує активність матки, сприяє незначному зниженню імунітету і забезпечує прогресування вагітності. З-за зміни мікрофлори у піхві з’являються рясні прозорі або молочні виділення, які гінекологи називають «білі». Ці процеси вважаються природними і не вимагають лікарського втручання.

    Причини зелених виділень при вагітності

    Часто майбутні мами не розуміють, чому у них після зачаття змінюється піхвова слиз і з’являються неприємні відчуття. Багато з них пройшли обстеження перед плануванням вагітності і були здорові. Чому виділення патологічного характеру з’являються в перші тижні, можуть пояснити гінекологи.

    Піхва жінки населене безліччю умовно-патогенних мікроорганізмів. Вони не доставляють дискомфорту, оскільки їх зростання стримується корисною мікрофлорою. Однак при зниженні місцевого імунітету створюються сприятливі умови для розмноження бактерій. Тому часто вагітних у першому триместрі турбують виділення.

    Причини зелених виділень:

    • Гарднерельоз. Захворювання передається статевим шляхом. У майбутньої мами можуть з’явитися виділення з запахом, дискомфорт в області статевих органів і печіння.
    • Вагінальний кандидоз. Часто загострюється на ранніх термінах і є ознакою зростання умовно-патогенного мікроорганізму. Пацієнтка скаржиться на творожистие виділення і подразнення органів в області промежини.
    • Бактеріальний вагіноз. Патологія характеризується запаленням, але не має інфекційного походження. Виникає через зміни піхвової мікрофлори. Проявляється самими різноманітними локальними ознаками. Буває без свербіння і роздратування, але виділення посилюються завжди.
    • Приховані інфекції. Частіше всього бувають у жінок, які ігнорують обстеження при плануванні вагітності. Трихомоніаз, гонорея і хламідіоз викликають густі виділення. На тлі запалення можуть загостритися інфекції сечовидільної системи.

    Визначити, чим викликана рясна кольорова слиз, можна з допомогою аналізів. Мазок з піхви призначається всім жінкам, які встають на облік для спостереження за вагітністю. Якщо нічого не турбує під час виношування, то повторний аналіз виконується за кілька тижнів до пологів. При появі зелених виділень проводиться позапланове обстеження, незалежно від терміну.

    с запахомПри виділеннях з запахом необхідно здати аналізи

    Для виключення небезпечних інфекцій, які теж можуть мати схожі прояви, майбутня мама здає кров на ТОРЧ-інфекції. Протягом гестаційного терміну дане обстеження виконується не менше двох разів.

    Методи лікування

    Зелені виділення не є варіантом норми, тому зазвичай вимагають лікування. Відсутність терапії загрожує поширенням інфекції з цервикальному каналу в матку. Це може призвести до інфікування навколоплідних вод і внутрішньоутробного зараження ембріона. Наслідки таких ускладнень можуть бути самими різними: передчасні пологи, затримка розвитку, вроджені дефекти та інші. Тому майбутній мамі не слід думати, що виділення зникнуть. До з’явилася проблеми необхідно підійти з усією відповідальністю.

    Методика лікування вибирається після отримання результатів лабораторних досліджень:

    • Антибіотики широкого спектру дії призначаються після бактеріологічної оцінки чутливості мікроорганізмів. Лікування починається з другого триместру вагітності, оскільки раніше використовувати такі препарати заборонено. Найбільш безпечними для майбутніх мам є антибіотики пеніцилінового ряду, а при відсутності можливості їх використання призначаються макроліди.
    • Протигрибкові медикаменти необхідні при кандидозі. Також вони використовуються для профілактики під час лікування антибіотиками. Частіше рекомендуються засоби для місцевого застосування у вигляді свічок. Багато засоби дозволені до застосування вже з 12 тижнів вагітності.
    • Вітамінні комплекси необхідні для підтримання природних біологічних процесів в організмі і зміцнення захисних функцій. Краще вибирати вітаміни для майбутніх мам разом з гінекологом.

    Імуномодулюючі препарати під час вагітності не рекомендуються, оскільки вони можуть негативно позначитися на розвитку дитини. При виявленні небезпечних вірусних інфекцій, які супроводжуються зеленими виділеннями, питання про можливість проведення терапії вирішується в індивідуальному порядку.

    Кольорові виділення перед пологами

    На пізніх термінах рідка зелена слиз може говорити про підтікання навколоплідних вод на тлі гіпоксії. Якщо дана ознака з’явився протягом останнього місяця вагітності, необхідно негайно звернутися в пологовий будинок. Лікарі після обстеження можуть підтвердити або спростувати порушення цілісності плодового міхура. Поява дивних кольорових виділень незадовго до пологів є небезпечним симптомом, що вимагає негайного втручання фахівців.

    Зелені виділення при вагітності частіше стають ознакою інфекції. В окремих випадках цей симптом супроводжує алергічну реакцію і не потребує лікування. Визначити, наскільки небезпечна ситуація для майбутньої дитини, можна тільки з допомогою обстеження.

    Читайте в наступній статті: підвищене лібідо у жінок