Причини і лікування невиношування вагітності

659

Зміст:

  • Типові причини
  • Анатомічні причини
  • Звичне невиношування вагітності
  • Діагностика та лікування
  • Профілактика невиношування
  • Нормальними пологами вважається поява дитини на світ на терміні після 37 тижня. Якщо вагітність мимовільно переривається раніше, медики говорять про невиношуванні вагітності. Класифікувати його можна по-різному, в залежності від терміну переривання. Однак, процес у будь-якому випадку вважається патологічним.

    Типові причини

     

    Зрив вагітності на терміні до 22 тижнів класифікують як мимовільний аборт або викидень. Після цього терміну і до 37 тижня невиношування розцінюють як передчасні пологи.

    Невиношування вагітності — травма для жінки

     

    Ця проблема досить поширена і вимагає уважного ставлення лікарів до таким пацієнткам, а також корекції способу життя від самої жінки.

    Невиношування вагітності розвивається з різних причин, з яких зазвичай діагностують не одну, а поєднання декількох. Провокуючий фактор може з’явитися в процесі внутрішньоутробного розвитку дитини, так і бути присутнім в організмі жінки до зачаття малюка. Наприклад, попадання інфекції здатне спровокувати переривання на будь-якому терміні, а вроджені хронічні захворювання будуть заважати розвиватися вагітності, з самого початку, тому швидше викличуть викидень на ранніх термінах.

     

    Самим небезпечним періодом вважаються перші 6 тижнів розвитку малюка або 8 тижнів по акушерському терміну.

     

    Тут переривання відбувається в рамках природного відбору. Медики вважають, що в цей період зривається вагітність, яка не мала шансів на нормальне розвиток — при наявності генетичного збою, високу ймовірність мутацій і аномалій.

    Згідно з дослідженнями, деякі запліднені яйцеклітини не приживаються в матці і виходять вже через 2 тижні після зачаття з регулярними місячними, про що жінка може навіть не підозрювати.

    Наступний період, коли виникає загроза — 7-12 тиждень. Ембріон вже прикріпився до матки, а у жінки починаються різкі гормональні зміни, які перебудовують роботу багатьох систем органів.

     

    Зрив вагітності може відбутися із-за підвищеного рівня андрогенів або недостатності прогестерону в крові матері.

     

    Рішенням таких проблем зазвичай виступає гормональна терапія.

    Наступним небезпечним періодом вважається 12-16 тиждень вагітності. В цей час відбувається формування імунної системи плода і вже починаються перші імунні реакції. При несумісності з організмом матері або наявності аутоімунних захворювань ймовірно мимовільне переривання вагітності.

    На 16 — 27 тижня невиношування вагітності може виникати на тлі інфекційних захворювань або фетоплацентарної недостатності. Особливо небезпечні цитомегаловірус, герпес, краснуха, вітряна віспа. Такі захворювання призводять до викидня або народження мертвої дитини.

     

    привычное

    Протягом вагітності є кілька періодів підвищеного ризику

     

    З 27 до 37 тижня передчасні пологи можуть бути спровоковані спосіб життя вагітної, наприклад, надмірними фізичними навантаженнями. Причиною також можуть стати генетична схильність, пережитий стрес, сильні емоційні потрясіння, гестози.

    Анатомічні причини

     

    Іноді розвиток дитини зупиняється за наявності анатомічних проблем в організмі жінки, якими можуть бути:

    • Істміко-цервікальна недостатність. Проблема полягає в слабкості шийки матки, що призводить до неспроможності утримати плід, коли він починає активно набирати вагу. Викидні з цієї причини виникають вже у другому триместрі, а для збереження таких вагітностей майбутню маму кладуть в стаціонар аж до самих пологів.
    • Неправильна форма матки. Наявність внутрішньоматкової перегородки або зміна форми матки може перешкодити внутрішньоутробного розвитку малюка або процесу імплантації заплідненої яйцеклітини.
    • Наявність пухлин. Міома матки займає значний відсоток серед факторів мимовільного переривання. Ризик зростає, якщо пухлина розташована близько до плаценти.

     

    Для нормального розвитку дитини необхідні певні умови — здоров’я статевих органів, правильна робота репродуктивної системи, необхідні зміни гормонального фону.

    Звичне невиношування вагітності

     

    Звичним невиношуванням називається мимовільне переривання, яке повторюється два і більше разів підряд. У цьому випадку жінці і партнеру необхідно пройти повне обстеження для виявлення причини порушення. Усунення несприятливого провокуючого фактора допоможе вдало виносити дитину і стати батьками.

