Чому німіють ноги при вагітності: причини і методи лікування

3400

Зміст:

  • Як проявляється оніміння ніг
  • Чому німіють нижні кінцівки
  • Що робити, коли починають німіти кінцівки
  • Медична допомога при онімінні
  • Профілактика розвитку патології
  • У багатьох жінок німіють ноги при вагітності. Це пов’язано з підвищеним навантаженням на кінцівки, яка викликана плодом, що росте в утробі матері. Процес може відбуватися як на ранніх термінах, так і на пізніх. Однак у більшості випадків оніміння відбувається на останньому триместрі виношування.

    Як проявляється оніміння ніг

    Гіпестезія – патологія, при якій відбувається зниження рівня чутливості до зовнішніх подразників. Проблема виникає в області ступень ніг і супроводжується мурашками.

    Якщо німіють ноги при вагітності, варто звернутися до лікаря за виявленням причини

    Оніміння в першому триместрі починається поступово і носить короткочасний характер. Однак з кожним разом відчуття оніміння і мурашок посилюється. При цьому мурашки виникають не тільки на ногах, але і на руках.

    Згідно зі статистикою, у більшості випадків оніміння зазначається у вагітних жінок старше 40 років.

    Чому німіють нижні кінцівки

    Існує чимало причин, за якими відбувається подібний стан. Але всі вони пов’язані з порушеннями, викликаними порушеннями в центральній нервовій системі, або з-за передавлення судин і нервових закінчень в кінцівках.

    Фактори, що впливають на розвиток оніміння:

    • Високі навантаження на ноги. Процес пов’язаний з різким зростанням маси тіла у другому триместрі. Плід у цей час посилено розвивається і додає у вазі, що дає навантаження на хребетний стовп і судини нижніх кінцівок.
    • Зниження фізичної активності – гіподинамія. Через зростання маси тіла вагітної стає складно пересуватися. Це призводить до того, що кров застоюється і погано циркулює, викликаючи оніміння. При цьому вночі, коли жінка спить, вона займає одне і те ж положення.
    • Розвиток набряклості. Гормональні та ендокринні зміни, які відбуваються під час виношування дитини, призводять до застою рідин в організмі.
    • Варикозне розширення вен. З-за гормональних змін і постійного тиску на ноги розвивається варикоз.
    • Нестача вітамінів в організмі. Формування майбутнього дитини забирає з організму матері вітаміни і мікроелементи, особливо в третьому триместрі. Із-за браку кальцію, калію, магнію у жінки розвиваються спазми ікроножних м’язів.

    Крім цього розвиток оніміння кінцівок може бути викликано хронічними захворюваннями і порушеннями у вагітної. Цукровий діабет є частою причиною оніміння кінцівок.

    Порушення в опорно-руховому апараті також можуть провокувати оніміння, особливо міжхребцеві грижі в поперековому відділі. Тоді оніміння та біль можуть відзначатися від стегна до п’яти, оніміння та біль може віддавати в п’яту, в мізинець.

    правая ногаПрава нога німіє при остеохондрозі

    Що робити, коли починають німіти кінцівки

    Існує кілька ефективних способів, які допоможуть швидко відновити чутливість і усунути відчуття тяжкості.

    Щоб усунути дискомфорт, рекомендується приймати спеціальні ванни для ніг. Для цього протягом декількох хвилин обробляти ікри, ступні і стегна теплою водою з допомогою душа. Деякі жінки наливають в таз воду комфортної температури і опускають ноги на 10-15 хвилин.

    У ванночки для ніг дозволяється додавати ефірні олії евкаліпта або ялівцю.

    Також добре допомагає масаж. Для цього можна використати спеціальний масажний валик або виконувати всі дії руками. Акуратно, не завдаючи болю і дискомфорту, занемевший ділянку пощипують і розтирають. Спочатку обробляється права нога, потім ліва.

    Зазначені способи підходять тільки у випадках раптового й короткочасного оніміння. При тривалих або щоденних відчуттях рекомендується звернутися до лікаря.

    Медична допомога при онімінні

    Способи терапії призначає лікуючий лікар, так як в комплексне лікування входять різні вправи, які підбираються індивідуально і виходячи з терміну вагітності.

