Причини і лікування імпетиго у дітей

1615

Зміст:

  • Що це таке
  • Як передається
  • Симптоми захворювання
  • Обстеження дитини
  • Лікування
  • Профілактика
  • Імпетиго у дітей — бактеріальне захворювання шкіри, що супроводжується утворенням гнійників і кірок. Хвороба поширена серед дітей дошкільного та молодшого шкільного віку, характеризується високою здатністью заражати шляхом передачі по повітрю і контактним шляхом.

    Що це таке

    Імпетиго — це інфекційне шкірне захворювання, викликане найчастіше умовно-патогенною флорою. Страждають діти у віці 5-10 років, недостатньо дотримуються правил особистої гігієни.

    Умовно-патогенна флора — це ті бактерії, які в нормі живуть на шкірі і слизових здорової дитини, не виявляючи активності. При недостатньому дотриманні гігієни їх стає занадто багато.

    Навіть невелика ранка — вхідні ворота для інфекції. Потрапивши в сприятливі умови, мікроорганізми починають активно розмножуватися. Це і призводить до розвитку захворювання.

    Імпетиго у дітей – шкірне захворювання, викликане бактеріями

    Як передається

    Імпетиго найчастіше викликане стафілококами або стрептококами. Ці мікроорганізми у великій кількості населяють предмети навколишнього середовища. Поширюються вони повітряним, контактним і побутовим шляхами.

    Практично всі діти є носіями стрептококів і стафілококів. Імпетиго виникає не у кожної дитини, а тільки за умови пошкодження шкіри або зниження імунітету.

    Симптоми захворювання

    Інфекція має різні прояви в залежності від бактерії, її що викликала. Імпетиго може виникнути на різних ділянках тіла, але частіше там, де контакт з навколишнім середовищем найбільший. Страждають обличчя, шия, верхня частина спини і грудей. Імпетиго у дітей грудного віку з’являється у великих складках, де підвищена пітливість — пахові, сідничні.

    При активному розмноженні стрептококів розвивається стрептококове імпетиго. Спочатку на шкірі з’являються червоні прищі, болючі при натисканні. Незабаром вони нагноюються і лопаються, відкриваються дрібні ранки. Вони кровоточать, виділяють гній. З-за цього на поверхні шкіри утворюються кірочки.

    Виділяють кілька форм стрептококової інфекції:

    • щілиноподібні імпетиго — ураження шкіри навколо очей, в куточках рота, що супроводжується інтенсивним свербінням;
    • бульозні імпетиго — з’являються великі пухирі, які містять кров і гній, захворювання протікає з вираженою інтоксикацією;
    • сифилоподобная висип — хворіють діти перших місяців життя, червоні прищі утворюються тільки в області сідниць;
    • интертригинозное імпетиго — гнійники виникають у великих складках шкіри.

    Інфекція більш характерна для немовлят.

    Ураження слизових зустрічається при сильному зниженні імунітету.

    Стафілококи викликають запалення волосяних фолікулів. Захворювання виникає при недотриманні правил особистої гігієни. В області волосяних фолікулів з’являються дрібні гнійники з білою верхівкою. Поступово вони підсихають, утворюючи кірочки.

    Вульгарне імпетиго розвивається при ураженні стафілококами і стрептококами одночасно. Утворюються гнійники, що супроводжуються сильним свербінням. Дитина розчісує шкіру, з-за чого запалення поширюється все далі. Висип з’являється на обличчі, шиї, в області сідниць та промежини.

    лечениеЛікування здійснюють препаратами місцевої дії – мазями і розчинами

    Обстеження дитини

    Діагноз легко поставити вже при звичайному огляді. Педіатр оцінює давність висипань, динаміку їх розвитку. Для уточнення інтенсивності запалення призначають загальний аналіз крові, сечі. Визначити збудника інфекції допомагає посів гною з виразок.

    Лікування

    Лікують імпетиго местнодействующими препаратами. Висипання обробляють розчином хлоргексидину, потім наносять мазь з антибіотиком — тетрацикліном, левоміцетином, еритроміцином. Застосовують їх двічі в день.

    Щоб прискорити підсихання гнійників, використовують розчин брильянтового зеленого, фукорцин. Показаний прийом комплексних полівітамінів. Системну антибактеріальну терапію призначають при значному ураженні шкіри, вираженій інтоксикації.

    Щоб запобігти поширенню інфекції, потрібно дотримувати наступні правила:

    • у хворого повинні бути окремі предмети гігієни — рушник, постільну білизну;
    • при митті не можна розтирати шкіру мочалкою;
    • забороняється розчісування і здирання кірочок;
    • слід обмежити вживання солодкого;
    • якщо дитина ходить у дитячий садок або школу, на час захворювання його залишають удома.

    Тривалість захворювання складає 7-14 днів, в залежності від поширеності висипань. Після основної терапії призначають курс імунокоректорів.

    Профілактика

    Імпетиго легко запобігти, якщо дотримуватись кількох правил:

    • суворе дотримання правил особистої гігієни;
    • раціональне вітамінізоване харчування;
    • використання одягу з натуральних тканин.

    Зміцнити імунну систему допомагають прогулянки на свіжому повітрі, заняття спортом.

    Імпетиго — поширене захворювання дитячого віку. Воно пов’язане з активацією умовно-патогенної флори на тлі зниження імунітету, недотримання особистої гігієни. Лікують імпетиго комплексно, використовуючи місцеводіючі препарати, вітаміни, імунокоректори. Важливе значення має профілактика.

    Читайте в наступній статті: у дитини прищики на попі