Причини і методи лікування наботовых кіст шийки матки

2138

Зміст:

  • Наботовы кісти шийки матки – що це таке
  • Причини появи
  • Симптоми ретенційної кісти яєчника
  • Показання для хірургічного видалення і методи проведення
  • Народні засоби для лікування та їх ефективність
  • Чим небезпечні кісти шийки матки
  • Наботовы кісти шийки матки з’являються у жінок в репродуктивному віці. Захворювання часто протікає безсимптомно і виявляється випадково під час чергового гінекологічного огляду. Лікування ретенційної кісти на шийці виконується хірургічним шляхом.

    Наботовы кісти шийки матки – що це таке

    Наботова кіста шийки матки зустрічається у кожної другої пацієнтки у віці 30-40 років. Дана патологія найчастіше не має клінічних проявів. Тільки при збільшенні розміру або приєднання інфекції новоутворення починає доставляти жінці дискомфорт.

    Схожість симптомів з іншими патологіями інтимної сфери утрудняє самодіагностику. Однак при черговому гінекологічному огляді гінеколог може відразу визначити, що на шийці матки є ретенційна кіста.

    Наботовы кісти шийки матки з’являються після травм піхвової частини цервікального каналу

    Механізм формування новоутворення простий. Шийка матки є ділянкою, що з’єднує дітородний орган і піхву. Цей канал має залізисту структуру і відповідає за вироблення цервікальної рідини. Активність кубічних клітин регулюється гормональним фоном і піддається віковим змінам.

    При появі ерозії або ектопії шийки матки порушується процес вироблення слизу на даній ділянці. Пошкодження шеечной оболонки призводить до закупорювання одного з проток. В результаті слиз накопичується в залозі, а на її місці формується кіста. Аналогічні процеси відбуваються при травмі під час хірургічних втручань і пологів.

    У 95% жінок, які під час природних пологів перенесли розрив шийки матки, є ретенційні кісти.

    Якщо при діагностиці виявляються невеликі розміри кісти, лікарі не виявляють неспокою. Такі пухлини не перероджуються в рак і не загрожують здоров’ю пацієнтки. Поодинокі великі пухлини можуть бути джерелом інфекції, що вимагає проведення терапії.

    Причини появи

    Причиною появи кістозних утворень на шийці матки прийнято вважати гормональні перетворення, інфекції і механічне порушення цілісності слизової оболонки.

    • Гормональні перетворення. Протягом всього життя в організмі жінки відбуваються перетворення. Репродуктивний вік характеризується щомісячними змінами показників статевих гормонів. Ці процеси вважаються природними і не призводять до появи наботовых кіст. Причиною формування пухлини стають зміни на шийці матки, викликані статевим дозріванням, вагітністю, післяпологовим періодом, прийомом оральних контрацептивів і менопаузою.
    • Запальні процеси. Патологія може мати інфекційне та неінфекційне походження. При зміні мікрофлори у піхві порушується робота шийки матки. Це може призводити до зміщення прикордонної зони між эндоцервиксом і экзоцервиксом, що тягне за собою порушення цілісності покриву кубічних клітин.
    • Травми шийки матки. Поширеною причиною появи ретенційної кісти на слизової вагінальної частини цервікального каналу стає механічне пошкодження епітелію. Це відбувається під час природних пологів, при діагностичному вискоблюванні або аборті, в результаті установки внутрішньоматкового контрацептиву.

    У групу ризику входять жінки, які часто міняють статевих партнерів і ігнорують правила особистої гігієни. Численні природні пологи, аборти та інструментальні діагностичні втручання підвищують ймовірність формування кісти.

    Симптоми ретенційної кісти яєчника

    Для ретенційних кіст характерно відсутність симптомів. Протягом тривалого часу патологія може не проявляти себе. Найчастіше вона виявляється несподівано для пацієнтки під час чергового гінекологічного огляду.

    лечениеЛікування наботовых кіст виконується хірургічним шляхом

    Якщо одинична кіста збільшується в діаметрі, у пацієнтки можуть з’явитися слабко виражені ознаки. Найчастіше жінки звертаються до гінеколога з наступними скаргами:

    • дискомфорт під час інтимної близькості;
    • зменшення кількості піхвових виділень та відчуття сухості;
    • періодичні кровотечі, які зазвичай викликані механічним впливом – статевим контактом, введенням гігієнічного тампона, застосуванням вагінальних супозиторіїв;
    • відчуття присутності стороннього предмета в піхву.