    Якщо проблема виникає часто, тоді рекомендується дотримуватися правильного харчування, яке повинне бути дробовим і включати в себе вітаміни групи B, кальцій і магній. Тому рекомендується вживати кисломолочну продукцію, печінка, різні сухофрукти, банани і каші.

    При варикозі призначається компресійну білизну. Це можуть бути колготи, шкарпетки, панчохи. Ступінь жорсткості виробів повинен підібрати лікар. Носіння такої білизни допомагає нормалізувати кровообіг в нижніх кінцівках і усунути набряки.

    Масажні процедури повинні проводитись акуратно, не завдаючи при цьому болю. Всі рухи повинні бути плавними і легкими. Спочатку масажується великий палець, а потім всі інші.

    При неправильному проведенні масажу можуть виникнути ускладнення, які здатні спровокувати передчасні пологи або викидень!

    Також рекомендується зайнятися легкою фізичною діяльністю, яка дозволена під час вагітності. Це може бути спортивна ходьба, плавання, йога.

    Комплекс вправ, який необхідно виконувати відразу після сну:

    • Лягти на спину і розслабитися. Не поспішаючи слід підняти обидві руки вгору, після чого стиснути в кулак. Потім слід розслабити руки і опустити вниз. Вправу необхідно повторити 5 разів.
    • Лягти на спину на рівну й зручну поверхню. Потім необхідно підняти вгору праву ногу і обережно пообертати кінцівку за годинниковою стрілкою, після чого ногу відпускають. Потім піднімають ліву ногу і точно також виконують вправу для другої кінцівки.
    • Піднімають обидві ноги вгору і виконують вправу під назвою «Велосипед».
    • Сісти прямо на зручну поверхню і витягнути перед собою обидві руки. Потім слід стиснути пальці в кулаки і зробити кілька обертальних рухів зап’ястями в різні сторони.

    Усунути ознаки оніміння та відчуття мурашок дозволяє контрастний душ. Різниця між температурою не повинно бути більше 10 градусів. У доповненні при водних процедурах можна провести прості вправи по згинанню і розгинанню пальців. Це допоможе швидше зняти набряклість і усунути дискомфорт в області нижніх кінцівок.

    Профілактика розвитку патології

    Для запобігання оніміння багато фахівців рекомендують дотримуватися і виконувати декілька простих, але ефективних правил:

    • Правильне харчування. Слід вживати тільки ті продукти, які містять у своєму складі підвищену кількість вітамінів і мінералів. Рекомендується відмовитися від солоної, смаженої їжі і копченостей, щоб запобігти затримку рідини в організмі.
    • Дотримання питного режиму. За добу необхідно випивати не менше 2-х літрів чистої води. Дозволяється вживати настій і трав’яні чаї. Забороняється пити газовані напої та напої з кофеїном.
    • Регулювання маси тіла. Вага жінки повинен відповідати стандартним показникам.
    • Фізичні навантаження. Рекомендується як можна частіше міняти положення тіла.
    • Розпорядок дня. Необхідно дотримуватися і чергувати режими сну, відпочинку і фізичної активності.
    • Носіння комфортного і зручного одягу. Речі повинні бути зручними і не викликати утруднення при русі. Матеріал виготовлення повинен бути тільки натуральним.
    • Позиція уві сні повинна бути зручною. Тривалість при цьому повинна бути не менше 8 годин.
    • Регулярний масаж ступнів, пальців і стегон.
    • Слід уникати різних стресових ситуацій, хвилювань і переживань.

    Також лікар може призначити спеціальні крему або мазі для втирання в уражену область, а також порекомендує пройти курс з вітамінних комплексів.

    Якщо оніміння викликане вагітністю, то патологія проходить відразу після народження дитини. При хронічних захворюваннях, які викликають оніміння кінцівок, рекомендується для початку вилікувати хворобу.

    Коли німіють ноги при вагітності, необхідно повідомити про це свого лікаря, який допоможе визначити можливу причину патології, а також призначить необхідне лікування. При наявних внутрішніх захворюваннях терапія повинна проводитися під суворим наглядом спеціаліста. Уникнути оніміння допоможе виконання рекомендацій і спеціальні вправи.

    Також цікаво почитати: солярій при вагітності