    Діагностика та лікування

     

    Дії лікарів можуть бути спрямовані двома шляхами:

    • Консультації різних фахівців і проведення основних показових аналізів на етапі планування. Це робиться для виявлення прихованих хронічних захворювань, які можуть перешкодити розвитку вагітності.
    • Виявлення провокують викидень патологій. Цей спосіб застосовують, якщо жінка вже вагітна, але вказала один або кілька зривів в анамнезі. У цьому випадку лікарі уважно спостерігають за її станом — виключається позаматкова вагітність, підтверджується затримка менструального циклу, робиться ультразвукова діагностика, приділяється велика увага клінічним симптомам і суб’єктивних скарг, наприклад, спазматичним болів. При появі загрозливих симптомів або перших сигналів про ризик для розвитку малюка, лікарі оцінюють їх і передбачають можливі витоки проблеми.

    Згідно думку лікарів, переважна більшість викиднів першого триместру — результат природного відбору. Це означає, що ембріон сформувався неправильно і малюк розвивався б аномально. Насторожувати мають ситуації, коли подібні зриви відбуваються більше 2 разів поспіль або коли у подружжя тривалий час не виходить завагітніти. У цьому випадку партнерам рекомендується пройти обстеження у генетика, щоб виключити спадкові проблеми.

    Тактика терапії ранніх викиднів однозначно залежить від факторів, які їх спровокували. Найчастіше проблеми виникають із-за неправильного становлення гормонального фону, особливо прогестероновою недостатності. Такий стан легко піддається корекції за допомогою замісної терапії.

     

    Саме такі вагітність вдається зберегти, якщо жінка вчасно звернутися до лікаря при появі перших сигналів про загрозу.

     

    Залежно від причин переривання схема терапії може включати призначення спазмолітичних, вітамінних та протизапальних препаратів, а також гормональних засобів. Тут важливо бути впевненим, що діагностика проведена точно і повністю, щоб призначена терапія не призвела до зворотних результатів і непередбачуваних наслідків.

    Категорично забороняється проводити самолікування, посилаючись на аналогічні ситуації у подруг або знайомих, а особливо ставити собі діагноз на форумах в інтернеті. Симптоми різних станів можуть бути схожими, але тактика терапії буде кардинально відрізнятися. Приймаючи будь-які медикаменти під час вагітності на свій розсуд, ви піддаєте небезпеці не тільки своє життя, але і розвиток вашого малюка.

    причины

    Причини невиношування важливо встановити і усунути

     

    Дози і термін лікування гормональними засобами підбираються індивідуально для кожної пацієнтки. Зазвичай такі ліки призначаються до 14 тижня, так як плацента дитини стає здатна самостійно продукувати необхідні гормони.

    Істміко-цервікальна недостатність викликає викидні на пізніх термінах. Методом лікування може виступати накладення швів на шийку матки, яке попередить її розкриття, або хірургічне втручання. При загрозі переривання на пізніх термінах можуть призначатися препарати магнію, Но-шпа.

    Профілактика невиношування

     

    Втрата дитини на пізніх термінах значно відбивається на стані матері. Негативний вплив також надає звичне невиношування, яке породжує додаткову тривожність і почуття неповноцінності. Щоб зберегти малюка і забезпечити гармонійний розвиток, краще попередити мимовільне переривання і оцінити ймовірність такого стану ще на етапі планування.

    Заходи профілактики включають:

    • Звернення до гінеколога за кілька місяців до планованого зачаття. Доктор оцінить анамнез жінки, регулярність менструального циклу, здоров’я та анатомію органів репродуктивної системи.
    • Здачу необхідних аналізів, в яких відображається картина гормонального фону, а також супутні хронічні захворювання. Також беруться аналізи вагінального секрету цервікального каналу.
    • Відвідування інших спеціалістів — невропатолога, імунолога, ендокринолога, генетика.
    • Спостереження за процесом дозрівання фолікула.
    • Обстеження партнера на наявність латентних інфекцій, сумісність з партнеркою, спадковість.

    Проблема невиношування зустрічається все частіше, тому майбутнім батькам слід усвідомлено підходити до планування дитини. Попередня консультація у фахівців і проходження основних обстежень допоможе заздалегідь передбачити можливі проблеми і попередити їх. Дотримуючись клінічні рекомендації гінеколога та інших лікарів, ви отримаєте успішний результат вагітності.

    Читайте далі: небезпека переношеній вагітності