    Якщо приєднується інфекція, у пацієнтки можуть відзначатися ознаки інтоксикації, збільшення виділень з піхви, загальне нездужання. У рідкісних випадках відбувається порушення менструального циклу.

    Наботовы кісти шийки матки впливають на функцію транспортуючого каналу. При великому діаметрі вони можу стати причиною безуспішного планування вагітності. Якщо пацієнтка звертається до лікаря зі скаргами на безплідність і у неї виявляється велика ретенційна кіста, фахівці вдаються до лікування.

    Показання для хірургічного видалення і методи проведення

    З допомогою медикаментів впоратися з наботовыми кістами неможливо. Видалення хірургічним шляхом виконується при таких показаннях:

    • новоутворення кровоточить і викликає хворобливі відчуття у жінки;
    • кіста порушує функцію шийки матки;
    • новоутворення перешкоджає настанню вагітності;
    • патологія розвивається на тлі ерозії;
    • найближчим часом планується введення внутрішньоматкового контрацептиву.

    Для видалення кісти використовуються малотравматичні і високоефективні способи. Якщо пацієнтка в майбутньому планує реалізувати дітородну функцію, необхідно вибирати щадні методи лікування:

    • випалювання лазерним променем;
    • випарювання з допомогою радіохвиль;
    • обробка низькими температурами;
    • нанесення хімічних речовин.

    Після використання даних методів зазвичай не формуються рубці, а відновлювальний період триває від декількох тижнів до 3 місяців. Припікання струмом є більш доступним і бюджетним способом, але після нього на слизовій шийки залишається рубець.

    что это такоеПро наботовы кісти треба знати, що це таке новоутворення, яке не перероджується в рак

    В комплексі з хірургічним лікуванням проводиться медикаментозна терапія. Якщо результати аналізів показують присутність інфекції, жінці призначаються антибактеріальні, противірусні та протигрибкові засоби. Для скорочення тривалості реабілітаційного періоду виписуються регенеруючі і протеолітичні препарати. Для відновлення інтимної мікрофлори призначаються еубіотики.

    Народні засоби для лікування та їх ефективність

    Наботовы кісти шийки матки відносяться до доброякісних нефункціональним новоутворенням. Вони з’являються внаслідок змін функції цервікального каналу і не можуть розсмоктуватися самостійно. Позбутися від ретенційної кісти допомагає тільки хірургічне втручання.

    народные средстваНародні засоби для лікування наботовых кіст не використовуються

    Народні засоби для позбавлення від кіст жінки часто використовують самостійно, за порадою подруг і знайомих. Гінекологи скептично ставляться до таких процедур, називаючи їх неефективними.

    Нетрадиційна медицина пропонує різні рецепти для приготування зрошують розчинів і супозиторіїв. При відсутності запального процесу і нагноєння маніпуляції не принесуть шкоди здоров’ю жінки, а просто виявляться марними. Якщо наботова кіста шийки матки запалилася або нагноилась, самолікування може призвести до порушення її цілісності та формування свища.

    Перед використанням народних методів лікування необхідно обстежитися і узгодити з лікарем обрану тактику дій.

    Чим небезпечні кісти шийки матки

    Головною небезпекою наботовых кіст вважається ускладнення у вигляді нагноєння і формування абсцесу. Це відбувається несподівано, а частою причиною стає інфікування шийки матки. В даному випадку пацієнтці потрібно екстрене втручання медичного персоналу – медикаментозне лікування і подальше хірургічне висічення сформувалася капсули.

    Прогноз при лікуванні ретенційних кіст шийки найчастіше сприятливий. Якщо новоутворення не доставляє занепокоєння пацієнтці, то лікарі рекомендують просто спостерігати за поведінкою кіст. Регулярне обстеження у гінеколога дозволяє вчасно виявити ускладнення і вжити заходів для його усунення.

    При виявленні наботовых кіст шийки матки жінці рекомендується здавати мазок на онкоцитологію не рідше одного разу в рік і робити кольпоскопію. Традиційні методи діагностики дозволяють виключити небезпечні стану, а при виявленні клітинних змін вчасно вжити заходів для запобігання раку шийки матки.

    Також рекомендуємо почитати: субмукозный вузол в матці