Причини утворення гіркоти у роті при вагітності на різних термінах

1171

Зміст:

  • Можливі причини неприємного присмаку під час виношування дитини
  • Що робити – методи лікування
  • Як прибрати гіркоту за допомогою народних засобів?
  • Часто жінок мучить гіркота в роті при вагітності. Такий стан не робить негативного впливу на плід і не несе загрози для здоров’я майбутньої матері. Однак це може бути ознакою будь-яких внутрішніх порушень, тому необхідно звернутися до лікаря, щоб виключити будь-які ризики, які можуть вплинути на виношування і народження здорової дитини.

    Можливі причини неприємного присмаку під час виношування дитини

    Гіркуватий присмак у роті іноді турбує вагітну на різних термінах виношування дитини і може бути обумовлений кількома факторами, визначити які допоможе лікар.

    Гіркота в роті при вагітності може виникати як на ранніх, так і на пізніх строку

    У першому триместрі основною причиною цієї проблеми є жіночий гормон прогестерон, який діє на гладку мускулатуру м’язів, скорочуючи їх. При цьому вплив відбувається і на шлункові м’язи, що призводить до забросу вмісту шлунку в стравохід. Від цього виникає відчуття гіркоти у роті.

    У третьому триместрі плід значно зростає і може тиснути на шлунок, чого з’являється не тільки неприємний присмак, але й інші розлади травлення. Після пологів стан нормалізується, і неприємний присмак пропадає.

    Також можливі наступні причини:

    • Порушення функцій печінки – холецистит. Неприємний присмак може відчуватися протягом усього періоду виношування.
    • Захворювання органів шлунково-кишкового-тракту: гастрит, виразка шлунка, дуоденіт або пухлинні процеси.
    • Посилена функція жовчного міхура, який виробляє підвищену кількість жовчі. Це перша ознака, що вказує на розвиток патології жовчного міхура.
    • Паразитарні інвазії.
    • Дисбактеріоз.
    • Печія та подразнення стінок шлунка. Часто виникає при переїданні.

    Іноді причиною неприємного відчуття можуть бути різні запальні процеси ротової порожнини у вагітної: стоматит, гінгівіт, пародонтоз. Гіркота виникає діяльності мікроорганізмів.

    Поява гіркого присмаку у роті також може бути викликане вживанням деяких видів лікарських засобів. Стан швидко відновлюється після відміни препаратів.

    Що робити – методи лікування

    Якщо неприємний симптом має постійний характер на ранньому терміні, рекомендується звернутися до лікаря, так як є велика ймовірність, що процес викликаний захворюваннями внутрішніх органів. В цьому випадку необхідно буде пройти лабораторні та інструментальні дослідження, які допоможуть точно встановити причину. При необхідності лікар призначить відповідне лікування.

    Якщо проблема викликана індивідуальними особливостями організму, жінці необхідно дотримувати ряд умов, які допоможуть позбутися від проблеми:

    • Дробове і дієтичне харчування. Порції їжі повинні бути невеликими і частими. Необхідно обмежити вживання жирної і солоної їжі, а також мучного і жирного. Рекомендується виключити газовані напої, кава і міцний чай.
    • Повна відмова від шкідливих звичок, якщо цього ще не сталося.
    • Рекомендується уникати стресових ситуацій, хвилювань і переживань.
    • Після їжі необхідно трохи походити.
    • Не рекомендується відразу після їжі або в процесі вживання їжі випивати велику кількість води. Шлунковий сік розбавляється водою, що призводить до збільшення часу на перетравлення їжі.
    • Одяг під час вагітності слід вибирати трохи більшого розміру, так як тісну сукню або джемпер будуть здавлювати внутрішні органи, що призводить не тільки до закиданням шлункового вмісту в стравохід, але і погано позначається на дитині.
    • Помірні фізичні навантаження, які допоможуть налагодити процеси травлення.

    Лікуючий лікар може порекомендувати та інші заходи, які допоможуть позбутися гіркого присмаку.

    Як прибрати гіркоту за допомогою народних засобів?

    Перед використанням народних засобів слід обов’язково проконсультуватися з лікарем, а також необхідно враховувати, що застосовувати можна тільки ті трави, настої, які дозволені при вагітності.

    на ранних сроках

    На ранніх термінах слід обережно застосовувати настої з трав

    Якщо гіркота в роті виникла через стоматологічних проблем, можна спробувати полоскати горло настоєм ромашки або розмарину. Можна також приготувати відвар з насіння льону. Для цього беруть 1 столову ложку насіння заливають 1 склянкою окропу, після чого настоюють кілька годин. Приймають протягом декількох днів.

    Також можна самостійно приготувати натуральні соки зі свіжої зелені, овочів.

    Забороняється використовувати розчин харчової соди для прийому всередину при печії і гіркоти у роті.

    Після їжі можна використовувати жувальну гумку. Це сприяє рясному виділенню слини, що в підсумку призводить до усунення гіркого присмаку.

    Серед засобів традиційної медицини найбільш ефективними є препарати, які допомагають усунути підвищену кислотність, печію. Такі препарати необхідно використовувати тільки за порадою лікаря. Самостійне призначення і застосування ліків може негативно позначитися на здоров’я матері і дитини.

    Гіркота в роті при вагітності викликають різні фактори. Основними з них є гормональні або фізіологічні зміни, пов’язані з виношуванням дитини, а також захворювання внутрішніх органів. При виникненні присмаку гіркоти необхідно дотримуватися спеціальні правила, які допоможуть позбутися від неприємного симптому.

    Також цікаво почитати: як повідомити чоловікові про вагітність